Nowy 17' 4000 zł (+, -)
-
Witam forumowiczów. Chciałbym się was poradzić co do zakupu nowego sprzętu.
Przez ostatnie 5 lat użytkowałem MSI GX740, niestety już dziadeczek ma problemy z blue screenami od karty graficznej i szybkością działania.
Pasuje mi się przenieść na nowy model.Może wpierw postaram się przedstawić czego szukam a potem sprawa kasy.
- 17 cali, mojego lapka traktuje bardziej jak stacjonarkę dlatego gabaryty mi nie przeszkadzają.
- matryca w pełni matowa, nie chcę jakichś powłok które imitują matowość a tak naprawdę wszystko przy lekkim świetle odbija się na nich jak psu jajca.
- procesor i grafika, hmm... Jestem graczem który dla rozluźnienia grywa w takie tytuły jak Heroes 3, i Diablo 2, Sim City, ale posłużę się pewnie często spotykanym zwrotem - "chciałbym pograć na nim w Wiedzmina 3". I tak, w niedalekiej przyszłości będę chciał zakupić tą grę i nie mieć na nowym sprzęcie problemów z odpaleniem na Średnich detalach, tak aby nie było mowy o spadkach klatek, zachować te 60 i cieszyć się rozgrywką. Nawet te 5 lat temu mój stary MSI był zakupiony w celu by nawet z nowościami rynkowymi nie miał problemów na "średnich" także ten nowy model ma mi chwilę posłużyć.
- Dysk HDD 1000GB wraz z dodatkowym SSD na złączu M2.
- Chłodzenie, tak. Chciałbym nadmienić, że interesuje laptop chłodzony na 2 wentylatory. Jestem tego przekonania, że nie ma sensu pchać się w pojedynczy wiatrak dla zdrowia laptopa.
- Napęd DVD nie musi w żadnym razie być dostępny, i tak nie będę korzystał z niego.
- Zakup planuję pewnie jeszcze w tym roku... Raczej najpewniej, gdyż mój Msi już od przeglądania YT może wywalić Blue Screena.
- Brak systemu, korzystam miło z posiadanego Win 7. Nie nastrajam się jeszcze na niedopracowaną 10.
No i kasa. Chciałem specjalnie przedstawić początkowo jaki laptop mnie interesuje. Co do budżetu, jestem gotów dać, plus minus 4000 zł, jednak nie wiem czy wyżej wymienione założenia to jeszcze nie taka kasa. Dlatego też jeżeli ktoś z użytkowników chciałby mi doradzić w stylu - "Za taką cenę bierz X, ale jakbyś dopłacił te 400 zł masz dużo lepszą opcję w Y, bo to, bo tamto".
Jeśli w najbliższym czasie nie uda mi się dograć kasy by zapłacić wszystko na raz, pewnie kupię go na raty. -
Celuj w okolice 4500-4800 zł i szukaj refurba ASUS G751JT z procesorem i7-4720HQ, normalną klawiaturą QWERTY i min. roczną gwarancją producenta. Poszukaj u sprzedawców takanazi albo technopop na allegro, bo często wystawiają tego rodzaju modele na sprzedaż (ale na chwilę obecną nie mają ich, zdaje się, w swoich ofertach). Np. http://allegro.pl/asus-17-i7-4720hq-8gb-25...6144281858.html
Co do napędu (bo żadnego dysku w SSD nie ma
) na M.2 to jest to dobry pomysł ale tylko pod warunkiem, że planujesz zakup czegoś o wysokiej wydajności na interfejsie PCIe (czyli np. Samsung 950 Pro, Samsung 951, itp)
Jeśli zaś interesuje Cię M.2 na interfejsie SATA, to polecam jednak zdecydować się na standardowe SSD 2.5'. Nie dość że tańsze, wydajniejsze (wyższe rzeczywiste transfery, wyższe IOPS), to jeszcze oszczędzisz sobie dodatkowych problemów np. z throttlingiem temperaturowym.btw.
