IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

13 Strony: V  « < 8 9 10 11 12 > »   
Reply to this topicStart new topic
Lenovo 580 zewnętrzna karta graficzna, :D składanie eGPU
Dan86PL
dodano 3-01-2016, 18:50
Nr wypowiedzi: #181





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 7/11/13
Nr użytkownika: 57 935
Laptop: Lenovo Y580 i7-3610QM GTX660M + EGPU GTX 660



Seequin rzeczywiście, wyłączenie Ground Cover daje sporo FPS ale coś łyso sie robi. Same krzaki i drzewa na płaskiej przestrzeni się dziwnie prezentują. Jak się wyłączy Advanced Fog czy Ambient Occalussion i jeszcze jakieś inne to też sporo zyskujemy, ale nie o to chyba chodzi...
Sorry za off top, ale wkurza mnie polityka gier na PC. ;/ Kupujesz kartę za 1000zł i po roku musisz powoli rezygnować z maksymalnych ustawień, po 3 latach lądujesz na medium.
Chyba jednak lepiej kupić PS4 za 1400zł. Może grafika ciut gorsza, ale grasz ze wszystkimi efektami przez 5 lat i się nie musisz nad niczym zastanawiać czy wyłącze sobie trawkę i krzaki czy zrezygnuję z cieni... ;/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 3-01-2016, 18:53
Nr wypowiedzi: #182





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 860
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Dan86PL @ 3-01-2016, 18:56) *
Sorry za off top, ale wkurza mnie polityka gier na PC. ;/ Kupujesz kartę za 1000zł i po roku musisz powoli rezygnować z maksymalnych ustawień, po 3 latach lądujesz na medium.

Ale to może wcale nie być wina optymalizacji gry bądż polityki NVIDII, a po prostu ograniczenie szyny. Zróbcie logi w HWINFo z zaznaczonym GPU Video Bus Load to wszystko będzie jasne.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seeqin
dodano 3-01-2016, 18:59
Nr wypowiedzi: #183





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 3/05/15
Nr użytkownika: 64 635
Laptop: Acer V3-571G



na 100% szyna bo na gameplayach na YT 970 powinna tę grę na ultra uciągać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan86PL
dodano 3-01-2016, 19:10
Nr wypowiedzi: #184





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 7/11/13
Nr użytkownika: 57 935
Laptop: Lenovo Y580 i7-3610QM GTX660M + EGPU GTX 660



Chyba zaszło nieporozumienie. Piszecie o GTX970, a ja mam GTX 660. Rozważam ewentualną opcję zakupu GTX 960/950 lub R9 380.

Co do polityki producentów gier na PC czy producentów kart graficznych na PC, to nie zmieniam zdania, że ich polityka jest gorsza od tej sejmowej ;]. Powiedzmy, że kupię tą GTX 960. Za 3 lata, będę musiał grać bez trawy w jakąś grę podczas gdy konsolowcy na PS4 będą mieli trawę, cienie i wszystkie inne efekty ale odpowiednio dopasowane do wydajności sprzętu. A ja albo będę musiał zrezygnować z tych efektów całkowicie albo będę grał na ultra na 12 FPS... ;]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 3-01-2016, 19:29
Nr wypowiedzi: #185





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 875
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Za 3 lata to PS4 może już mieć następcę, AMD planuje na 2018 rok nowe procesory do konsol tongue.gif Kupując konsolę musisz się jednak liczyć z cenami gier, które są prawie dwukrotnie wyższe niż w przypadku PC, nie mówiąc już o torrentach xD Sprawnie kalkulując jak wybierzesz PC/eGPU i kupując tanio gry zaoszczędzone w ten sposób pieniądze możesz przeznaczyć na upgrade grafiki, bo podejrzewam, że przy DX12 procek starczy na dłużej. Wybierając konsolę musisz kupować gry za grubo ponad 200zł, często 30FPS 720-900p i detalami medium/high względem PC.
Kurde rozpisałem się a to rozmowa na kompletnie inny wątek tongue.gif
Z drugiej strony nie wiadomo jak będzie wyglądało wykorzystanie szyny w nowych silnikach graficznych wspierających DX12/Vulcan.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan86PL
dodano 3-01-2016, 22:30
Nr wypowiedzi: #186





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 7/11/13
Nr użytkownika: 57 935
Laptop: Lenovo Y580 i7-3610QM GTX660M + EGPU GTX 660



Damianuss jeżeli chodzi o ceny gier to w sumie dla mnie bez większej różnicy. I tak pogrywam tylko czasami w wyścigówki typu WRC 5 czy Dirt Rally ewentualnie BF4. Lubię skupić się na jednym ale porządnie, więc zakładam że w tym okresie zagram z 5-7 gier. smile.gif Jeżeli konsoli nie kupię to tylko z jednego względu: nie da się na niej grać klawiaturą ani myszką, a ja od zawsze gram na jednym i drugim a już za stary jestem żeby się uczyć gry na padzie. wink.gif

Wracając bardziej do wątku. Chciałem się podzielić moimi wynikami w benchmarku DIRT RALLY.
Natknąłem się w sieci na ciekawy filmik, gdzie ktoś testował GTX 660 z prockiem Q6600 w Dircie Rally na każdych ustawieniach od VERY LOW po ULTRA w FHD. -> https://www.youtube.com/watch?v=kBphpQJRrUo
Ja zrobiłem sobie identyczny test na LOW i ULTRA i niestety moje wyniki są o wiele gorsze... sad.gif On na stacjonarce co prawda, ale moja mobilna i7 3610QM chyba nie jest winna tej różnicy...

