Coollaboratory ultra
-
Tak dla potomnych. Mój stary Hp po dwóch latach na Coollabie zaczął łapach wysokie tempy. Po sprawdzeniu okazało się, że pasta bezlitośnie wgryzła się w miedz na radiatorze( usuwanie tylko papierem ściernym lub gąbką dawaną w zestawie z pastą). Tempy w sumie nie licząc ostatnich dni(70C) nie przekraczały 60C. Z tego wynika, że pasta jednak nie jest aż tak cudowna i ma swoje wady(zdecydowanie nie toleruje miedzi). W PC mam miedziane lustro na chłodzeniu i czapce proca po dwóch mieszkach średniego katowania tempy drastycznie podskoczyły i ten sam efekt :blink: . Czyszczenie masakra jak po PRO.
-
Heh a gdy o tym trąbiłem nie raz to wszyscy o coollabie że cacy.
Ja tego dziadostwa nigdy już nie kupię.
-
Tzn Coollab tylko pod czapę proca moim zdaniem. Ogólnie chyba takto ten Grizzly Kryonaut?
-
Gelid rządzi!
-
Gelid dobry jest jeśli chodzi o temperatury, ale z mojej obserwacji wnioskuję, że bardzo szybko traci swoje właściwości.
-
Gelid dobry jest jeśli chodzi o temperatury, ale z mojej obserwacji wnioskuję, że bardzo szybko traci swoje właściwości.
Jeśli mowa o GC Extreme, to zgadzam się. Pasta dobra, nawet bardzo patrząc na tempy (lepsze od popularnych mx2 czy mx4), ale nie trzyma zbyt długo.
-
Heh a gdy o tym trąbiłem nie raz to wszyscy o coollabie że cacy.
Sam ją zachwalałem, bo zbijała 3-4C na procu w Obcym względem innych past, ale nie do końca miałem rację
.
Tzn Coollab tylko pod czapę proca moim zdaniem.
Dokładnie, tutaj nic się nie dzieje przy Coollabie. Temperatury stabilne, czyszczenie bardzo łatwe.
Jeśli mowa o GC Extreme, to zgadzam się. Pasta dobra, nawet bardzo patrząc na tempy (lepsze od popularnych mx2 czy mx4), ale nie trzyma zbyt długo.
Prawie od nowości(15 miesięcy) mam przesmarowanego Gelidem GTX980 i tempy są bez zmian(góra 71C) więc z tego wynika, że dopiero wyższe temperatury mocno skracają żywotność past.
-
Phenom x920 zawsze na oc @2600 Gelid gc extrem nałożony raz i nie wymieniany przez 3 lata - zmian w temperaturach brak - pełne obciążenie ok 80 stopni. Teraz wrzucony na i7 920xm zobaczymy co się będzie działo. Poza tym ocowane: 2x5650 i 1x6650 - temperatury przy max ustawieniach do 90 stopni po 2 - 3 latach brak zauważalnych wzrostów. Ogólnie szybkiej degeneracji pasty nie zauważyłem.
Co do coollaba to nie, nie i jeszcze raz nie :lol: Wystarczyło mi kłopotu z usuwaniem gelida który w magiczny sposób znalazł się w złączu wideo i jakiejś starej pasty którą poprzedni właściciel płyty głównej wysmarował piny procesora, strach się bać co by się działo z pastą przewodzącą prąd -
Tak dla potomnych. Mój stary Hp po dwóch latach na Coollabie zaczął łapach wysokie tempy. Po sprawdzeniu okazało się, że pasta bezlitośnie wgryzła się w miedz na radiatorze( usuwanie tylko papierem ściernym lub gąbką dawaną w zestawie z pastą). Tempy w sumie nie licząc ostatnich dni(70C) nie przekraczały 60C. Z tego wynika, że pasta jednak nie jest aż tak cudowna i ma swoje wady(zdecydowanie nie toleruje miedzi). W PC mam miedziane lustro na chłodzeniu i czapce proca po dwóch mieszkach średniego katowania tempy drastycznie podskoczyły i ten sam efekt :blink: . Czyszczenie masakra jak po PRO.
Przecież Collab piszę wszędzie gdzie można że nie wolno go stosować z miedzią bo są właśnie takie cyrki ... Mają specjalne wersje przeznaczone do chłodzenia wykonanego z miedzi.
Co do gelid'a - też moja ulubiona pasta. Od lat jej stosuje (teraz jeszcze ich termopady) i jedyny raz miałem problem z temp gdy nie tak rozsmarowałem pastę (nie miałem ichniej "łyżeczki" tylko jakaś przełamaną kartą na pół robiłem) jak trzeba i zrobił mi się bąbel. A tak to zajebiście trzyma temperatury.
Do tych co im szybko traci właściwości - może nie macie do końca dokręconego chłodzenia co skutkuje szybszym zużyciem pasty (czynniki zewnętrzne).
-
Przecież Collab piszę wszędzie gdzie można że nie wolno go stosować z miedzią bo są właśnie takie cyrki ... Mają specjalne wersje przeznaczone do chłodzenia wykonanego z miedzi.
W takim razie po co to produkują skoro pasta gryzie miedź i aluminium?
-
Z tego co widze to coollab wszedzie pisze o tym ze nie wolno używać z aluminium, nie widzialem nigdzie zeby przestrzegali przed miedzią.
-
Są dwie wersje, jedna do miedziuchy druga do alu, zresztą, tylko Gelid!
-
Tylko i wyłącznie Gelid.
-
Są dwie wersje Coollaboratory Ultra?
-
Pierwsze słyszę :huh:.
-
[http://* zablokowano /?p=CLP+LIQUID+ULTRA+SET](http:// zablokowano */?p=CLP+LIQUID+ULTRA+SET)
"UWAGA: Pasty nie można stosować do pokrywania powierzchni aluminiowych!"
Zaraz zaraz... przy ultra i przy pro piszą o aluminium.
A to nie tak że ultra żre miedź a pro aluminium? Zgłupiałem właśnie.
-
QUOTE(Msicx61 @ 28-06-2016, 20:53) <{POST_SNAPBACK}>
Czy aby na pewno "właśnie"? -
No jak tak kopię w tym internecie to się okazuje że jednak kilka zdań wcześniej...
PS: Co nie zmienia faktu że... Tylko Gelid.
-
Z tego o co kojarzę, to ultra sie lepiej rozprowadza od pro, nie pamiętam jakis znaczacych roznic oprócz tego. Ale interesowałem sie tym ponad rok temu jak kupowałem coollaba, po tym czasie sie widze żadnych zmian w tempraturach na gorsze, a zdecydowanie nie ma u mnie lekko z temperaturami.
-
Mam ultra na miedzi i ona ją rozpuszcza albo coś?
Inna kwestia nie zauważyłem jakichś radykalnych spadków po jej zastosowaniu w porównaniu do Arctic Silver (czy to Ceramika 2, MXy) tylko fakt - że po pół roku AS traci właściwości w gamingach, a normalnych po 12mes. To tu po roku mam to samo i na CPU i GPU. Co w Asusie G771JW wyeliminowanie throttlingu dało usprawnienie układu chłodzenia no i XTU.