Laptop Biurowy 15-18 cali ~2000zł
-
Witam,
laptop nieźle spasowany, nieawaryjny, najlepiej 17,3 cala, ale nie jest to wymagane, NIEwymagana dedykowana grafika.
Procek musi być na tyle wydajny, żeby bez problemu pociągnął wirtualną maszynę z XP (stary program do fakturowania... może po sezonie zmienię, ale laptop musi być kupiony w tym miesiącu, a program do września nie może być zmieniony), ale nigdy nie będzie bardziej obciążany.
Mile widziany jasny, matowy ekran, wytrzymała bateria i sporo ramu (dużo stron w przeglądarce).
Mogę wydać poniżej 2k zł, a mogę dołożyć i do ~2,5k zł, ale im taniej ze spełnieniem ww wymagań tym lepiej - i tak nie ja będę używał.
Pozdrawiam.Teraz zauważyłem szablon:
1. Jaki jest budżet?
2,5kzł im <u>taniej</u> tym <u>lepiej</u>2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)?
Nowy, na firmę.3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)?
17,3, waga dowolna4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)?
PL5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
Mam pewne uprzedzenia do między innymi HP, ale wszystko dozwolone.6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej)
Internet, prace biurkowe.7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku (oczywiście każdy chciałby idealnego laptopa, najlepiej za tysiąc złotych, ale trzeba wybrać kilka najważniejszych cech na których najbardziej nam zależy)? Dla pomocy podrzucam kilka cech: niska waga, długi czas pracy, jakość wykonania, kultura pracy, dobry ekran, konkretne interfejsy, wygodna klawiatura/touchpad, dobre głośniki, długa gwarancja itp itd...
Jakość, stabilność pracy (wydajność), ekran.8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku.
Prawie stacjonarny, ale zdarzy się raz na jakiś czas zabranie go w teren (raz na miesiąc?).9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy?
<u>Nie</u>10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy ?
W sumie nie jest to priorytet.11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet.
Jak najtaniej byle z FVAT.12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany?
Raczej Z... teraz to chyba obojętne, bo jest upgrade do 10-tki.13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący?
Raczej <u>mat</u>.14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu.
<u>Nie</u>.15. Kiedy planujemy zakup?
W tym miesiącu.16. Jak długo planujemy go używać?
Do śmierci naturalnej płyty głównej (no chyba, że będą tanie na rynku wtórnym...).17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje?
2-rzędna sprawa.18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)?
DVD19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne.
- -
Lenovo Z70-80, HP ProBook 470, Asus Pro PU551JA, HP ProBook 450.