IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

6 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Lenovo Y410/510 egpu Ultrabay, To możliwe!
tenac
dodano 19-12-2016, 21:46
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 21/09/15
Nr użytkownika: 65 947
Laptop: Lenovo y510p



Witam.

Jakiś czas temu użytkownik forum TechInferno stworzył adapter Ultrabay -> PCI-e x8 3.0! Adapter można kupić od niego przez ebay jednak kosztuje on 70€ (300zł + koszty dostawy) więc jak dla mnie jest to stanowczo za droga zabawka. Kolejnym minusem jest fakt, że narazie działa on wyłącznie z kartami od AMD (przeszkodą dla kart od zielonych jest prawdopodobnie whitelista w BIOSie jednak nikt narazie tego nie rozgryzł). Niestety twórca tego adaptera nie podzielił się schematem/projektem dlatego zwracam się do was: czy ma ktoś doświadczenie w projektowaniu takich układów? Rozgryzienie połączeń nie powinno być dla mnie problemem jednak wykonanie takiego projektu już tak. Jeśli ma ktoś jakieś wskazówki, przydatne programy to proszę o odpowiedź.

Linki:

Wątek na forum TechInferno
Oferta na ebay (zakończona)
2 oferta (ktoś odsprzedaje)
Schemat Y510 (najistotniejsza strona 32)
PCI-e x16 pinout
Zdjęcia adaptera
Wtyczka Ultrabay na Digi-Key
Wtyczka Ultrabay na Aliexpress

Uwaga: jeśli posiadasz Lenovo Y400/500 to mam złą wiadomość - adapter z nimi nie działa. Laptopy wyłączają się po 30 sekundach od załadowania systemu.

Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę sprzedać 2 gniazda ATX(20+4) oraz 2 gniazda PCI-e x16.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 20-12-2016, 12:29
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 954
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Gdybym miał możliwość kupna adaptera PCI-E x8 3.0 za 300zł to nie zastanawiałbym się ani chwili. Za PE4L x1 2.0 dałem swego czasu więcej.

Inna sprawa, że ja nie wierzę w ten adapter. Moim zdaniem koleś ściemnia.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
juliano
dodano 20-12-2016, 12:56
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 13/09/08
Nr użytkownika: 13 880



I pod jaki port to jest wpięte i jaką ma przepustowość? Jest cokolwiek szybszego w laptopach od dedykowanego gniazda gpu do którego przylutowane są karty? to co my mamy to albo mpcie albo expresscard, a ten ultrabay jest do czego podpięty?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 20-12-2016, 13:33
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 954
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(juliano @ 20-12-2016, 12:56) *
I pod jaki port to jest wpięte i jaką ma przepustowość? [...]
to co my mamy to albo mpcie albo expresscard, a ten ultrabay jest do czego podpięty?

To jest wyprowadzone z płyty głównej PCI-E x8 3.0 - przepustowość teoretycznie 64Gbps czyli 8GB/s. Działa prawdopodobnie na czystym interfejsie PCI, a nie SATA i dlatego być może komuś udało się do tego podłączyć GPU.

QUOTE(juliano @ 20-12-2016, 12:56) *
Jest cokolwiek szybszego w laptopach od dedykowanego gniazda gpu do którego przylutowane są karty?

Nie.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HWfreak
dodano 20-12-2016, 14:03
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 275
Rejestracja: 10/12/14
Z: Kraków
Nr użytkownika: 63 031
Laptop: Vostro 3460



W ogóle "tradycja" UltraBay od Lenovo jest dość stara i w międzyczasie przewijały się takie ciekawostki jak dedykowane HDD case, napędy optyczne, napędy dyskietek, klawiatury numeryczne, baterie czy GPU a nawet wentylatory (oczywiście nie wszystkie pasowały do wszystkich smile.gif ) Przeważnie wiązało się to z dodatkowym wgłębieniem w zatoce ODD gdzie wyprowadzone były dodatkowe złącza (PCI do GPU czy bateryjne) a obok był klasyczny SATA ODD lub PATA ODD. Pozwalało to na zastosowanie dowolnego klasycznego napędu czy ramki na dysk albo innych akcesoriów.
Jako, że poza najwyższymi procesorami od Intela SLI zawsze wiązało się z obcięciem linii do x8 w najlepszym wypadku to Lenovo mogło ograniczyć szynę fizycznie do x8 oszczędzając miejsce.
Zastanawia mnie jedno. Jeśli UltraBay GPU było od początku projektowane jako SLI to jak radzi sobie ten dziwny adapter od strony chipsetu czy biosu.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
juliano
dodano 20-12-2016, 14:05
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 13/09/08
Nr użytkownika: 13 880



