Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Laptop do ok. 7000 - studia i codzienne życie

Laptopy biznesowe
    4
    5
    3447
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • S
      Sophisticated last edited by

1. Jaki jest budżet? do około 7000 ( 1500-1700$ )

2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)? osoba prywatna

3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)? 15,6", ok 2,5 kg byłoby idealne

4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)? USA

5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
      Lubiani: Dell ( ale nie musi być to wyznacznik)
      Niechciani: --------

6. Do czego głównie ma służyć notebook? : Studia - analiza danych, programowanie, codzienne używanie - będzie to jedyny komputer + praca z grafiką, głównie PS

7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku: Stabilność i kultura pracy, wierne odwzorowanie kolorów, dobra jakość wykonania i w miarę niska waga

8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku: Będzie przenoszony - przede wszystkim ze względu na studia

9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Bardzo, bardzo okazjonalnie

10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy ? Im lepiej tym więcej 🙂

11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet. Strona producenta (skłaniam się ku trzyletniej gwarancji )

12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany? Windows 7 / Windows 10

13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący? Skłaniałbym się ku matowemu

14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Nie - oprócz jakości wykonania
      15. Kiedy planujemy zakup? najbliższy miesiąc, półtora

16. Jak długo planujemy go używać? minimum 3 lata

17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje? ssd + hdd

18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)? Nie

Witam,
      Jako, że studia za kilka miesięcy przyszedł czas na upgrade sprzętu. Do tej pory pracowałem na ośmioletnim iMacu + pożyczanym dellu, ale praca na nich kosztuje już za dużo moich nerwów. Komputer będzie ściągnięty ze Stanów Zjednoczonych. Na początku w budżecie do 1500$ rozważałem Asusa ZenBooka Pro UX501VW oraz Della XPS 15 9550. Jednakże natrafiłem na sporo zastrzeżeń na jakość wykonania tego pierwszego oraz narzekania na kulturę pracy, temperaturę, głośność i stabilność drugiego. Z tego powodu postanowiłem zapoznać się z ofertą mobilnych stacji roboczych - wiedziałem, że tam na tego typu problemów nie będzie, a do tego będę mógł liczyć na świetną gwarancję. Mój budżet w związku z tym lekko wzrósł o 200$ - jest to jednak kwota ostateczna.
      Początkowo wydawało mi się, że pewniakiem będzie Dell 7510 - w kwocie trochę ponad 1700$ - z i7-4820HQ, M1000M, 16Gb Ramu, 256 SSD + 500GB HDD oraz matrycą Full HD IPS. Jednakże stacja ta waży około 2,8kg - co będzie odczuwalne podczas mobilnego działania.
      Przeglądając strony innych producentów, trafiłem na Lenovo P50, którego cena kształtowała się na podobnym poziomie, co wyżej wymieniony Dell, jednakże musiał byc wtedy ciut słabszy procesor i7-6700HQ, ale za to matryca Full HD zyskała Color Sensor. Niestety okazało się, że waga - która na stronie widniała jako +2,5kg - w recenzjach tego sprzętu okazuje się być 2,9kg... Czyli laptop jest jeszcze cięższy od 7510. Pozostają zatem dwa inne Precisiony - 5510 oraz 3510. Niestety - w przypadku tego pierwszego dochodzi trochę wyższa cena, trudniejszy dostęp do środka, a także niewiadoma jeśli chodzi o kulturę pracy(?) - wzorowany jest wszakże na XPS 15... Z drugiej strony 3510 ma słabszą kartę graficzną, o której nie znalazłem zbyt wielu informacji, miejsce na tylko jeden dysk twardy. Czy zastosowana matryca Full HD IPS w tych trzech modelach Della jest taka sama? Jak jest ona oceniana?

Uprzedzając pytania - konfiguracje z ekranem 4k IGZO są poza moim zasięgiem cenowym. Jednakże w przyszłości być może zyskam możliwość pracy z monitorem zewnętrznym.

Czy idę w dobrym kierunku? A może są inne możliwości, które mi umknęły?

Pozdrawiam

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Tomasz Cyba
        Tomasz Cyba last edited by

Wg mnie dobrym wyborem byłby HP ZBook Studio G3.

Poniżej jego recenzje:
        http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-ZB...3.161741.0.html
        http://forum.notebookreview.com/threads/hp...-review.787246/

T 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • T
          tojaro @Tomasz Cyba last edited by

↖@Tomasz-Cyba:

Wg mnie dobrym wyborem byłby HP ZBook Studio G3.

Poniżej jego recenzje:
          http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-ZB...3.161741.0.html
          http://forum.notebookreview.com/threads/hp...-review.787246/

A wg mnie NIE. Dlaczego: 1) ponad budżet, nawet w najsłabszej konfiguracji 2) żenująca kultura pracy przy obciążeniu. Przykładem są właśnie wskazane recenzje oraz na portalu sponsora. Co do P50 - wskazana waga może wystąpić gdy napchamy kilka dysków, przy jednym na m2 waga jest taka jak twierdzi producent. Odnośnie dellowskich wskazań, wszystkie trochę hałasują: czy to xps, 5510 czy 3510. Jak ma być wg wskazanej ceny i mobilnie - brałbym xps ze strony producenta - do 27 czerwca mają rabacik 7%. Jeśli ciszej i ciężej - P50 (tylko budżet może być przy ciasny).

• H
            henader last edited by

Jeśli kluczem jest dla Ciebie stabilność i kultura pracy (kosztem mocy obliczeniowej) to zerknij na Lenovo P50s, T560, albo W550s. Bardzo ważne - te laptopy mają procesory dwurdzeniowe, więc wydajnościowo od każdego z Ciebie zaproponowanych dostaną srogie baty. Niemniej są zauważalnie lżejsze i są dostępne z bardzo przyzwoitymi ekranami.

• S
              Sophisticated last edited by

Dziękuję wszystkim za porady, zakupiłem Precisiona 5510 w outlecie Della z matrycą FullHD. Po zastanowieniu wybrałem matrycę matową, ze względu na to, że matryca 4k jest w tym modelu przykryta tą błyszącą szybką, a będzie mi się zdarzać pracować w różnych warunkach oświetleniowych

• 1 / 1
              • First post
                Last post