Laptop ogólnego domowego przeznaczenia, 3-5 tys. zł
-
Witam Użytkowników tego forum moim pierwszym wpisem
Na wstępie przepraszam że nie będę pytał w schemacie podanym jako wzorcowy, ale mam kilka pytań które niespecjalnie wpisują się w ten schemat.
Szukam laptopa do oglądania filmów, przeglądania stron internetowych, czasami do pracy na prostych arkuszach kalkulacyjnych i w Wordzie - ale nic skomplikowanego. Nie szukam laptopa do obróbki grafiki czy projektowania itp. zastosowań profesjonalnych.
Mobilność o tyle że będę przenosił z pokoju do pokoju i czasem do biura samochodem, więc nie może to być stacjonarka ale nie mają znaczenia masa i wielkość. Korzystam z myszy więc trackpoint niepotrzebny, płytka funkcjonalność podstawowa - będę używał tylko zastępczo do myszki.
Budżet w przedziale 3-5 tys., jestem wzrokowcem więc oczami kupuję Zen Pro lub Della X, ale nie chcę wydać ponad 5 tys. tylko za wygląd. Nie gram w gry i nie chciałbym tzw. gamingowego laptopa, nie ta stylistyka.
I tu pytania:- wielkość laptopa - obecnie mam 15,6 cala, chciałbym albo identyczny albo większy 17 cali - bo więcej chyba znaczy lepiej do tych zastosowań?
- obecnie mam zwykłą matrycę a kusi mnie fullHD - czy ma to znaczenie dla komfortu oglądania filmów i przeglądania internetu, bo że będą mniejsze czcionki w Office to wiem...
- ilość i typ pamięci RAM - czy warto walczyć w moim przypadku o 4 generację pamięci?
- matryca matowa bo denerwują mnie refleksy, tylko czy nie upośledza ona wyświetlanego obrazu w filmach?
Typy:
- Envy 17 - martwi mnie że w recenzjach na jakie natrafiłem podkreślają grzanie się i hałas tego laptopa - a chciałbym cichy i chłodny
- Dell Inspiron 5759 - wizualnie mi odpowiada, martwi mnie to że w recenzji napisano o słabej matrycy nie-IPS oraz migotaniu obrazu przy opcji przyciemnienia. Dokuczliwe to wady i odczuwalne?
A kolejne to już radosne typowanie na podstawie opinii i opisów z netu - rozstrzał maksymalny. Produkty do zastosowań pro - nie wiem czy dla moich potrzeb to nie wada: np. system Windows Pro - prawdopodobnie nie wykorzystam jego możliwości, dodatkowe porty - wystarczą mi USB, dodatkowa grafika - prawdopodobieństwo większego hałasu i grzania się laptopa?, prawdopodobne ograniczenia multimedialne - gorsze głośniki np?
Dlatego proszę o wskazówki i ewentualne typy - priorytety jak wyżej (cichy, chłodny, optymalny do przeglądania filmów i surfowania w necie).
pzdr Alkir -
Pamięć DDR4 - nie powinien to być priorytet. Jakość obrazu na matrycy Full HD - tak, jest zdecydowanie lepsza, niż w przypadku matrycy o niższej rozdzielczości (zwłaszcza gdy jest to matryca IPS, PLS czy AHVA). To bardzo istotne w przypadku oglądania filmów i zdjęć (o ile nie korzystasz z zewnętrznego wyświetlacza). Matryca ta oczywiście może być matowa (takie zresztą obecnie przeważają w laptopach) - to nie przeszkadza w uzyskaniu dobrej jakości obrazu.
Z niezbyt drogich 17-calowych z dobrą matrycą Full HD - Lenovo Z70-80 lub HP ProBook 470 G3.
Generalnie do 5 tys. zł znajdziesz dużo laptopów z dobrą matrycą. Do 3 tys. też się znajdzie, ale tylko parę/kilka modeli.
-
A co sądzicie o tej ofercie:
http://allegro.pl/hp-probook-470-i7-5500-8...6271461228.htmlCzytałem wątek o tzw. leżakach i ewentualnych związanych z tym zagrożeniach ale cena kusi, komentarze pozytywne, nie wiem tylko jak z tą gwarancją 12 miesięcy, bo chyba na serię Probook powinno być 36 miesięcy?
pzdr Alkir -
Dowiedz się, jaki to konkretnie jest HP Renew - jeżeli Gold, to jest to nówka sztuka, po prostu z wyprzedaży.
Poza tym.. do zastosowań domowych jak najbardziej się nada, jakieś mniej wymagające tytuły również uciągnie -
To seria 470 G2, która ma gorszą matrycę, niż 470 G3. Poza tym według mnie jak na laptop z programu HP Renew cena wcale nie jest szczególnie atrakcyjna. Podstawowa gwarancja ProBooków to 12 miesięcy.
Jak wspomniałem, dobrą matrycę ma ProBook 470 G3, czyli taki:
http://www.kuzniewski.pl/p31496,hp-probook...ka-w-cenie.html -
Tylko ten z podlinkowanego sklepu ma procesor i3, nie wiem czy to już nie jest zbyt słaby procesor nawet do podstawowych zadań, o których napisałem w pierwszym wpisie?
-
Czy wygląd komputera będzie mieć jakieś większe znaczenie?
