Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Obraz lub Płyty Recovery Windows XP Pro 32-bit do Hp Compaq 8710w

Problemy z oprogramowaniem
    5
    9
    2662
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • H
      HP Compaq 8710w last edited by

Witam !

Niby nie jestem zielony, ale nie mam już pomysłu jak zainstalować XP Pro 32-bit SP2.
      Komputer kupiłem nowy w 2007r GC124EA#ABB
      Obecnie mam legalny Windows 10Pro 64-bit po upgrade z Windows 8Pro BOX do 8.1Pro

Kiedy kupiłem tego laptopa były pre-instalowane wersje XP Pro 32/64 jak i Vista Bussines 32/64 zdecydowałem się na zainstalowanie Visty 32-bit i tak użytkowałem kompa wiele lat wymieniałem dyski dorzuciłem i wymieniłem RAM do 8GB z taktowaniem 800MHz upgradowałem BIOS.

W tym roku nieoczekiwanie potrzebuję XP Pro 32bit (problem podłączenia z maszyną CNC) tylko XP jako ostatni system ma możliwość zainstalowania protokół NetBEUI.

Co zrobiłem ściągałem mnóstwo różnych instalacji XP integrowałem sterowniki próbowałem instalacji SATA Mode Disable jak i Enable.
      Stanęło na tym, że zakupiłem płytę z USA ponieważ w Polsce jedynie Vistę można zamówić, a mam już żebym wiedział wcześniej bym zamówił i płyty do XP.

Włożyłem stary oryginalny dysk jak i starą kość pamięci RAM 2GB 400MHz instalacja przebiegła bez problemów do zakończenia części tekstowej.
      W momencie uruchamiania części graficznej za każdym razem po piątym przesunięciu paska niebieskiego komputer zawiesza się można go jedynie wyłączyć
      Próbowałem z baterią jak i bez baterii to samo. Po wyłączałem wszystko co tylko możliwe w BIOS-ie bez skutku.

Przełożyłem dysk do ACER-a Aspire instalacja śmigła bez najmniejszego problemu Płyta główna z tym samym Chipsetem Intel Mobile 965 i karta grafiki też na NVidia doinstalowałem sterowniki dźwięku, WiFi karty sieciowej LAN nie bo jest inna NetFrame 1.1 i 2.0
      Po przełożeniu dysku z powrotem do HP w momencie uruchamiania pasek niebieski postępu przesuwa się bez końca.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc podpowiedź.

Co najciekawsze zainstalowałem w najnowszym HP 470G2 XP po integracji sterowników SATA z tym, że nie ma sterów pod XP do tego sprzętu, ale najważniejszy sterownik od karty sieciowej jest zainstalowany.

Także zielony nie jestem ale mimo wszystko coś jest nie tak z tym moim dziadkiem a godnego następcy z 17"matrycą 1920x1200 nie ma na rynku :[

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • H

Witam !

Ciekawostka widzę ze ponad 300 osób przejrzało i nic 😞
        Próbowałem zainstalować którykolwiek z systemów od XP wstecz i żaden się nie powiódł.
        Załatwiłem nawet stację FDD na USB, aby móc sterownik SATA wrzucić z dyskietki. A więc nie udało sie w żaden sposób zainstalować XP, 2000, NT4.0, Milenium, 98, 95.
        Bez problemu natomiast instaluje się DOS, ale pod nim Windows 3.11 wiesza się podczas uruchomienia trybu graficznego instalacja przebiega do końca bez problemów.

Więc teoretycznie powinno coś chyba nie grać z grafiką spróbuję znaleźć sterowniki VESA (NDIS) pod DOS podobno kompatybilne z NVidia Quadro FX1600M.

Systemy od Visty wzwyż nie ma jakichkolwiek problemów z instalacją Vista, 7, 8, 8.1, 10

Jeśli ktoś posiada ten model laptopa i jest szczęśliwym posiadaczem płytek RECOVERY lub ma może obraz XP Prof. 32-bit, który działa u niego, będę wdzięczny za kontakt.
        Znalazłem gdzieś na zagranicznym forum, że ktoś zrobił sobie płyty recovery właśnie z XP na modelu HP8710p, ale czy będzie kompatybilny z 8710w ???

