Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Medion ERAZER X7831 upgrade

Części i akcesoria
    6
    37
    3857
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • L
      luqbaq last edited by

Witam

Aktualnie posiadam tego laptopa w takiej konfiguracji:

Gtx 880M
      I7-4710MQ
      16GB ram

Chciałbym zmienić przede wszystkim grafikę tylko nie wiem czy pchać się jeszcze w 970M, bo z testów dużego skoku nie będzie czy lepiej poczekać na premierę nowych i kupić 980m jak spadnie cena? Czy warto też wymienić procesor? Jeśli tak to na jaki?

pozdrawiam

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • H
        HenrykZZarzecza Adherent last edited by

Jeżeli chodzi o procesor to "podstawowe" czterordzeniowe i7 są wystarczające do normalnego użytku i gier, które też będą miały mniejszy narzut na CPU kiedy DX12 będzie bardziej popularny.
        Jeżeli chodzi o grafikę to 970M jest przede wszystkim chłodniejszy i cichszy, a różnica w wydajności może, ale nie musi się powiększać ze względu na zabawy nvidii ze sterownikami. Jeżeli taka wymiana nie będzie szczególnie kosztowna to ja bym się na nią zdecydował. Ponadto nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mój 870M jak się zagotuje to ma skłonności do mikroprzycięć więc gram w słuchawkach na maksymalnych obrotach wentylatora i osobiście nie mogę się doczekać wymiany na 970M.
        Zgaduję, że masz SSD, dorzuciłbym więc drugi i spiął w RAID, będzie to miało wpływ na komfort i w niektórych przypadkach na wydajność w grach.
        Możesz też pomyśleć na kupnem szybszego RAMu, ale to dość kontrowersyjny temat. Na Hasswellach jest drobny przyrost wydajności i generalnie całość działa subiektywnie sprawniej, ale to droga impreza i jeżeli uda się dorwać tanio szybki RAM to polecam, jak nie to nie ma sensu wydawać fortuny.
        Ceny 980M prawdopodobnie wcale tak szybko nie spadną i jak już to raczej nieznacznie bo popyt jest i będzie duży, z kolei pascale mogą kosztować fortunę, nie być kompatybilne między laptopami itd itp. To jeszcze niezbadany temat i dla tych, którzy czekają mogą być przykre niespodzianki.

• M
          Mullrof Zasłużony last edited by

880m to raczej się w tej chwili nie opłaca zmieniać.
          jedyne co to bym zrobił jakiś undervolting

• L
            luqbaq last edited by

↖@Henryk-Z-Zarzecza:

Jeżeli chodzi o procesor to "podstawowe" czterordzeniowe i7 są wystarczające do normalnego użytku i gier, które też będą miały mniejszy narzut na CPU kiedy DX12 będzie bardziej popularny.
            Jeżeli chodzi o grafikę to 970M jest przede wszystkim chłodniejszy i cichszy, a różnica w wydajności może, ale nie musi się powiększać ze względu na zabawy nvidii ze sterownikami. Jeżeli taka wymiana nie będzie szczególnie kosztowna to ja bym się na nią zdecydował. Ponadto nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mój 870M jak się zagotuje to ma skłonności do mikroprzycięć więc gram w słuchawkach na maksymalnych obrotach wentylatora i osobiście nie mogę się doczekać wymiany na 970M.
            Zgaduję, że masz SSD, dorzuciłbym więc drugi i spiął w RAID, będzie to miało wpływ na komfort i w niektórych przypadkach na wydajność w grach.
            Możesz też pomyśleć na kupnem szybszego RAMu, ale to dość kontrowersyjny temat. Na Hasswellach jest drobny przyrost wydajności i generalnie całość działa subiektywnie sprawniej, ale to droga impreza i jeżeli uda się dorwać tanio szybki RAM to polecam, jak nie to nie ma sensu wydawać fortuny.
            Ceny 980M prawdopodobnie wcale tak szybko nie spadną i jak już to raczej nieznacznie bo popyt jest i będzie duży, z kolei pascale mogą kosztować fortunę, nie być kompatybilne między laptopami itd itp. To jeszcze niezbadany temat i dla tych, którzy czekają mogą być przykre niespodzianki.