We wspomnianym powyżej modelu i zakresie cenowym (+-4600zł), ASUS montuje fabrycznie napęd "biznesowy"/"PRO" Sandisk X300s 256GB na kościach MLC (5 lat gwarancji, 80TBW), o niezłej wydajności (na poziomie Plextor M6s) oraz HGST 1 TB 7K1000. Dostajesz też w komplecie Windows 8.1 który możesz zaktualizować do Windows 10 Home. -
) na M.2 to jest to dobry pomysł ale tylko pod warunkiem, że planujesz zakup czegoś o wysokiej wydajności na interfejsie PCIe (czyli np. Samsung 950 Pro, Samsung 951, itp)
Jeśli zaś interesuje Cię M.2 na interfejsie SATA, to polecam jednak zdecydować się na standardowe SSD 2.5'. Nie dość że tańsze, wydajniejsze (wyższe rzeczywiste transfery, wyższe IOPS), to jeszcze oszczędzisz sobie dodatkowych problemów np. z throttlingiem temperaturowym.Szczerze powiedziawszy nie wiedziałem o niczym takim. Widocznie mała ma wiedza przez to, że ciągle słyszę o najczęściej popularyzowanych modelach laptopów gdzie wyłączenie jest ten SSD na M.2. Oczywiście dzięki za spostrzeżenie i podaną propozycję modelu.
-
Problem z tymi modelami jest taki, że często są to outlety i tutaj jest sporo większa szansa, że te modele albo już były przez kogoś "testowane", albo mogą mieć jakieś wady np. kosmetyczne (ryski, zabrudzenia). Generalnie chyba lepiej nie oszczędzać na czymś, co ma służyć długo, to nie jest kupno chleba.
W tej cenie masz wiele nowych modelów, którymi można się zainteresować, w razie czego pisz do nas na PW, postaramy się wykreować coś fajnego -
Ww. sprzedają refurby producentów a nie "powystawowe" outlety sprzedawców. Te sprzęty nie mają rys ani nie noszą śladów używania. Wersje z niemieckim układem klawiatury (QWERTZ) mogą mieć krótszą gwarancję producenta (6 miesięcy), dlatego warto szukać wersji z UK (układ QWERTY), których 12 miesięczną gwarancję można dodatkowo po rejestracji laptopa rozszerzyć za dopłatą do 3 lat, na stronach ASUS, na podstawie numeru seryjnego i dowodu zakupu.
Wszystkie egzemplarze ASUS (a przynajmniej te z serii Gxx, które widziałem w sprzedaży u takanazi) dodatkowo mają 24 miesiące pisemnej gwarancji sprzedawcy. -
Przeglądałem wczoraj tą aukcję, laptopa wstawionego przez dataskin. Dziś już nie można jej podglądać, wygasła. :lol:
Tego technopopa coś tylko nie mogę znaleźć.
Wygląda na to, że ten refurb nie jest złą możliwością, jednak jak na razie tylko jeden model mam zaoferowany.
Z ciekawości zgłoszę się do was, Gameragon na pw. -
Witam po małej przerwie. Jestem już w posiadaniu nowej maszyny. Zdecydowałem się na zakup laptopa z oferty użytkownika TAKANAZI. Niżej link.
http://allegro.pl/asus-17-i7-4720hq-16gb-2...6310505325.htmlWyszło mnie trochę więcej niż pierwszy, planowany budżet, ale liczyłem się z tym.
Pierwsze wrażenia - laptop przyjechał do mnie w zwykłym kartonowym pudle, na którym jedynie widniała nalepka z specyfikacją laptopa. W miarę bezpiecznie zapakowane, nie miałem się do czego przyczepić.
Wizualnie laptop jest bez jakichkolwiek rys, uszkodzeń, czy defektów. Brak jakiegokolwiek śladu użytkowania. Co cieszy.Użytkownik dataskin doradził mi co powinienem sprawdzić, czy z gwarancją jest ok, czy można go zarejestrować itp, za co mu bardzo dziękuję.
Zrobiłem na jego prośbę testy programami do cpu gpu i dysku.
http://imgur.com/a/msNeBPrzez przypadek usunąłem sobie fotkę z testu gpu, ale temperatury przy testach wynosiły plus-minus 70'C. Czyli jest ok.
Ciekawostką mnie uraczył jeszcze dataskin.
QUOTEJeszcze jedna rzecz - SSD w Twoim modelu to XP941 M.2 na PCI-e
Sequential Read: 1080MB/s, Sequential Write: 800 MB/s. Trzeba przyznać, że bardzo ładnie jak na "wyposażenie standardowe".Zdziwiło mnie tylko, że laptop ma pozakładane plomby na klapkach z dostępem do dysku i ramu, co kiedyś mi się obiło o uszy, że można ingerować w tę część bebechów, bez obawy o utratę gwarancji. Dokładać więcej raczej nie będę :), ale zwyczajnie zwróciło to moją uwagę.
