IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

39 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
MSI GT62VR (FAQ pierwszy post), i o wspólnych problemach serii GT z Pascalami
ketyow
dodano 25-11-2016, 11:27
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 537
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



Tutaj stopniowo będzie powstawał post informacyjny o laptopie i FAQ, jeśli macie swoje propozycje do przyklejenia, podsuwajcie. Na razie laptopa mam za krótko, aby się mocno rozpisywać, ale ten post będzie w miarę (wolnego) czasu uzupełniany.

>>> ROZBIÓRKA LAPTOPA <<<
http://www.laptopmain.com/msi-gt62vr-disas...-upgrade-guide/

>>> ROZSZERZENIE GWARANCJI <<<
Istnieje możliwość przedłużenia gwarancji producenta, nie chodzi tu o ubezpieczenie. Uzyskujemy wtedy gwarancję 3-letnią, koszt rozszerzenia o rok to ok. 300 zł (tyle płaciłem u zielonych) - trzeba szukać, nie wszystkie sklepy je posiadają w ofercie, ale można ją dokupić do laptopa nabytego w dowolnym sklepie. Gwarancję (wg regulaminu dołączonej książeczki) można aktywować w ciągu 90 dni od daty zakupu laptopa. Zakupione rozszerzenie gwarancji jest ważne przez miesiąc od daty jego zakupu. Wypełnia się formularzyk online.

>>> TESTY I WRAŻENIA <<<

Recenzja na Notebookcheck: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-MSI-G...o.172047.0.html

Ogólne wrażenia z użytkowania są pozytywne. Laptop nie jest za głośny (mam wersję z GTX 1060), choć wiatrak od GPU wydaje w moim egzemplarzu terkoczący dźwięk - na wyższych obrotach bardziej słyszalny jest szum, przy przeglądaniu internetu natomiast dźwięk ten mocno przypomina terkotanie dysku twardego i jest irytujący, ale da się przeżyć, powoli przestaję zwracać uwagę. Gdyby laptop wydawał tylko szum to do kultury pracy nijak bym się nie czepiał - głośno wg mnie nie jest. Oczywiście nie dałem pełnego pola do popisu wentylom, nie bawiłem się w stress testy CPU+GPU, bo nie dają realnych warunków pracy sprzętu. Przy Wiedźminie 3 na rynku w Novigradzie:

Maksymalna temperatura na pojedynczym rdzeniu CPU to 77 stopni, ale to na ułamki sekund, na pojedynczym rdzeniu jeżeli przez dłuższą chwilę uda się utrzymać obciążenie >90%. Większość czasu oscyluje 70-74 stopnie na wszystkich rdzeniach. Temperatura rozkłada się równomiernie, może z minimalną tendencją na rdzenie 0 i 2 (większość czasu to na nich jest o 2-3 stopnie wyższa), choć bywa że cieplejsze są rdzenie 1 i 3 (ale rzadziej) i generalnie rozrzut temperatur między rdzeniami rzadko przekracza 2-4 stopnie. Wentylator CPU niemal niesłyszalny (w trybie auto chodzi maksymalnie na 47%), wentylator GPU szumi znacznie, ale znośnie (maksimum ma ustawione na 67% więc jest spory zapas chłodzenia). Sterowanie obrotami jest ściągnięte ze speedfana, także możemy ustawić je wg własnej charakterystyki (niezależnie dla CPU i GPU), co jest bardzo fajną opcją. W Mad Max udało mi się nagrzać GPU do 78 stopni, ciężko powiedzieć czemu bardziej niż w Wiedźminie, prawdopodobnie dlatego, że gra chodziła na 144 FPS (zewnętrzny monitor). CPU był chłodniejszy.