Jego wyniki na LOW: Min:50 Avg:75 Max:100
Moje wyniki na LOW: Min:20 Avg:50 Max:90

Jego wyniki na HIGH: Min:35 Avg:55 Max:70
Moje wyniki na HIGH: Min:14 Avg:28 Max:60

Jeszcze dodatkowo podaję moje wyniki z ustawień zalecanych przez NVIADIA GeForce Experience (coś w okolicach High program sugeruje) Min: 15 Avg:31 Max: 50

No i screeny z HWINFo. Na początku każdego Benchmarku resetowałem wartości. O czym świadczą te wyniki? Video BUS Load za niskie?



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 3-01-2016, 22:41
Nr wypowiedzi: #187





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 875
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Im niższe wykorzystanie szyny tym lepiej w przypadku eGPU. Te screeny mało mówią, musiałbyś odpalić test, który zapisuje wartości do pliku i zrobić potem z tego wykres. Na dole HWiNFO masz "Logging start", zapisujesz jako plik .csv, odpalasz ten plik w programie LogViewer i elegancko widać wszystko.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 3-01-2016, 23:20
Nr wypowiedzi: #188





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 481
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



o jest total gpu power smile.gif

zrob testa w 3dmarku i podaj wyniki jakiego masz powera tam bo tutaj w dircie juz wiemy

TS'a uzywasz czy procek trzyma turbo takty?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan86PL
dodano 3-01-2016, 23:49
Nr wypowiedzi: #189





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 7/11/13
Nr użytkownika: 57 935
Laptop: Lenovo Y580 i7-3610QM GTX660M + EGPU GTX 660



Damian LOgViewer może byćz tej strony? http://sourceforge.net/projects/cglogviewer/
Obawiam się, że nie będę umiał go obsługiwać, ale spróbuję.

Waldeksik zaraz postaram się zrobić test w 3D Mark, póki co nowe screeny z uwzględnieniem procka. Większość czasu działają 3 lub 4 rdzenie w Turbo (ok 3-3,2 Ghz) rzadziej tylko 2 rdzenie w Turbo. Odpaliłem grę w oknie i obserwowałem HWINFo.

Może jesteście jednak w w stanie mi już na podstawi poniższych screenów wytłumaczyć dlaczego kolega na filmiku miał dużo lepsze wyniki na GTX 660? smile.gif



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 4-01-2016, 0:12
Nr wypowiedzi: #190





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 875
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



To raczej nie jest ten program. Podeślij mi na priv swój mail to Ci go wyślę jutro bo z tego co pamiętam naszukałem się go trochę. Wykorzystanie szyny na średnim poziomie, nie wiadomo jak wykorzystanie karty graficznej. Prawdopodobnie dirt po prostu nie lubi wąskiej szyny i dlatego taka wydajność.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 4-01-2016, 0:26
Nr wypowiedzi: #191





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 481
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



http://www.hwinfo.com/forum/Thread-LogView...FO-is-available


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan86PL
dodano 4-01-2016, 1:08
Nr wypowiedzi: #192





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 7/11/13
Nr użytkownika: 57 935
Laptop: Lenovo Y580 i7-3610QM GTX660M + EGPU GTX 660



Dziwne, że sprawa od razu nie wydała mi się podejrzana...
Odłączyłem destopowego GTX660 i włączyłem mobilnego GTX660M w lapku i zrobiłem test na LOW i HIGH. Oto kompletne zestawienie dla desktopa z GTX660, lapka z EGPU GTX660 i lapka z fabrycznym GTX660M:

Ustawienia FHD na LOW:
Min:50 Avg:75 Max:100 (GTX 660 w PC)
Min:20 Avg:50 Max:90 (GTX 660 jako EGPU w lapku Y580)
Min:36 Avg:42 Max:52 (GTX660M)

Ustawienia FHD na HIGH:
Min:35 Avg:55 Max:70 (GTX 660 w PC)
Min:14 Avg:28 Max:60 (GTX 660 jako EGPU w lapku Y580)
Min:21 Avg:28 Max: 36 (GTX660M)

Coś mi tu strasznie śmierdzi. GTX660M działa mi stabilniej niż GTX660 jako EGPU. Wersja mobilna tej karty ma dużo wyższe FPS minimalne, przeciętne podobne, EGPU ma wyższe max FPS, ale to bez znaczenia, skoro są takie spadki...
Może teraz możecie już wysnuć ostateczne wnioski? Czyli EGPU to lipa? sad.gif No bo chyba nie jestem w stanie nic zrobić żeby to EGPU działało wydajniej nie?
Jeszcze mnie oświeciło, że nie mam oryginalnego kabla z zasilania z adaptera do karty graficznej. Kupiłem sobie 2 kable z końcówkami 2xmolex na 6 pin. Ociąłem molexy i połączyłem kable uzyskując na każdym końcu 6 pin. Kable połaczyłem po kolorach równolegle, ale może trzeba było po kolorach łączyć ale krzyżować?