W planach mam jeszcze tylko odpięcie (jeśli to możliwe dla takiego laika sprzętowego jak ja) napędu BD na rzecz kieszeni dla dodatkowego dysku talerzowego 2.5'
-
Jeśli zaś interesuje Cię M.2 na interfejsie SATA, to polecam jednak zdecydować się na standardowe SSD 2.5'. Nie dość że tańsze, wydajniejsze (wyższe rzeczywiste transfery, wyższe IOPS), to jeszcze oszczędzisz sobie dodatkowych problemów np. z throttlingiem temperaturowym.Tylko że z dysków m.2 NVMe na naszym rynku najwiekszy to 512GB, a największy m.2 SATA dostępny obecnie to 1TB, w tej samej cenie - imo poza benchamrkami ludzkie oko różnicy nie odczuje.
-
Tylko że z dysków m.2 NVMe na naszym rynku najwiekszy to 512GB, a największy m.2 SATA dostępny obecnie to 1TB, w tej samej cenie - imo poza benchamrkami ludzkie oko różnicy nie odczuje.
Z drugiej strony - M.2 na SATA 1 TB jest droższy o ok. 40-50% w porównaniu do analogicznej wersji SATA 2.5' (np. Samsung EVO 850). Moim zdaniem nie ma to sensu ekonomicznego.
Poza tym - ciężko jest dostać 1 TB SATA na M.2 gdyż producenci (z Samsungiem na czele) wycofują tego typu modele z produkcji/obiegu. Rzadko kto je kupuje przy obecnych cenach. Dominuje połączenie 128-512 GB + HDD.Dlatego jeżeli już coś brać na M.2 to w wersji PCI-e, no chyba że laptop który się kupiło nie ma wnęk 2.5' bądź też ich liczba jest mocno ograniczona (za to posiada złącza M.2).
Zdziwiło mnie tylko, że laptop ma pozakładane plomby na klapkach z dostępem do dysku i ramu, co kiedyś mi się obiło o uszy, że można ingerować w tę część bebechów, bez obawy o utratę gwarancji. Dokładać więcej raczej nie będę :), ale zwyczajnie zwróciło to moją uwagę.
W planach mam jeszcze tylko odpięcie (jeśli to możliwe dla takiego laika sprzętowego jak ja) napędu BD na rzecz kieszeni dla dodatkowego dysku talerzowego 2.5'
Cieszę się, że mogłem pomóc
Co do rozbudowy - to jest ona prosta jak drut. Odkręcasz jedną śrubę, pociągasz za tasiemkę i podnosisz klapę serwisową. Od tego momentu masz dostęp do większości gniazd. Sam Asus zachęca do samodzielnej rozbudowy na: https://rog.asus.com/15822014/gallery/galle...-upgrade-guide/
Co do wymiany napędu BD na caddy - to po zdjęciu klapy serwisowej wystarczy odkręcić jedną śrubę za pomocą której napęd BD jest przykręcony po czym pchnąć go czymś sztywnym a zarazem giętkim (i najlepiej - nieostrym), np. plastikową linijką od strony wnętrza laptopa. Napęd powinien się wysunąć na zewnątrz.Żeby doprecyzować - na ten laptop powinieneś był otrzymać dwie gwarancje. Jedną od producenta, drugą od sprzedawcy (którą powinieneś dostać, tak jak ja, z fakturą).
Gwarancja producenta jest realizowana na podstawie numeru seryjnego laptopa (przy czym warto tego laptopa zarejestrować na stronach Asus i podesłać im skan faktury zakupu, żeby mieć pełną, 12 miesięczną). Ja dostałem roczną gwarancję ASUS z możliwością przedłużenia do 3 lat na ich stronach oraz dwuletnią gwarancję sprzedawcy.Zapytałem się w supporcie Asusa i odpowiedziano mi że te plomby (sprzedawcy) nie mają z nimi nic wspólnego i ich własna gwarancja (czyli producenta) jest aktualna, jeżeli ograniczysz ingerencję do tej klapy serwisowej i nie będziesz rozbierał całego laptopa.