Jeśli nie, to może będziemy mogli w czymś pomóc - w razie czego pisz na PW -
Tylko ten z podlinkowanego sklepu ma procesor i3, nie wiem czy to już nie jest zbyt słaby procesor nawet do podstawowych zadań, o których napisałem w pierwszym wpisie?
Do takich zadań spokojnie wystarczy Core i3.
-
Ok, czy ten G3 z i3 to jakiś jeszcze nowszy model niż G3 z aukcji na allegro, np tej:
http://allegro.pl/hp-probook-470-g3-i5-620...6268011006.html ?Bo z opisu wynika że ma pamięci DDR4 nie DDR3 jak ten z cytowanej aukcji. No i czy ten "nowszy" ze sklepu ma inną matrycę niż ten z allegro?
Trochę bałagan bo i jeden i drugi to 470G3 więc trudno się zorientować. -
W naszym sklepie mamy również wersje HP ProBook 470 G3 z Core i5 i Core i7. Można też wybrać u nas rodzaj i pojemność dysku oraz ilość i rodzaj RAM. Jak możliwe jest to ostatnie? Od niedawna HP wprowadziło cichaczem do oferty ProBooki serii 400 z pamięcią DDR4. I mamy je już w ofercie. Zgadzam się jednak z wcześniejszym stwierdzeniem, że akurat rodzaj RAM nie powinien być najwyżej na liście priorytetów przy wyborze tego typu sprzętu.
Zapraszam do zakupów.
-
Tylko nadal nie wiem, czy ten wprowadzony "po cichu" z pamięcią czwartej generacji ma matrycę tę samą co dotychczasowy G3?
-
ProBook 470 G3 bez względu na to, jaki typ RAM wykorzystuje, dostępny jest z takimi samymi matrycami. Przypomnę, że są to: HD+ SVA (czyli rozdzielczość 1600 x 900 i technologia TN - wyraźnie ograniczone kąty widzenia i słabszy kontrast) lub Full HD UWVA (1920 x 1080 i technologia IPS - szersze kąty widzenia, lepszy kontrast i odwzorowanie kolorów).
-
Mam jeszcze pytanie odnośnie laptopa z Waszej oferty (link poniżej): czy ten dodatkowy dysk HDD jest zamontowany na stałe w laptopie czy w formie dysku zewnętrznego przez port USB, a jeżeli zewnętrzny to czy jest opcja montażu go w miejsce napędu dvd? I czy klawiatura jest podświetlana?
http://www.kuzniewski.pl/p25977,hp-probook...ka-w-cenie.html
-
Ten dysk jest montowany na stale w laptopie, drugi jest na złączu M.2
-
Dziękuję za informację i jak rozumiem ten na złączu też jest w obudowie laptopa? No i z racji tego że jest szybszy w działaniu może być tym "głównym" tzn. z zainstalowanym systemem operacyjnym?
-
Tak, dokładnie tak jest, wszystko znajduje się w środku, a standardowo system jest instalowany na dysku SSD.
-
No to mam mocnego kandydata, jeszcze zastanawiają mnie dwie sprawy:
- ta podświetlana klawiatura czy jest a jak nie na ile jego brak jest odczuwalny
- system Windows Pro - dotychczas używałem wyłącznie wersji home i nie wiem czy wersja pro to tylko rozszerzenie czy zupełnie inny sposób komunikacji/użytkowania?
Dziękuję za wyjaśnienia, naprawdę sporo mi to rozjaśnia
-
1. Na chwilę obecną w dostępnych na naszym rynku ProBookach 400 nie ma opcji podświetlanej klawiatury. Możliwe, że się to zmieni, ale niestety nie dysponuję jeszcze szczegółową wiedzą w tym temacie. To, na ile brak podświetlenia jest uciążliwy zależy trochę od przyzwyczajeń użytkownika. Wiadomo, że lepiej mieć taki dodatek, ale jest np. grupa osób piszących bezwzrokowo, które tylko to rozprasza.
2. Na chwilę obecną ProBooki są dostępne tylko z systemem w wersji Pro. Dla przeciętnego użytkownika nie ma to zazwyczaj większego znaczenia znaczenia. Poniżej tabelka z podstawowymi różnicami:
[attachment=12921:provshome.jpg]
W Windows 10 dochodzą też dodatkowe różnice, takie jak np. Windows Update for Business, czyli większa kontrola nad procesem aktualizacji systemu. Tak więc, widać, że jest trochę dodatkowych funkcji Windows 10 Pro w stosunku do Home, ale jeżeli użytkownik domowy ich nie wykorzysta, nie dostrzeże różnic pomiędzy wersjami Windows. To tak w bardzo dużym skrócie. -
Chciałbym podziękować wszystkim pomagającym mi w tym temacie. W moim przypadku jak zawsze sprawdziła się stara prawda, że trzeba naocznie przekonać się o poszukiwanym sprzęcie. Dzięki uprzejmości jednego ze sklepów stacjonarnych miałem możliwość potestować sobie laptopa 17 cali i w zasadzie wyszło na to, że po prostu nie potrzebuję takiego mając swój 15 cali.
Reasumując - nieoczekiwanie dla mnie zakupiłem 13 calowy, bo sprawdza się w serwowaniu w necie i okazjonalnym przeglądaniu filmów, będzie więc mobilnym (gdy nie zamierzam pracować a tylko przeglądać net) uzupełnieniem posiadanego już.
pozdrawiam Alkir