IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
eGPU do Wiedźmina 3 dell inspirion 17R 7720
nowyGdansk
dodano 23-05-2015, 12:57
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



Witam wszystkich,
mój problem jest oczywiście taki jak w temacie. Chciałbym skomponować sobie eGPU pod mojego della, aby pograć w Wieśka 3. Na pokładzie mam dedykowaną i podkręconą grafikę GT 650m, z której jestem zadowolony, ale to na W3 nie wystarczy. Od razu zaznaczam że składanie PC jest w moim przypadku bezsensowne. Mam złącze mPCIe chyba 2.0, ale nie jestem pewien (wpięta karta Wi-Fi). Chciałbym też mieć możliwość gry na ekranie laptopa. Myślałem nad kartą GTX 960. Jak myślicie, czy takie rozwiązanie ma sens i czy w ogóle mogę zamontować eGPU przez mPCIe do mojego laptopa? Inna kwestia to taka czy ktoś już testował W3 akurat z tą kartą? I jeszcze jedno, jaka jest konkretnie maksymalna przepustowość takiego rozwiązania eGPU przez mPCIe 2.0?
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 23-05-2015, 15:51
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(nowyGdansk @ 23-05-2015, 14:02) *
Jak myślicie, czy takie rozwiązanie ma sens i czy w ogóle mogę zamontować eGPU przez mPCIe do mojego laptopa?

Jeśli masz łatwy dostęp do tego złącza to ma sens.

QUOTE(nowyGdansk @ 23-05-2015, 14:02) *
Inna kwestia to taka czy ktoś już testował W3 akurat z tą kartą?

Od nas chyba nikt, ale to nie ma większego znaczenia. Problemów z szyną ta gra nie ma.

QUOTE(nowyGdansk @ 23-05-2015, 14:02) *
I jeszcze jedno, jaka jest konkretnie maksymalna przepustowość takiego rozwiązania eGPU przez mPCIe 2.0?

4Gbps
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 24-05-2015, 0:34
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



Dzięki za szybką odpowiedź. Faktycznie wiesiek nie obciąża łącza, więc teoretycznie karta graficzna przy nim zadziała tak samo jakby była normalnie wsadzona do PC, a końcowa wydajność będzie zależeć od procka i ramu. Dobrze myślę?
W takim razie będę się decydował na takie rozwiązanie. Trochę poczytalem i pewnie muszę sprawdzić za pomocą Setup 1.X czy mogę wyłączyć dedykowaną (w biosie nic takiego nie znalazłem). Coś tam było jeszcze, że niektóre porty mPCIe, w które były włożone fabrycznie karty Wi-Fi mogą nie działać, ale nie do końca zrozumiałem na czym to ma polegać. Inna ilość pinów?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 24-05-2015, 2:01
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(nowyGdansk @ 24-05-2015, 1:39) *
Dzięki za szybką odpowiedź. Faktycznie wiesiek nie obciąża łącza, więc teoretycznie karta graficzna przy nim zadziała tak samo jakby była normalnie wsadzona do PC, a końcowa wydajność będzie zależeć od procka i ramu. Dobrze myślę?

Tak

QUOTE(nowyGdansk @ 24-05-2015, 1:39) *
Coś tam było jeszcze, że niektóre porty mPCIe, w które były włożone fabrycznie karty Wi-Fi mogą nie działać, ale nie do końca zrozumiałem na czym to ma polegać. Inna ilość pinów?

Tak smile.gif

Ten problem z pinami dotyczył cchyba złącz pod modemy WWAN.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 25-05-2015, 15:00
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



A może jest ktoś kto mieszka w Gdańsku lub okolicy i posiada eGPU na mPCIe i mógłbym u siebie sprawdzić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 29-05-2015, 10:24
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



OK, dzisiaj zamówiłem adapter EXP GDC Beast. Chiałem również kupić zasilać i trafiłem na polecanego Be Quiet TFX-300W tutaj: http://allegro.pl/nowy-be-quiet-300w-tfx-p...5054900928.html.
Mam w związku z nim pytanie, czy brać i się nie zastanawiać? Jest o prawie stówę tańszy. Zauważyłem, że ma rozdzieloną linię 12 V na 14 i 16 A, czyli maksymalnie 190 W na jednej linii. Każdy tak ma? Myślę, że to może być za mało dla planowanego gtx 960 pod pełnym obciążeniem i ewentualnym dodatkowym podkręceniem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 29-05-2015, 10:51
Nr wypowiedzi: #7


