Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Przejdź do normalnego widoku: Komunikat przy uruchomieniu komputera
Forum NHL.pl > Opinie i kwestie szczegółowe > Komputery stacjonarne
sew333
Mój komputer na płycie Asus Z370 Pro Gaming, Intel 8700K, 2x8GB GSKILL 3000MHZ XMP, Geforce 1080 Ti AORUS.
Dziś po zaakceptowaniu profilu XMP ,komp sie zrestartowal i wszedl do UEFI ,czyli wszystko ok. Wyłączyłem nastepnie komputer, wlaczylem po 2 godzinach i na starcie taki komunikat:
Screen z neta bo nie mam aparatu ale tak wyglądał:


Przy uruchomieniu wyświetlił komunikat "The system has posted in safe mode". Stało się to jeden jedyny raz,ale z tego co czytam na necie to wina pamięci?
Próbowałem wyłączac ,włączac komputer z 15 razy i nie powtorzylo sie w ogole. I teraz pytanie czy cos z tym robic,czy cos z pamieciami czy nie?
Memtest przechodzi bez błędów.
Maro207
Jak zmieniasz ustawienia w biosie, to czasami tak jest. Zaakceptowałeś profil XMP, który ma za zadanie podkręcić pamięć ram. Jednak domyślne ustawienia zapisane w tym profilu nie zawsze mogą współgrać z płytą główną. Płyta większość parametrów dopasowuje sama do momentu aż uruchomi komputer. Kiedy pójdzie coś nie tak, albo ty coś źle wpiszesz - za mocno podkręcisz procesor, ram lub cokolwiek innego, to płyta może wczytać ustawienia domyślne (safe mode) i uruchomi komputer żebyś mógł jeszcze coś zmienić. Lepsze to niż czarny ekran i zwieranie zworek na płycie głównej. W sumie masz na zdjęciu napisane.

P.S. Jakby ktoś kręcił intela na takiej płycie (ja mam Z170 Pro gaming) to polecam obniżenie częstotliwości pamięci i mnożnika procka na rzecz podkręcenia bclk. Poprawia to ogólną wydajność całego systemu. Ja podniosłem bclk ze 100 do 160 ale wyłączyłem profile xmp i dopasowałem ustawienia procka do normalnej częstotliwości. Dużo szybciej wszystko chodzi. Trzeba zacząć od wczytania ustawień domyślnych płyty przed modyfikacją.
sew333
Wyszukałem na necie,że niektórym osobom , które mają profile XMP też tak się działo za 1 bootem po tym jak komputer był długo wyłączony. I u mnie to samo się stąło, bo był wyłączony 4 godziny. Aczkolwiek problem sie nie powtorzyl. Czy przejmowac sie tym?
To jest wydanie "lo-fi" naszego forum. Aby przejść do wersji z obrazkami, formatowaniem i innymi ozdobnikami kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.