W kilku egzemplarzach pojawił się znaczny rozrzut temperatur pomiędzy rdzeniami 0 i 2 oraz 1 i 3 na CPU (0 i 2 dobijające okolice 90 stopni z throttlingiem podczas gry, kiedy na rdzeniu 1 i 3 po 70 stopni) - jest to najprawdopodobniej wada chłodzenia, a serwis zazwyczaj nie potrafi jej usunąć, w niektórych przypadkach nawet wymiana całego systemu chłodzenia nie pomogła. Taki sprzęt ewidentnie kwalifikuje się do zwrotu! Korzystajcie z odstąpienia od umowy, póki macie 14 dni bez podawania przyczyny. Nie ma co się męczyć, jak można dostać drugi egzemplarz sprawny. Jeśli tego nie zrobicie będzie przepychanka ze sklepami i serwisem, aby wymienić egzemplarz na sprawny. W sprawnych egzemplarzach nie ma mowy o throttlingu.

Dla mnie największe wady laptopa to nie najlepsze audio (choć jestem w tej opinii chyba odosobniony, ale głośniczki stereo w Lenovo Y580 są wg mnie znacznie lepsze i gdyby nie głośniczek niskotonowy to MSI miałby dźwięk... tragiczny; a tak jest znośnie, ale ponoć lepiej niż w Clevo) oraz guzik włączania laptopa pod klapą. Będąc w domu używam go niemal ciągle podłączonego do zewnętrznego monitora, więc irytuje konieczność ciągłego otwierania laptopa. Matryca bardzo mi się podoba - w porównaniu do Lenovo Y580 (z FHD) różnica jest tak gigantyczna, że człowiek nawet się nie spodziewa, że taka może być, dopóki nie postawi ich obok siebie. Podobno bardzo szybki jest port kart pamięci.

Pobór mocy:
- zasilacz w sieci, laptop wyłączony 0.3W
- laptop w stanie uśpienia 1.2W
- wyświetlanie pulpitu: 27W
- podczas przeglądania internetu: gapienie się 27W; przewijanie na forum NHL 31-36W; przewijanie strony na facebooku zwykle koło 48-55W
- ładowanie baterii: /jeszcze nie ładowałem/
- tylko puszczona muzyka: AIMP zminimalizowany 32W, AIMP wyświetlony z wizualizacją 35W
- gry:
* Mad Max 2015, ~110 FPS (zewnętrzny monitor 144Hz), GPU ~1600 MHz, GPU 98%, CPU 50%, 125-130W
* Wiedźmin 2, ~120 FPS, GPU 87%, CPU 37%, 125W
* Age of Wonders 3 (nie działa OSD od MSI Afterburner) - 70-85W

Pod spodem stare testy Della 1537, świeże stacjonarki i jeszcze jak zrobię to dorzucę Lenovo Y580.

QUOTE
laptop Dell 1537 15" LED, Pentium Dual Core 45nm T4200 2GHz, Radeon 3450, 4 GB RAM, 1x HDD

sam zasilacz w sieci 1,2 W
zasilacz wpięty do lapka 1,4 W
IDLE podświetlenie max 27 W min 23 W
opuszczenie procesora do 1,2 Ghz nie oszczędza nic
STRESS CPU 32 W, po zmianie procka na P8600 2.4 GHz (i matrycy na CCFL, która pobiera z 3-6W więcej) 52W
CPU + HDD (ładowanie systemu) 38 W
CPU + GPU + doczyty HDD (gra) 38 W

stacjonarny (Phenom II 4x3.2 GHz, Radeon 4850, 8 GB RAM, 2 HDD + SSD)
gry mocno obciążające GPU: 240-250W
pulpit 110W


>>>>> FAQ <<<<<

Support MSI (sterowniki i oprogramowanie)
MSI GT62VR 6RD (GTX 1060) https://www.msi.com/Laptop/support/GT62VR-6....html#down-bios
MSI GT62VR 6RE (GTX 1070) https://pl.msi.com/Laptop/support/GT62VR-6R....html#down-bios