Nie mam dysku ssd ;D Możesz napisać jaki polecasz. U mnie tmp. w stresie 90-93 wentylator na maxa ale nie przeszkadza mi to w ogóle, bo gram w słuchawkach. Jeżeli wydajności nie poprawi mi 970m to wole poczekać i na spokojnie kupić sobie 980....

H 1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • L
              Luqart last edited by

90-93 to już throttling termiczny.

Lepiej popraw chłodzenie w tym Erazerze, zrób undervolting 880M i wydajność podrośnie, bo na pewno jest obniżona przez throttling.
              970M a 880M to jakieś 15% różnicy. Nieopłacalna zmiana, chyba, że dopłata mała to wtedy jak najbardziej się opłaca (będzie o niebo ciszej).
              Jak już to tylko 980M.

• waldeksik
                waldeksik Zasłużony last edited by

no chyba ma odblokowany vbios bo f3 od 80C juz trollowala na stock vbiosie dellowym

L 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • L
                  Luqart @waldeksik last edited by

↖@waldeksik:

no chyba ma odblokowany vbios bo f3 od 80C juz trollowala na stock vbiosie dellowym

A to f4 jest.
                  Tam też tak jest?

• L
                    luqbaq last edited by

Nie wiem o czym piszecie ;/ Nie znam się aż tak. A do upgrade chciałem dać lapsa do serwisu. Jak zrobić ten undervolting 880M?

• H
                      HenrykZZarzecza Adherent @luqbaq last edited by

↖@luqbaq:

Nie mam dysku ssd ;D Możesz napisać jaki polecasz. U mnie tmp. w stresie 90-93 wentylator na maxa ale nie przeszkadza mi to w ogóle, bo gram w słuchawkach. Jeżeli wydajności nie poprawi mi 970m to wole poczekać i na spokojnie kupić sobie 980....

SSD to podstawa. Osobiście mam cruciale z sygnaturki, ale nie są już dostępne. Poszukaj czegoś dobrego i taniego pod mSata, omijaj A-DATA i raczej Kingstona. Szukając na allegro poszukaj z opcją wystawienia faktury VAT(nie marża) bo to zmniejsza prawdopodobieństwo, że towar będzie z lipnego źródła, a jak się celuje w RAID to warto dopłacić do czegoś pewnego.
                      90-93 czyli gorąco, smarowanko było?

@waldeksik:
                      F4 nie mają kagańca, ale mi powyżej 90 stopni już zazwyczaj zaczynało się coś złego dziać i od bodajże 93 stopni zaczynał wyraźnie throttlować. Poniżej takty nie spadały.
                      970M w stosunku do 880M jest jakieś 10-25% wydajniejszy w testach w grach, ale pamiętajmy o tym, że w stu procentach sprawnie bez throttlingu 880M działał chyba tylko w ASUSie G750 bo to strasznie gorąca i prądożerna karta(nawet/zwłaszcza w alienach throttlował), a testy są uśrednione więc realnie różnica może być większa. No, ale fakt, że 970M jest cały czas za drogi i warto się bawić w wymianę jak komuś zależy na ciszy.

• L
                        luqbaq last edited by

Nie laptop ma 4 mce i plomby więc nic jeszcze nie robiłem. Jak robię test FurMarkiem to tmp. max 93 stopnie po 10 minutach. Fps max mi pokazuje na początku 38 po 10 minutach jest 35 więc chyba aż tak źle nie jest co? 😄

• L
                          Luqart last edited by

Nie rób furmarka, bo przy takich temperaturach uwalisz laptopa.
                          Furmark jest dla pecetów gdzie odległość między podzespołami jest duża, a nie do laptopa gdzie podzespoły grzeją siebie nawzajem i robi się kocioł. Karta może nie padnie, ale bardziej wrażliwe elementy na płycie głównej już mogą.