Jutro jeszcze postaram się zrobić te logi i test w 3D Mark, choć nie widze sensu, bo rzeczywistość jest niestety taka, że w tej grze EGPU się nie sprawdza kompletnie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-01-2016, 2:01
Nr wypowiedzi: #193





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 860
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Dan86PL @ 4-01-2016, 1:14) *
Może teraz możecie już wysnuć ostateczne wnioski? Czyli EGPU to lipa? sad.gif


Ano, z niektórymi grami lipa straszna. I dlatego do dzisiaj jestem taki zły na pomysłodawców (czytaj nando4 i całą śmietankę z techinferno), że o tym nie informują.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 4-01-2016, 17:41
Nr wypowiedzi: #194





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 875
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Baza testów gier na blogu nowiutkiego jest dość spora i przed zakupem eGPU warto pomyśleć w jakie gry się gra i sprawdzić(jeśli dany tytuł był testowany) jak to chodzi. Oczywiście jak się chce grać w nowe gry to trzeba się modlić i mieć nadzieję, że zabangla xD Ja zdecydowałem się na tą zabawę pod kątem Wieśka 3 i się nie zawiodłem, na 660m na minimalnych ledwo utrzymuje płynność a na 960 pięknie chodzi. Jeszcze jak ME Andromeda i Dark Souls 3 będą chodzić dobrze to będzie bajka biggrin.gif


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan86PL
dodano 4-01-2016, 20:01
Nr wypowiedzi: #195





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 7/11/13
Nr użytkownika: 57 935
Laptop: Lenovo Y580 i7-3610QM GTX660M + EGPU GTX 660



JAk na złość nowiutki Dirta Rally nie ma w swojej bazie... ;]

Zrobiłem fajne porównanie. Poniżej screeny. Widać wszystko jak na dłoni... Czyli wniosek taki, że przepustowość tego PCIE pod który było podpięte WIFI a teraz podpięty jest adapter wynosi Max 5Gbps i jest za niska dla DIRTA RALLY?
Rozumiem Damianusss i waldeksik, że te logi i sprawdzanie w 3DMark mogę sobie darować? Czego chcieliście się z tych logów i 3DMarka dowiedzieć? Pytam, bo słabo się orientuję w tym, ale jeżeli jest jeszcze jakaś nadzieja, to się pomęczę...


GTX660M vs GTX 660 (EGPU EXP GDC)


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 4-01-2016, 20:44
Nr wypowiedzi: #196





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 875
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Tutaj masz przykład takiego wykresu: http://screenshooter.net/102508092/wbrkils
Chodzi o to, że tutaj jak na dłoni widać momenty, w których wykorzystanie szyny rośnie co powoduje spadek użycia karty graficznej i ostatecznie spadek ilości klatek na sekundę(wykres zielony external, czerwony to internal).
A co do wydajności to już nic nie polepszysz :/ Możesz jedynie obniżyć detale albo zmienić grafę.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-01-2016, 20:55
Nr wypowiedzi: #197





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 860
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Dan86PL @ 4-01-2016, 20:07) *
JAk na złość nowiutki Dirta Rally nie ma w swojej bazie... ;]

Gry wyścigowe to kompletnie nie mój klimat smile.gif

QUOTE(Dan86PL @ 4-01-2016, 20:07) *
Czyli wniosek taki, że przepustowość tego PCIE pod który było podpięte WIFI a teraz podpięty jest adapter wynosi Max 5Gbps i jest za niska dla DIRTA RALLY?

Wygląda na to, że tak. Spróbuj jeszcze przełączyć PhysX na CPU w panelu NVIDII.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 4-01-2016, 20:56
Nr wypowiedzi: #198





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 875
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



A czemu na CPU? Myślałem, że właśnie na GPU będzie lepiej tongue.gif


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-01-2016, 21:39
Nr wypowiedzi: #199





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 860
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



W Wiedźminie 3 i Call of Duty dało to zauważalny efekt...


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 4-01-2016, 21:49
Nr wypowiedzi: #200





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 875
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Ooo ciekawe, nie wiedziałem smile.gif Widziałem tylko testy syntetyczne w których różnice były na granicy błędu, ale może w grach jest inaczej wink.gif


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post

13 Strony: V  « < 8 9 10 11 12 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-10-2018 - 23:18