Q: Nie działa mi GSync. Próbowałem różnych sterowników graficznych, ale nie pomogło.
A: Był przypadek, w którym pomógł reset BIOS do ustawień fabrycznych i GSync wrócił na miejsce, choć to musiało wynikać z jakiegoś błędu. Jeśli reinstalacja sterowników graficznych (polecam wyczyszczenie starych przy pomocy Display Driver Uninstaller w trybie safe) nie pomaga, sprawdźmy w BIOS czy nasza maszyna ma ustawiony tryb UEFI na "UEFI" lub "UEFI with CSM". Tylko w trybie UEFI działa GSync (jest to oficjalne stanowisko jakie otrzymałem z supportu MSI), zatem jeżeli mamy ustawione "Legacy" to należy ponownie zainstalować system w trybie UEFI. Jest to szczególnie istotne dla osób z laptopem bez systemu - mój laptop był bez systemu i przyszedł do mnie ustawiony na "Legacy", co nie pozwoli włączyć GSync.

Q: Układ klawiatury mnie dobija. Kto wsadził slasha między spację a prawy alt?
A: Przy pomocy Steel Series Engine 3 można edytować nie tylko kolorystykę podświetlenia, ale także układ klawiszy - możemy ustawić ten slash, aby działał tak samo jak prawy alt. Jeżeli przestawimy klawisz "pause break" na "delete" jak to ma miejsce w większości klawiatur, a po zmianie nie będzie on działał jak powinien (zadziała raz na kilka kliknięć) to należy ustawić mu opcję "repeat while pressed". Długie przytrzymanie nadal nie będzie powodowało kasowania całego ciągu znaków, ale każdorazowe wciśnięcie skasuje jedną literę jak należy - na razie tyle chociaż udało mi się osiągnąć.

Q: Gry nie uruchamiają się na zewnętrznym monitorze. Na wyświetlaczu laptopa pracują poprawnie.
A: Zewnętrzny monitor należy ustawić jako główny wyświetlacz w windowsowych "ustawieniach ekranu" bądź panelu Nvidii. Możemy użyć opcji duplikowania ekranu na drugim monitorze, bądź zupełnie wyłączyć matrycę laptopa (może to być lepsza opcja, jeśli zewnętrzny monitor ma np. 144 Hz). Niektóre gry jednak nie zostały do końca przetestowane pod tym kątem i nadal będą sprawiać problemy (np. wyłączać się po logo producenta lub przy wejściu do menu). Warto wtedy spróbować uruchomić grę na zewnętrznym monitorze, ale w oknie (zatem trzeba najpierw uruchomić ją na matrycy laptopa i ustawić ten tryb okna, po czym przełączyć główny ekran na zewnętrzny monitor; albo edytować plik konfiguracyjny gry .ini - zazwyczaj jest tam opcja wyłączania pełnego ekranu i powinna wyglądać wtedy np. tak: "fullscreen=0"). Gry już gra będzie odpalona na drugim monitorze w oknie, wchodzimy w opcje i ustawiamy ją na pełny ekran. Ja do takiego rozwiązania doszedłem w przypadku gry Mad Max (gra nie uruchamiała się nawet na wbudowanym wyświetlaczu, jeśli tylko do displayportu podpięty był kabel od wyłączonego! monitora), ale założę się, że nie ona jedna powoduje takie problemy, bo można znaleźć w internecie mnóstwo wątków o nie pracujących zewnętrznych monitorach, ale prawie wcale odpowiedzi.

Q: Mam problemy z połączeniem internetowym, zrywa mi WiFi.
A: Upewnij się, że używasz sterowników ze strony MSI, a nie ze strony Killera - były z tym problemy.

Q: Do jakiego stopnia mogę samodzielnie grzebać w laptopie?
QUOTE(Bioly76 @ 19-12-2016, 10:39) *
Przyda się. Stanowisko MSI, które otrzymałem po zadaniu pytania.

"Czy mogę otworzyć klapę serwisową naruszając tą naklejkę w celu:
- rozbudowy pamięci
- zmiany dysku
- wyczyszczenia układu chłodzenia i przesmarowania CPU i GPU?"