"Every moment has its music"


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Czemu nie Dell DA-2? Jest tańszy i mniejszy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 29-05-2015, 11:01
Nr wypowiedzi: #8


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 538
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



QUOTE(nowyGdansk @ 29-05-2015, 11:29) *
Mam w związku z nim pytanie, czy brać i się nie zastanawiać? Jest o prawie stówę tańszy. Zauważyłem, że ma rozdzieloną linię 12 V na 14 i 16 A, czyli maksymalnie 190 W na jednej linii. Każdy tak ma? Myślę, że to może być za mało dla planowanego gtx 960 pod pełnym obciążeniem i ewentualnym dodatkowym podkręceniem.

http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyt..._960_OC/25.html
czyli wystarczy na luzie.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 29-05-2015, 14:24
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



Dobra wezmę ten od Della mniejszy, tańszy i mocniejszy od Be quiet.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 15-07-2015, 14:47
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



Potrzebuję pomocy w konfiguracji. Nie wykrywa mi adaptera nawet w setup 1.X. Bawiłem się przełącznikami na adapterze i nic z tego nie wynikło. Zastanawiam się, czy w ogóle jest możliwe żeby to podłączyć. Sprzęt: dell 17R 7720, exp gdc beast, zasilacz dell DA-2, karta GTX 960. Po włączeniu wiatraczki zakręcą tylko 2 sekundy a później pali się czerwona dioda.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 15-07-2015, 15:35
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Podłączyłeś dodatkowe zasilanie karty graficznej przez ten 6pinowy kabelek z adapterem ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 15-07-2015, 16:50
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



Tak podłączyłem zasilacz 8 pin do adaptera i potem z adaptera kabelkiem 6 pin do karty
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 15-07-2015, 17:22
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



A jak odpalasz zasilacz, nie podłączając jeszze eGPU do kompa to chodzi czy też po 2s przestaje ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 15-07-2015, 20:43
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



To wtedy nic nie rusza, na adapterze żadne diody się nie palą, a na zasilaczu pomarańczowa lampka jakby w stanie czuwania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 16-07-2015, 13:33
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Czyli albo źle podłączyłeś zasilanie albo trefny zasilacz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 16-07-2015, 13:51
Nr wypowiedzi: #16


"Every moment has its music"


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



QUOTE(nowiutki @ 16-07-2015, 13:40) *
Czyli albo źle podłączyłeś zasilanie albo trefny zasilacz.

Pewny jesteś? U mnie adapter startuje dopiero po włączeniu laptopa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 16-07-2015, 13:54
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



To w takim razie nie wiem. Ja mam stary PE4L. Obwód jest zamknięty nawet bez podłączania EC smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fryderykst
dodano 16-07-2015, 16:38
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 132
Rejestracja: 25/04/15
Nr użytkownika: 64 559
Laptop: Asus K53SV



U mnie też adapter startuje po włączeniu lapka, więc podłączone raczej dobrze ma smile.gif Czerwona dioda na adapterze świeci się u mnie przez cały czas działania laptopa. Może coś z kartą nie tak? Sprawdzałeś ją pod stacjonarką?


--------------------
Asus K53SV [i7-2630QM; 8 GB RAM; SSD 250 GB HDD 750GB 5400 rpm] + EXP GDC Beast + MSI GTX660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowyGdansk
dodano 16-07-2015, 18:17
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 10
Rejestracja: 23/05/15
Nr użytkownika: 64 828



Sprawdzałem kartę pod stacjonarką i wszystko działało, ale to było przed podłączeniem całego egpu. Choć myślę, że w trakcie testów się nie popsuła. http://forum.notebookreview.com/threads/de...e-issue.776429/ tu natrafiłem na podobny problem, tylko ja nie mam wersji 3D, może być ciężko. I jeszcze o co z DSDT dla GTX960, bo też na to w innym wątku natrafiłem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 16-07-2015, 19:46
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



DSDT póki co Ciebie nie dotyczy bo Tobie z tego co zrozumiałem w ogóle zestaw nie odpala.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 6-04-2020 - 3:08