Racja panowie, pamiętam taki laptop ze SLI który miał drugą kartę zamiast napędu... jak byłem na etapie kupna y580 nie brałem go pod uwagę bo nie miał optimusa, pewnie należało by wyłączyć tą drugą kartę o ile było by to możliwe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tenac
dodano 23-12-2016, 19:21
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 21/09/15
Nr użytkownika: 65 947
Laptop: Lenovo y510p



QUOTE(nowiutki @ 20-12-2016, 11:29) *
Inna sprawa, że ja nie wierzę w ten adapter. Moim zdaniem koleś ściemnia.


Nie ściemnia. Zdjęcia, które podlinkowałem pochodzą od osoby, która adapter kupiła.

QUOTE(HWfreak @ 20-12-2016, 13:03) *
Jako, że poza najwyższymi procesorami od Intela SLI zawsze wiązało się z obcięciem linii do x8 w najlepszym wypadku to Lenovo mogło ograniczyć szynę fizycznie do x8 oszczędzając miejsce.
Zastanawia mnie jedno. Jeśli UltraBay GPU było od początku projektowane jako SLI to jak radzi sobie ten dziwny adapter od strony chipsetu czy biosu.


Jest dokładnie tak jak mówisz. Pozostałe 8 linni kart jest wykorzystywane jako mostek SLI. Wersja 3.0 wynika z bezpośredniego połączenia między Ultrabay a mostkiem północnym.

Jak adapter sobie radzi? No nie do końca dobrze. Jak pisałem Lenovo zrobiło w BIOSie blokadę. Mając w laptopie gt 750m a w ultrabay 755m (lub inną kartę NVIDIA podłączoną przez adapter) przy próbie odpalenia pojawi się komunitak o niekompatybilnym urządzeniu (pomimo tego, że 750m i 755m różnią się tylko zegarami). Widocznie Lenovo nie przewidziało, że kiedyś ktoś wepchnie tam jakimś cudem produkt od AMD i te karty działają.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Greg0rek
dodano 1-01-2017, 22:10
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 23/12/16
Nr użytkownika: 69 713
Laptop: t410 i5 520M



Temat jest bardzo ciekawy, przy tak dużym potencjale dziwi mnie, że nikt jeszcze tematu nie zgłębił, w sumie ultra bay jest bardzo fajnym rozwiązaniem.
64Gbps vs 5Gbps (ec 1.0) to ogromny skok,
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 1-01-2017, 22:19
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 25 959
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Szczególnie, że Y510P to solidny kadłub z i7 na Haswellu i ma tanie części.
Jak widać to działa bardzo dobrze, więc imho to lepsza opcja niż eGPU do tej pory.
Nic tylko włożyć GTXa 1060, używki są nawet za 8 stów. Razem całość wyjdzie poniżej 3k, a wydajność kapitalna.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 2-01-2017, 14:08
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 954
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



No właśnie nie działa. Koleś, który konstruował ten adapter już dawno się zmył. W sprzedaży są jakieś resztki jego prototypów, które rzekomo działają wyłącznie z kartami AMD.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Greg0rek
dodano 2-01-2017, 18:51
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 23/12/16
Nr użytkownika: 69 713
Laptop: t410 i5 520M



Nowiutki, ciekawe ci się z nim stało, dlaczego projekt zarzucił, ciekawi mnie jak taki projekt przeszedł bez echa w świecie fanów Think padów?
Oraz przydałby się test szukałem, ale nic nie znalazłem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 3-01-2017, 0:07
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 910
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



To, że działało tylko z kartami AMD to jeszcze mogę zrozumieć - blokada w BIOS-ie na karty NV inne niż pasująca do dGPU pod SLI, ale to ze zniknięciem to faktycznie śmierdząca sprawa. Fajnie byłoby znaleźć jakieś rzetelne testy.


--------------------
Było: Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit | eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB

Jest: PC ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tenac
dodano 6-01-2017, 14:39
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 21/09/15
Nr użytkownika: 65 947
Laptop: Lenovo y510p



Nagle znikł i znikąd się pojawił. Pan Gerald wystawił nową ofertę na Ebay jeśli ktoś jest zainteresowany.

