Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Multimedialny lapttop do 3500zł

Kupno laptopa
    6
    16
    1756
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Z
      Zef last edited by

Ok poprzedni temat nie cieszył się odpowiedziami (pewnie z powodu niezastosowania formatu - mój błąd). Do rzeczy.

1. Jaki jest budżet?
      3500 zł. Więcej będzie wymagało naprawdę mocnego uzasadnienia (np długa gwarancja)

2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)?
      Osoba prywatna.

3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)?
      15'6, może być i 17'3, którekolwiek lepiej służy wydajności (miejsce na bebechy vs większy wyświetlacz do obsłużenia)

4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)?
      PL

5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
      Lubiani: Dell, Asus
      Niechciani: z zerowym serwisem, awaryjnymi lapkami

6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej)
      grafika i programowanie - 40%, granie - 33%, reszta -surfowanie po necie.

7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku (oczywiście każdy chciałby idealnego laptopa, najlepiej za tysiąc złotych, ale trzeba wybrać kilka najważniejszych cech na których najbardziej nam zależy)? Dla pomocy podrzucam kilka cech: niska waga, długi czas pracy, jakość wykonania, kultura pracy, dobry ekran, konkretne interfejsy, wygodna klawiatura/touchpad, dobre głośniki, długa gwarancja itp itd...

jakość wykonania, dobry ekran, klawiatura z podświetleniem i numeryczna, dobre głośniki nie zaszkodzą.

8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku.
      Zastępstwo desktopa. Głównie u mnie w domu, okazyjnie wyjdę by pokazać efekty pracy u klienta.

9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy?
      Owszem, Guild Wars 2. Oczekuję średnio-wysokich detali i płynnej animacji dopóki nie jestem w jakimś mega-zergu (ten problem przykręcę w opcjach gry, na zlot połowy ludności Chin sprzęt mało pomoże)

10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy ?
      5h minimum.

11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet.
      Preferuję zakup w sieci sklepów komputerowych.

12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany?
      Preferowany windows 8.1. Nie podoba mi się bezwolny system patchy o ile nie mam licencji pro, no i system jeszcze dobrze nie okrzepł.

13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący?
      Matowy, ale to preferencja nie mus. Mus, to by barwy były żywe, kontrast rozsądny, a rozdziałka >=FHD.

14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu.
      Nie krzyczący na lewo i prawo "jestem gamingowy". Metalowe elementy obudowy mile widziane - to ma być jednostka solidna

15. Kiedy planujemy zakup?
      Od teraz do grudnia.

16. Jak długo planujemy go używać?
      4-5 lat.

17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje?
      Mam własny SSD do włożenia. Jak się nie da, to powiedzmy 500GB.

18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)?
      Mile widziany, ale nie konieczny. DVD to minimum.

19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne.
      Nie jarają mnie ultrabooki, polecany model może być dużą ciężką cegłą jeżeli oferuje lepsze osiągi za tę podobną cenę.
      Możliwie dobre chłodzenie i balans mocy między cpu a gpu. Przykładowo wolę i5 z średnio-dobrym gpu, niż i7 z jakimś szrotem. Sama moc części nie musi kompletnie zrywać kasku, chodzi o to by był balans, nie smażyło się jak Norweg w Maroko i dało radę pociągnąć program graficzny (blender, GIMP, Photoshop) oraz gw2 w dobrych ustawieniach.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T
        Tomasz Cyba last edited by

Wydajne laptopy z ekranem 17,3" są wyraźnie droższe od modeli z ekranem 15,6" - dlatego większość z nich przekracza wyznaczony budżet.
        Wg mnie najlepszy wybór to Lenovo Y700 (wersja 17-calowa ma lepszy wyświetlacz). Z tym że on nie ma DVD.
        Z preferowanych marek - Dell 7559 (też nie ma DVD), Asus N551JX (model z i7 kosztuje 4k, wersja z i5 - 3,6k).

• G
          GameRagon.pl last edited by

Obecnie chyba lepiej kupić zewnętrzny napęd na USB i się nie ograniczać w wyborze sprzętu w tej kwestii.
          Wtedy spokojnie możesz patrzeć na parametry i relację ceny do jakości, a takową najlepszą ma Y700.
          Dobre chłodzenie, głośniki, ciekawy design, czas pracy na baterii. Jest tylko troszkę cięższy, ale nie na tyle, by to sprawiało problem i mieści się w granicach wagi 17nastek.