Napisałem do Microsoftu niestety wypieli się, że już nie wspierają XP 😠

• r0177
          r0177 last edited by

Twój laptop był sprzedany z licencją na XP?
          Jesli tak to jeden telefon do HP i podeślą Ci zestaw płytek 🙂

• H

Widzę prawie 1000 odsłon i nadal nic konstruktywnego.

Co do płytek z XP nie ma opcji od HP nie dostanę nic "NIE WSPERAJĄ JUŻ TEGO SYTEMU" :((( UUU

Chyba wiem w czym lub na czym leży polega problem.
            Najprawdopodobniej po ostatnim upgrade BIOS-u zmieniła się wersja VESA karty graficznej z 2.0 na najprawdopodobniej 3.0 stąd zwiecha i problem za każdym razem podczas załączania grafiki.

Przetestowałem pod MS-DOS. Zainstalowałem Windowsa 3.11 i w momencie uruchamiania się powitalnego ekranu grafika w wyższej rozdzielczości wisi.

Nie wiem jeszcze jak to rozkminić bo podobno sterowniki VESA 3.0 nie istnieją, a nawet jak są to i tak nie działają prawidłowo.
            Swoją drogą to świetnie to rozwiązali, (majstersztyk), aby nikt za bardzo nie mógł korzystać ze starszych systemów upgrade BIOS-u i po zmianie koniec do ponownej instalacji systemu.

Jeśli problem uda mi się rozwiązać chętnie podzielę się tą wiedzą może dla potomnych się przyda 🙂

• R
              relyt last edited by

Windows 7 + XPmode? Lub inna maszyna wirtualna wg upodobań.

A jak przekladales hdd zzainstalowanym XP z acera do hp to pierwsze uruchomienie warto bylo zrobic w safe mode.

• H

W XPmode nie zadziała NETBEUI. próbowałem wielokrotnie.
                Nawet w Windows 7 zainstaluje się bez problemu, ale nie działa 😞
                Stąd niezbędny XP lub inny starszy jakikolwiek system.

Tak to już bywa w starszych maszynach CNC, że jak coś było zrobione lata temu i przewidziane w dawnej architekturze to dzisiaj jest z tym spory problem.

W Safe mode nie udaje się uruchomić bo w momencie kiedy wyskakuje Windows XP i pasek postępu pod nim po piątym przesunięciu wisi wszystko.
                Ctrl+Al+Delete nie działa żaden klawisz zwiecha totalna.

A płytki zakupiłem z za oceanu i polecić mogę jak by ktoś szukał
                https://www.computersurgeons.com/shoppingcart.aspx
                W ciągu 7 dni wysłane pocztą lotniczą

• K
                  kuzniewski.pl last edited by

Rzeczywiście opis problemu wskazuje na update biosu jako przyczynę. Nasz serwis, może przyjrzeć się temu komputerowi. A była próba powrotu do starszej wersji BIOS?

• H

W końcu coś konkretnego.
                    Nie nie próbowałem downgrade BIOSU podobno jest nie do zrobienia jedynie przez serwis HP.
                    Nie widzę problemu z tym, aby zapłacić za rozwiązanie tego problemu, ale musiałbym mieć 100% pewności, że to zadziała, stąd moja obecność i wpis na tym forum.
                    Liczyłem, że może ktoś się wypowie, że posiada taki komputer i działa mu XP bez problemu, ale nikt się nie odezwał może była by jakaś wówczas szansa na właśnie obraz takiego systemu działającego.
                    Ewentualnie porównanie wersji BIOS. A tak niestety lipa 😞

• O
                      okoliczny last edited by

Próbowałeś poszukać starych BIOSów na stronie HP i spróbować downgradeu ?

http://support.hp.com/gb-en/drivers

Wpisz numer modelu i wal dalej zgodnie z instrukcjami - wersja konfigu, język i OS, rozwiń dostępne BIOSy, wejdź w któryś i w zakładce Revison History przy odrobinie szczęścia może trafisz link do starszej wersji BIOSu - warto spróbować.

• 1 / 1
                      • First post
                        Last post