Ebay
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mikolaj612
dodano 10-02-2017, 23:14
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 47
Rejestracja: 10/02/17
Nr użytkownika: 70 124



Sorry, za podbicie tematu.
Ale patrząc na ten obwód byłby w stanie coś takiego zaprojektować smile.gif

Ale 300zł na ebay to jest dobra cena, szczególnie jeśli obwód jest 4 warstwowy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tenac
dodano 11-02-2017, 23:08
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 21/09/15
Nr użytkownika: 65 947
Laptop: Lenovo y510p



Wtyczka Ultrabay po 3 miesiącach podróży z Chin w końcu dotarła. Po sesji zajmę się tematem. Poza tym zapominacie o kosztach przesyłki. W sumie wychodzi 400zł. Nowa aukcja
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 11-02-2017, 23:19
Nr wypowiedzi: #16


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 133
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



dobry frankenstein biggrin.gif


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | iGPU | 40" 4K |
LAPTOP: Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
arekcc7
dodano 12-02-2017, 1:02
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 211
Rejestracja: 25/12/14
Nr użytkownika: 63 238



https://www.youtube.com/watch?v=KL7muHXsAmI


--------------------
Lenovo T430 - Intel Core i3-3120M - Intel HD 4000 - 12GB RAM - Crucial MX200 250GB - 14.1 HD+
Intel Core i5-760 4.0 GHz - Raijintek Tisis - Gigabyte GA-H55M-UD2H - MSI GeForce GTX960 2GB Armor 2X OC - 6GB RAM - KingDian s180 60GB - SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W

Peryferia:
BenQ EW2775ZH - Asus VW223 - ISK HD9999 - DragonFly Black - Roccat Kone Pure Black Edition - Motospeed CK104

Pod opieką:
Lenovo Y50 - Intel Core i7-4720HQ 3.6 GHz OC - Nvidia GTX 960M - 8GB RAM - Samsung PM841 128GB - Samsung Display LTN156HL07401 - Intel Dual Band Wireless AC 7260
Asus G751JY - Intel Core i7-4860HQ - Nvidia GTX 980M - 16GB RAM - Crucial MX300 275GB
MacBook Pro Retina 15 (Mid 2015)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 14-02-2017, 1:18
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 387
Rejestracja: 7/05/16
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Panowie nie zastanawiać się tylko brać się za reverse engineering/creative engineering i kombinować własny adapter A ja poproszę o model najlepszego lapka który z tym będzie działać - czy y510p to najmocniejszy lapek z ultrabay gpu czy było coś lepszego co np przyjmowało odblokowane CPU intela ( a może 510p dałoby radę)? wink.gif. Myślę że karty od AMD zupełnie wystarczą laugh.gif a jak nie to można by się zrzucić na jakiegoś "magika" od biosów żeby poszukał możliwości obejścia blokady NVIDI.
Jak coś się wam urodzi to ja zamawiam taki adapter laugh.gif (swoją droga 600W zasiłka do samej karty ? blink.gif Pewnie miał ze stacjonraki wink.gif ) ewentualnie moglibyśmy się dogadać na zakup kiku tych adapterów i podzielić kosztami wysyłki. Dorobić do tego obudowę z pleksy i będzie bomba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 14-02-2017, 2:23
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 387
Rejestracja: 7/05/16
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Przy okazji jaki najszybszy ram idzie w y510p ? 1600mhz to jest top czy np 2133 mhz pójdą na pełnej ... panience lekkich obyczajów ? wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mikolaj612
dodano 15-02-2017, 6:52
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 47
Rejestracja: 10/02/17
Nr użytkownika: 70 124



Zaprojektować to można.
Ale koszta jednostkowej produkcji są bardzo duże smile.gif

Zrobienie jednej takiej płytki podobnej jak adapter z pierwszego posta to będzie kilka stów jeśli jest 4 warstwowa.
Koszta gniazd, elementów (głównie rezystory na liniach PCI-E) to są wacikowe, nawet jeśli to precyzyjne rezystory 0.1% albo lepsze.

Takie tematy można uskuteczniać jeśli znajdzie się np: 10 osób, które coś takiego biorą na 100%, wtedy koszta są znacznie przyjemniejsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-06-2019 - 7:12