• L
                            luqbaq last edited by

↖@Henryk-Z-Zarzecza:

SSD to podstawa. Osobiście mam cruciale z sygnaturki, ale nie są już dostępne. Poszukaj czegoś dobrego i taniego pod mSata, omijaj A-DATA i raczej Kingstona. Szukając na allegro poszukaj z opcją wystawienia faktury VAT(nie marża) bo to zmniejsza prawdopodobieństwo, że towar będzie z lipnego źródła, a jak się celuje w RAID to warto dopłacić do czegoś pewnego.
                            90-93 czyli gorąco, smarowanko było?

@waldeksik:
                            F4 nie mają kagańca, ale mi powyżej 90 stopni już zazwyczaj zaczynało się coś złego dziać i od bodajże 93 stopni zaczynał wyraźnie throttlować. Poniżej takty nie spadały.
                            970M w stosunku do 880M jest jakieś 10-25% wydajniejszy w testach w grach, ale pamiętajmy o tym, że w stu procentach sprawnie bez throttlingu 880M działał chyba tylko w ASUSie G750 bo to strasznie gorąca i prądożerna karta(nawet/zwłaszcza w alienach throttlował), a testy są uśrednione więc realnie różnica może być większa. No, ale fakt, że 970M jest cały czas za drogi i warto się bawić w wymianę jak komuś zależy na ciszy.

no dobra to jak obniżyć tą tmp? Jakiś program jest do tego?? Może podkładkę chłodzącą ale moim zdaniem to gówno daje.... Zostaje mi tylko chyba zerwać plomby i wymienić może pastę.....

• L
                              luqbaq last edited by

w 3dmark11 wyszło mi tak:

1920

Graphics: 4290
                              Phyisics: 8053
                              Combined: 5236

720

Graphics: 8306
                              Phyisics: 8036
                              Combined: 7414

• L
                                Luqart @luqbaq last edited by

↖@luqbaq:

w 3dmark11 wyszło mi tak:

880M robi jakieś 9100 Graphics w 720p.
                                Do tylu w MSI nie dojdziesz, ale jak na tego laptopa to wygląda ok.
                                Lepiej nie będzie, bo MSI blokuje wydajność (pewnie dlatego bo to konstrukcja 1 wentylatorowa).
                                W MSI GT72, Alienware M17X R4 (w nowszym jest już wyraźnie gorzej) czy G750JZ w marku jest 9100 pkt.
                                970M robi jakieś 9900.

• L
                                  luqbaq last edited by

↖@Luqart:

880M robi jakieś 9100 Graphics w 720p.
                                  970M robi jakieś 9900.

Czyli nie jest tragicznie tak i dopóki nie zmienię grafiki to raczej wydajności nie poprawię? Na razie w takim razie skupię się na tych ssd 😉 a tą 970m kupię może po nowym roku....

• L
                                    Luqart last edited by

Jak chcesz poprawić chłodzenie to coś takiego, http://i.imgur.com/fGwAUgx.jpg?1
                                    Wtedy podkładka powinna wyraźnie pomóc.

E 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                    • L
                                      luqbaq last edited by

o kurde 😉 jak coś takiego zrobić? 😄

• E
                                        Erazer @Luqart last edited by

↖@Luqart:

Jak chcesz poprawić chłodzenie to coś takiego, http://i.imgur.com/fGwAUgx.jpg?1
                                        Wtedy podkładka powinna wyraźnie pomóc.

Tyle że wentyl nie zbiera już powietrza z CPU i GPU bo ma otwór - bez podkładki ten mod jeszcze bardziej podniesie temperatury (moim zdaniem oczywiście)

• L
                                          Luqart @Erazer last edited by

↖@Erazer:

Tyle że wentyl nie zbiera już powietrza z CPU i GPU bo ma otwór - bez podkładki ten mod jeszcze bardziej podniesie temperatury (moim zdaniem oczywiście)

Podobno obniża temperatury nawet bez podkładki.
                                          Osobiście nie mam zdania.

• L
                                            luqbaq last edited by

Ale powiedzcie tak szczerze, bo ja tam jakiś spadków fpsów nie odczuwam. Czy np. jak gram w overwatcha i mi pokazuje tmp stałą między 90-93 stopnie to coś może się stać??

• 1
                                            • 2
                                            • 1 / 2
                                            • First post
                                              Last post