Inny użytkownik z forum pisał, że dogadał się ze sprzedawcą (tzn. Takanazi) że w przypadku zerwania plomb wokół klapy serwisowej - utraci ich gwarancję (czyli gwarancję sprzedawcy) tylko na HDD i SSD, przy jej zachowaniu na resztę komponentów.Btw. po otwarciu klapy możesz dołożyć 2 kości RAM (2x8GB). Te które masz w standardzie - zostały zamontowane po drugiej stronie, tzn. w dwóch gniazdach pod klawiaturą.
I rzeczywiście, z screenshotów które wrzuciłeś na imgur.com wynika, że posiadasz Samsung MZHPU256HCGL czyli XP941 na kościach MLC.
-
Z drugiej strony - M.2 na SATA 1 TB jest droższy o ok. 40-50% w porównaniu do analogicznej wersji SATA 2.5' (np. Samsung EVO 850). Moim zdaniem nie ma to sensu ekonomicznego.
Poza tym - ciężko jest dostać 1 TB SATA na M.2 gdyż producenci (z Samsungiem na czele) wycofują tego typu modele z obiegu. Rzadko kto je kupuje przy obecnych cenach. Dominuje połączenie 128-512 GB + HDD.Nie masz racji co do cen.
Ekonomia u nas to dziwna kwestia, niektórzy sprzedawcy golą nas jak chcą, są sklepy w niemczech gdzie dysk który u nas chodzi za 1500zł jest za 1000-1200zł (przy ich dwukrotnej do naszej sile nabywczej).
Ale i u nas jak się rozejrzysz to kupisz z sensowną marżą, o ile towar nie jest mocno niszowy.Ale sens imo jest, np. jak masz jak ja obecnie tylko opcje 1 dysk pod sata i 1 dysk pod m.2. to nie masz wyboru
albo jak zakupiona konstrukcja okaże się lepsza od kolejnej
Dysk SSD 840 evo który kupiłem kiedyś za 1699zł obecnie chodzi po ok 2000zł/500$ (w sumie nie wiem czemu, ale to inny rodzaj pamięci, może wytrzymalszy? wg testów userów odrobinę szybszy).Co do konkretnego przykładu i cen między
m.2 850 evo a sata 850 evo:
m.2. 850evo, jest za 300 euro na amazonie, 310 pewnie przy płatności kartą kredytową co daje darmową przesyłkę: czyli 1368 zł
sata 850 evo jest za 1349 zł w "sklep z dużym X cenzurowany na tym forum", (albo na amazonie za 285 euro)
cena prawie ta sama -
Nie masz racji co do cen.
Ekonomia u nas to dziwna kwestia, niektórzy sprzedawcy golą nas jak chcą, są sklepy w niemczech gdzie dysk który u nas chodzi za 1500zł jest za 1000-1200zł (przy ich dwukrotnej do naszej sile nabywczej).Ja akurat patrzyłem na ceny referencyjne ze stron Samsunga, w dolcach. http://www.samsung.com/us/computer/memory-...ge/all-products
339.99$ wersja 2.5, 349.99$ wersja M.2. Oba 1TB.U nas SSD 2.5 Samsunga są o wiele tańsze niźli by to wynikało z "sugerowanych cen" i to pomimo tego że w USA nie ma czegoś takiego jak podatek VAT.
Co do niemieckich cen, to rzuciłem okiem na niemiecki amazon i tam najtańszy, nowy SSD 1 TB w wersji 2.5' kosztuje 250 euro, czyli jakieś 1103zł. U nas, nówka na allegro z FV kosztuje 990zł. Wciąż prawie 20% różnicy, mimo że VAT mają niższy (19% vs 23%)QUOTEcena prawie ta sama
No właśnie nie bardzo. -
Nie pisz mi "najtańszy nowy ssd", noname nic nie mówi.
Podałem Ci ceny z amazon.de dla Samsunga 850 evo 1TB, jest to flagowy dysk dobrego producenta i jego ceny są bliskie siebie niezależnie od tego czy pod SATA czy pod m.2 2280
I podałem też ceny w euro by było jasne, na tym samym vatcie. różnica to 5% (285e vs 300e) i ceny te są po przeliczeniu na PLN wręcz identyczne w niektórych naszych sklepach.P.S. W USA jest podatek vat, różny w różnych stanach, w niektórych 0%.