Odpowiedź:

"Można naruszyć plombę warranty sticker bez obawy utraty gwarancji. Dozwolona jest
modyfikacja urządzenia pod kątem wymiany/dołożenia HDD czy pamięci RAM.
Ewentualne uszkodzenia mechaniczne nie będą podlegać naprawie gwarancyjnej.
Ze względu na gwarancję, proszę nie demontować układu chłodzenia."
Powód zmiany treści: przeniesiono z tematu o GT73VR /tc


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Samsung SM961 512 GB + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elmumino
dodano 25-11-2016, 11:40
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 40
Rejestracja: 16/10/13
Nr użytkownika: 57 565



SteelSeries Engine 3 (powinien być preinstalowany).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 25-11-2016, 11:48
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 537
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



A to dzięki, u mnie nic nie jest preinstalowane, bo SSD zamówiłem oddzielnie i komputer już leży, a na SSD jeszcze czekam wink.gif


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Samsung SM961 512 GB + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
VinniV
dodano 25-11-2016, 11:58
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 462
Rejestracja: 12/02/14
Nr użytkownika: 59 454
Laptop: MSI GT73VR 6RE Titan



QUOTE(ketyow @ 25-11-2016, 10:48) *
A to dzięki, u mnie nic nie jest preinstalowane, bo SSD zamówiłem oddzielnie i komputer już leży, a na SSD jeszcze czekam wink.gif

Jaki konfig, jaka cena (o ile można wiedzieć).


--------------------
Do or do not. There is no try.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 25-11-2016, 12:30
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 537
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



Ja brałem GT62VR, który chyba jeszcze nie ma swojego tematu - u zielonych. Wziąłem tam z uwagi na przedłużkę gwary o rok za 300 zł, choć teraz jak zobaczyłem, że do tego jest dołączona jakaś płyta od MSI, to dochodzę do wniosku, że chyba mogłem to przedłużyć z dowolnego sklepu... No, ale inne o tym nie pisały. Prawie 7k za konfig z 1060, 1TB, 16GB RAM (niestety mają tylko 2133) no i tym przedłużeniem gwary, bez windy. Głupi też byłem, że nie pamiętałem o czarnym piątku, może dziś jakieś fajne promo będą? A SSD kupowałem sam, bo chciałem mieć na kościach MLC, wziąłem Transcenda MTS800 256GB. Już przyszedł, Winda się instaluje, zobaczymy czy się aktywuje - próbuję zrobić Win10 ze swojego Win7 Pro (nadal możliwy jest upgrade dla niepełnosprawnych), ale w tych licencjach MS to się już pogubiłem.


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Samsung SM961 512 GB + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jawa09
dodano 25-11-2016, 12:33
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 177
Rejestracja: 5/08/14
Nr użytkownika: 61 484



QUOTE(ketyow @ 25-11-2016, 11:30) *
Ja brałem GT62VR...

Opisz wrażenia z użytkowania wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 25-11-2016, 15:04
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 537
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



Jak przewalczę co trzeba z Windowsem 10 (dla mnie to naprawdę straszne, że muszę porzucić 7) i trochę czasu złapię (cały kolejny tydzień mam kursy) to może założę mu wątek i się bardziej rozpiszę. Szkoda, że proc wlutowany, ale ważąc różne za i przeciw w końcu padło na MSI. Mam zamiar być z tego zadowolony, jak na razie na żywo ładniejszy niż na fotkach.

Dla osób zastanawiających się czy brać z systemem: ja miałem Win 7 Pro z MSDN jeszcze z czasów studiów, używałem go na dwóch komputerach wcześniej (tam chyba do 3 stanowisk można, zresztą nie wiem, działało to działało), na jednym kompie zrobiłem upgrade do 10-ki, a teraz zrobiłem czystą instalkę Win 10 na nowym lapku i klucz od 7-ki bezproblemowo go aktywował. Jako, że on się przypisuje do sprzętu to chyba nie powinien mi teraz działać na drugim kompie (jest już tam aktywowany, ale może stracił tam licencję w chwili instalacji na nowym kompie?), w każdym razie nie będę robił eksperymentów, żeby mi go nie unieważnili.