-
QUOTEPodałem Ci ceny z amazon.de dla Samsunga 850 evo 1TB, jest to flagowy dysk dobrego producenta i jego ceny są bliskie siebie niezależnie od tego czy pod SATA czy pod m.2 2280
I podałem też ceny w euro by było jasne, na tym samym vatcie. różnica to 5% (285e vs 300e)
O, przepraszam. Moja pomyłka. Ta wersja za 250 euro to "Gebraucht", czyli używana. Nówka 2.5' na amazonie kosztuje od 289 euro, czyli 1275 zł
Nówka na M.2 kosztuje 300,91 czyli 1323 zł. Jeżeli ktoś nie zarabia w EUR, to jeszcze zapłaci za koszta przewalutowania. Średnio opłacalny biznes.Rzeczywiście, wychodzi więc na to że M.2 w Niemczech są minimalnie tańsze niż u nas, zaś 2.5' na SSD - tak samo "drogie" jak M.2
Tak swoją drogą, wolę firmę no-name w Polsce niż duży salon za granicą. Jeżeli chodzi o gwarancję - to w obu przypadkach można załatwiać te sprawy bezpośrednio z producentem.
289 euro to też nie "średnia" cena, a najniższa cena, przy zakupie bezpośrednio od amazona. Są o wiele droższe oferty innych sprzedawców/firm. Więc porównuję jabłka do jabłek. -
(...) Nówka 2.5' na amazonie kosztuje od 289 euro, czyli 1275 zł
Nówka na M.2 kosztuje 300,91 czyli 1323 zł.a u nas ssd 850 evo sata 1TB wg ceneo od 1200 do 1400, więc imo ceny te same
[licz 1350zł jeśli mowa o sklepach mających taką renomę i lokalnie sieć jak Amazon]
za płatność kartą wiele sklepów życzy sobie + ok.1%, więc też dopłacasz mimo że bez przewalutowania.
Poza tym u nas ten model na m.2 z 1TB niedostępny. -
Nie interesuje mnie co jest (a czego nie ma) na ceneo.pl, które nie uwzględnia wszystkich ofert (tak swoją drogą - to nie ma ani jednej oferty na samsung evo 850 1 TB 2.5').
Ceny nie są te same, czego dowiodłem powyżej. Porównujemy najniższe ceny na największych, lokalnych platformach sprzedaży w internecie, dla danego (nowego) produktu i przy tych samych warunkach (gwarancja, faktura vat, program ochrony kupujących). Amazon.pl nie istnieje, ceneo to tylko porównywarka cen wybranych produktów w wybranych sklepach, nie wiąże się w żaden sposób z ofertą sprzedaży. Najbliższym odpowiednikiem amazona w Polsce jest allegro.pl. -
Dataskin, nie masz racji bo Amazon sprzedaje produkty też jako Amazon, a Allegro nie.
Poza tym masz coś z wyszukiwarką bo oferty są http://www.ceneo.pl/35441910
Ceneo użyłem jedynie by mieć pewien zakres cen a nie jedną ze sklepu,
ale imo sieci jak duże X czy * zablokowano * możemy użyć jako referenta w tej dyskusji.NIe rozumiem za bardzo o co Ci chodzi,
Napisałeś że m.2 1TB jest droższy o 40-50% od sata 1TB,
pokazałem Ci na przykładzie Samsunga 850 Evo że cena (z amazon.de) jest po przeliczeniu na złotówki prawie identyczna jak cena dysku sata ssd Samsung 850 Evo w Polsce,
dla dokładniejszego porówanania i ciekawości dodałem także cenę tego drugiego w euro z amazon.de.Tym samym udowodniłem że nie masz racji ale od 3 postów się ze mną nie zgadzasz, z czym mianowicie?
Można kupić nówkę z amazon.de za 300euro dysku 1TB m.2 Samsung 850 Evo co w przeliczeniu na PLN daje z dostawą 1368 zł,
a skoro cena ssd sata Samsung 850 evo kosztuje u nas w * zablokowano * 1349zł to cena jest identyczna jak dysku m.2 a nie jak twierdzisz o 40-50% wyższa.
Co kończy dowód.P.S. I szukałem by na siłę czymś poprzeć Twoją tezę, ale nie znalazłem ceny niższej tego dysku niż 1149zł w jakiś mało znanych sklepach internetowych w których bałbym się zamówić,
nie wiem więc skąd wziąłeś różnice 40-50%. Daj znać bo za 1368*50%=684 to ja chętnie i 20 takich dysków kupię. -
Nie ma co ukrywać, Amazon często ma porównywalne (jeśli nie lepsze) oferty dotyczące sporej ilości różnych rzeczy + ich obsługa klienta jest już legendarna.