EDIT: Ło mamo, głośniki - ależ padaka! Jeszcze mam nadzieję, że będzie lepiej po instalacji dedykowanych sterów, ale po wyłączeniu subwoofera wszystko słychać - płaski szum a nie dźwięk. Do Y580 się nie umywają. I poważnie, w Clevo są gorsze? ohmy.gif

Chyba nie mogę już edytować ponownie posta, ale chcę oddać MSI co ich: po zainstalowaniu sterownika od audio i odpalenia Nahimic dźwięk się znacznie poprawia. Ekran robi wrażenie - wreszcie biały wygląda jak biały, po Lenovo Y580 miałem już skrzywienie na niebieski (matryca FullHD).
Powód zmiany treści: zmieniłem drukowane litery na pogrubienie /tc


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Samsung SM961 512 GB + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 25-11-2016, 15:52
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 156
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GTWX60 ultra zombie power



trzeba by się dobrze zorientować czy nie da się uruchomić na tym lapku sound blastera co by tylko poprawiło sprawę smile.gif


--------------------
Prywata: MSI GT60: CPU: i7-4910MQ, GPU: NVIDIA GTX 980m 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133MHz, SSD: 120GB, HDD: 750GB
Praca: Dell Precision 7520: CPU: i7-7820HQ, GPU: NVIDIA Quadro M1200 4GB, RAM: 8GB DDR4 2400MHz, SSD: NVMe 256GB, HDD: 1TB

na sprzedaż CPU intel i7-4810mq
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 25-11-2016, 16:12
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 172
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Sound Blaster jest gorszy niż Nahimic.
Testowałem oba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 25-11-2016, 16:58
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 156
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GTWX60 ultra zombie power



żarcisz?
ja miałem kapkę inne odczucia ale spróbuję jak mówisz jeszcze raz.


--------------------
Prywata: MSI GT60: CPU: i7-4910MQ, GPU: NVIDIA GTX 980m 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133MHz, SSD: 120GB, HDD: 750GB
Praca: Dell Precision 7520: CPU: i7-7820HQ, GPU: NVIDIA Quadro M1200 4GB, RAM: 8GB DDR4 2400MHz, SSD: NVMe 256GB, HDD: 1TB

na sprzedaż CPU intel i7-4810mq
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 25-11-2016, 17:06
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 172
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(Mullrof @ 25-11-2016, 15:58) *
żarcisz?
ja miałem kapkę inne odczucia ale spróbuję jak mówisz jeszcze raz.

Masz GT72?
Nahimic nie ma oficjalnego wsparcia dla GT60.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gingerhorn
dodano 25-11-2016, 18:27
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 181
Rejestracja: 8/10/14
Z: Rzeszów
Nr użytkownika: 62 247
Laptop: MSI GT70



A do gt70?


--------------------
MSI GT70: i7- 4710MQ, Gtx970M, 16 GB HyperX 1866 Mhz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 25-11-2016, 18:31
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 172
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(gingerhorn @ 25-11-2016, 17:27) *
A do gt70?

Ja nie dałem rady wgrać Nahimic do GT70 2QE.
Zresztą Nahimic nie ma nawet profilu do GT70, więc nie ma to sensu.
Miałem GE72 i GT72 to Nahimic miał inaczej ustawione suwaki w obu laptopach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 25-11-2016, 18:34
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 156
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GTWX60 ultra zombie power



gt70 to jest to samo.

robiłem testy bo sound blaster nie chciał mi na początku działać na win10. z tego co pamiętam chodziło ale byłem powiedzmy średnio usatysfakcjonowany i dlatemu kombinowałem z sound blasterem.
ale może mnie pamięć zawodzi i kapkę inny scenariusz był.
będę próbował teraz w weekend. mogę nawalić w sterach jeszcze. i tak formata chyba rąbnę bo po zmianie z nv do amd jeszcze nie robiłem.


edit:
nie, tfu. to było to co w GX miałem - THX. wpychałem tamto bo głośniki z GXa mi zostały

edit2:
ale ciekawostka bo sterownik od nahmic się zainstalował smile.gif


--------------------
Prywata: MSI GT60: CPU: i7-4910MQ, GPU: NVIDIA GTX 980m 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133MHz, SSD: 120GB, HDD: 750GB
Praca: Dell Precision 7520: CPU: i7-7820HQ, GPU: NVIDIA Quadro M1200 4GB, RAM: 8GB DDR4 2400MHz, SSD: NVMe 256GB, HDD: 1TB

na sprzedaż CPU intel i7-4810mq
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 26-11-2016, 0:03
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 537
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



Nie mam u siebie dostępnej opcji G-Sync.
Wersja VBios u mnie to 86.06.2a.00.0c.
Na stronie MSI jest do ściągnięcia 86.04.31.00.0D "For G-Sync" lub 86.04.31.00.0C "Non G-Sync". Tylko nie wiem czy ja mam wersję C celowo, bo moja matryca nie obsługuje G-Sync, czy może mam ją zastąpić wersją D?

Moja matryca to LG Philips LP156WF6. Wg opisu u zielonych sprzęt obsługuje G-Sync, zresztą jak dotąd myślałem, że wszystkie modele GT obsługują... Widzę, że ta matryca jest wykorzystywana w innych lapkach z G-Sync, więc chyba pozostaje zmieniać VBios?


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Samsung SM961 512 GB + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 26-11-2016, 0:08
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 172
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Uważaj, Prema ostrzega na swojej stronie, że jeśli wgrasz vBIOS GSync do karty bez GSync to uwalisz kartę.
Upewnij się, że karta jest GSync i wtedy możesz wgrać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bury22
dodano 26-11-2016, 1:03
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 198
Rejestracja: 28/12/11
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 45 488



Zamówilem też wink.gif, z okazji BF nie mogłem odmówić. We wtorek będę mógł zdać szerszą relacje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 26-11-2016, 7:18
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 537
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



QUOTE(Luqart @ 25-11-2016, 23:08) *
Uważaj, Prema ostrzega na swojej stronie, że jeśli wgrasz vBIOS GSync do karty bez GSync to uwalisz kartę.
Upewnij się, że karta jest GSync i wtedy możesz wgrać.

Da się jakoś to sprawdzić programowo? Tak czy owak napiszę do sprzedawcy, trochę dziwne że przy sprzęcie reklamują tę funkcję, a tu lipa. Ktoś w ogóle miał któregoś GT z kartą 10x0 bez GSync?


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Samsung SM961 512 GB + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darthus
dodano 26-11-2016, 9:13
Nr wypowiedzi: #19


Maniak


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 214
Rejestracja: 24/03/10
Z: EU
Nr użytkownika: 27 340
Laptop: Różne takie



Wg recenzji z tą matrycą jest G-Sync

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-MSI-G...o.172047.0.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 26-11-2016, 10:37
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 537
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



W ogóle to jaki byłby sens robienia laptopa z matrycą GSync, bez optimusa i GTX 1060 a bez GSynca? Nie bardzo wiem co tu jest grane, skoro są sterowniki do wersji non-GSync to wygląda na to, że jednak takowa istnieje... Ale skoro matryca jest pod GSync to nadal nie rozumiem czemu karta miałaby nie być. Wersja vbiosa, wnioskując po numerku, jest nowsza niż ta ze strony MSI - albo ktoś tu coś dogrywał, albo ten 1060 na MXM wcale nie był dostarczony razem z MSI tylko do niego dostawiony przez sprzedawcę, choć i to wydaje się mało prawdopodobne. Poczekam na odpowiedź, wydaje się że po załadowaniu vbios z literką "d" na końcu powinno być wszystko ok. Ale z drugiej strony chyba jestem jedyną osobą z takim przypadkiem (nie przebijałem się jednak przez całe wątki o GT72/73, tam i tak chyba wszyscy na 1070 jadą).

Na forum notebookreview odpisali mi
QUOTE
No, if your's came with the non-G-sync version, then keep it that way. The screen and GPU need to match the firmware, and are set at assembly. You've got a non-G-sync model.


Czekam co odpowiedzą zieloni, ale wygląda na to, że laptop pójdzie do zwrotu... sad.gif


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Samsung SM961 512 GB + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

39 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-08-2019 - 20:02