-
Tym samym udowodniłem że nie masz racji ale od 3 postów się ze mną nie zgadzasz, z czym mianowicie?
Można kupić nówkę z amazon.de za 300euro dysku 1TB m.2 Samsung 850 Evo co w przeliczeniu na PLN daje z dostawą 1368 zł,
a skoro cena ssd sata Samsung 850 evo kosztuje u nas w * zablokowano * 1349zł to cena jest identyczna jak dysku m.2 a nie jak twierdzisz o 40-50% wyższa.
Co kończy dowód.To ja nie wiem o co Ci chodzi. Pierwotnie mowa była o polskim rynku i naszych cenach, cytuję:
QUOTETylko że z dysków m.2 NVMe na naszym rynku najwiekszy to 512GB, a największy m.2 SATA dostępny obecnie to 1TB, w tej samej cenie - imo poza benchamrkami ludzkie oko różnicy nie odczuje.
W odpowiedzi zauważyłem, że wybór SATA na M.2. w wersji 1 TB jest mało ekonomiczny, skoro można u nas kupić taniej wersję na 2.5' i to o blisko 30-40%Zacząłeś dyskutować na przekór faktom i stwierdziłeś że "nie mam racji" (?) co do cen i rozszerzyłeś temat o sklepy niemieckie, cytuję:
QUOTENie masz racji co do cen.
Ekonomia u nas to dziwna kwestia, niektórzy sprzedawcy golą nas jak chcą, są sklepy w niemczech gdzie dysk który u nas chodzi za 1500zł jest za 1000-1200zł (przy ich dwukrotnej do naszej sile nabywczej).
Ale i u nas jak się rozejrzysz to kupisz z sensowną marżą, o ile towar nie jest mocno niszowy.
Sęk w tym, że się okazało, że ani te <u>nowe</u> napędy M.2. w Niemczech nie chodzą po 1000-1200zł (nawet nominalnie, licząc po kursie skupu (a nie sprzedaży) euro przez NBP, nie uwzględniając kosztów dodatkowych jak koszta wysyłki, itp), ani wersja 2.5' nie jest tańsza.Wtedy ponownie rozszerzyłeś temat, wprowadzając kwestię obsługi klienta, "renomowanych salonów", jeszcze bardziej oddalając się od pierwotnego tematu dyskusji i sprowadzając go na kolejny, boczny tor.
Z mojej strony - EOT, bo to co było do ustalenia i czego tyczyła się nasza dyskusja - już zostało ustalone. W Polsce kupisz taniej wersję Samsung Evo 850 2.5' w wersji 1 TB na SATA. Ok 30-40% taniej od wersji M.2.
Ceny 1 TB M.2 w Niemczech wcale nie są zaś tak drastycznie bardziej korzystne, jeśli uwzględni się koszta przewalutowania czy ściągnięcia towaru do Polski (paczka ubezpieczona i jej koszt), a już z całą pewnością kwoty nie zamykają się w granicach 1000-1200zł, no chyba że porównujemy ceny używek do ceny nowych, ale to kolejny OT.Przy czym dodam jeszcze na wszelki wypadek, że nigdzie nie twierdzę, że ten jeden przykład cen konkretnego produktu jest jakąś regułą i że da się go rozciągnąć na ceny wszystkich produktów i że każdy inny model/produkt elektroniczny będzie w Polsce tańszy.
-
Dzwoniłem na infolinie Asusa, mam zatwierdzoną gwarancję na swoim modelu na 2 lata.
Plomby jakie założył Takanazi mogę sobie normalnie zdjąć, ponieważ one spełniają rolę głównie w okresie możliwego zwrotu towaru. Bo mieli już raz przypadek, że był zwrot, kasę oddali kupującemu, ale okazało się, że ktoś zacwaniakował i podmienił komponenty, a dopiero w Asusie to wykryli, bo była niezgodność numeru części.
Dowiedziałem się, że w obecnej chwili mogę sobie dowolnie oderwać ich plomby i zmieniać możliwie podzespoły, jakie mnie interesują bez żadnych obaw.
-
wszystko masz na gębę, więc bym był daleki od "żadnych obaw"