• L
            Lobomad last edited by

Tych tematów ostatnio było już chyba z 10 😉

Najmocniejsza nowa ale nieco ryzykowna konfiguracja to http://allegro.pl/mega-moc-erazer-i7-16-25...6336163973.html niby kadłubek Clevo ale zawsze to Medion

Wersja nieco bardziej budżetowa ale też z lekkim ryzykiem (moim zdaniem w tym wypadku opłacalnym - można mieć 3 lata gwarancji producenta) http://allegro.pl/asus-17-g751-i7-4720hq-8...6318175643.html

Oczywiście te 2 pierwsze 5h na baterii raczej nie dadzą 😉

No a dalej to już standard:
            DM 965 - http://allegro.pl/dream-machines-g965-i7-8...6333698759.html
            g5se - [http://allegro.pl/* zablokowano -g5se-i5-8gb-24...6334129076.html](http://allegro.pl/ zablokowano *-g5se-i5-8gb-240ssd-gtx965m-i6334129076.html)

Ewentualnie tańsze z 960m:
            http://allegro.pl/laptop-lenovo-y700-17-ip...6315970084.html
            http://allegro.pl/acer-vn7-791g-i7-4720hq-...6334288702.html
            http://allegro.pl/msi-pe70-apache-i7-6700h...6336302614.html
            https://www.morele.net/laptop-dream-machine...-17pl01-773607/

Poprawione 😉 chyba :lol:

• E
              Erazer last edited by

Co masz na myśli pisząc "ryzykowna konfiguracja" ??

L 1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • L
                Lobomad @Erazer last edited by

Medion XD z dość mocnymi bebechami 😉 Jakoś nie mam przekonania do Erazerów :lol: choć tak jak pisałem dobra buda więc może nie fajtnie po dwóch latach jak dawne Mediony 😉 Wybacz ale Medion miał - zasłużenie - jeszcze z 4 do 5 lat temu, gorszą opinię niż "chiński szajs" - jak Acery w latach 2000 😉 A ja się do dzisiaj do Lenovo nie mogę przekonać (mimo że chapnęli IBMa) :lol: wiesz stary pies i nowe sztuczki 😛

• E
                  Erazer last edited by

Ja tam korzystam od trzech lat z komputerów Mediona i absolutnie złego słowa nie mogę powiedzieć o tym producencie - miałem jedną awarię, ale na własne życzenie, bo wyciągnąłem dysk twardy bez uprzedniego odinstalowania baterii 😄 Bywa...

• L
                    Lobomad last edited by

Aaa 😉 nie zwróciłem uwagi 😉 Jak czas zakupu od teraz do grudnia to w tej chwili w ogóle nie warto gdybać :lol: W najbliższym czasie mają się pojawić mobilne Polarisy a za 2 miesiące wchodzą (czy raczej oficjalnie powinny wejść) mobilne Pascale i cały rynek się przetasuje - już widać efekt zapowiedzi chociażby po spadku cen Y700, G960 i Acer VN7 a to dopiero początek ;). Ergo najlepiej na razie wstrzymać się z zakupem - ja bym nawet postulował do stycznia. Poświąteczne i noworoczne wyprzedaże powinny wyglądać całkiem ciekawie po okrzepnięciu nowych generacji 😉

• E
                      Erazer last edited by

No to mu doradziłeś, zaczekaj pół roku hahaha
                      Tak można w nieskończoność zwlekać z zakupem 😄
                      Chłopa jednak zaczeka, a potem okaże się, że za rogiem pojawią się nowe procesory intela, no to też by wypadało zaczekać a nie pchać się w skylake 😛

• L
                        Lobomad @Erazer last edited by

Erazer pomiędzy kolejnymi generacjami intela zazwyczaj wzrosty wydajności są po 10% albo nawet i tyle nie - porównaj i7-6700hq i i7-4720hq podstawowa różnica to nieco mniejsze TDP i lepsza integra w 6700 ale kogo u licha obchodzi integra? Czasy dużych skoków wydajności dla procesorów się skończyły. Natomiast różnice między desk 970 i 1070 sięgają 80% jeśli podobnie będzie w segmencie mobilnym - a tak zapewne będzie - to nie ma się nad czym nawet zastanawiać. Skoro gość sam napisał że może się wstrzymać to niech się wstrzyma :lol: albo kupi w normalnej cenie 1070m albo znacznie taniej niż teraz 970m. Chyba że masz jakiś biznes w tym żeby go zachęcać do zakupu w przeddzień wyjścia nowej generacji?

Nie wspominając o mobilnych Polarisach które co prawda wydajnościowo raczej nie rzucą na kolana ale cenowo mogą nieźle namieszać, w segmencie mobilnym w którym ceny są wzięte przeważnie z kosmosu (żeby tego bardziej dosadnie nie określić) karta o wydajności 980m ale za 1/3 jej ceny to faktycznie może być hit.

• Z
                          Zef last edited by

A'propos zniżek cen - z tego co widzę to sprzedawcy za chiny nie chcą obniżać cen laptopów, nawet jak owe są z zeszłego sezonu. Czy jak wejdą z nową generacją GPU to też nie mam co liczyć na zniżki cen starszych modeli z odchodzącą obecną generacją?

E 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          • E
                            Erazer @Zef last edited by

↖@Zef:

A'propos zniżek cen - z tego co widzę to sprzedawcy za chiny nie chcą obniżać cen laptopów, nawet jak owe są z zeszłego sezonu. Czy jak wejdą z nową generacją GPU to też nie mam co liczyć na zniżki cen starszych modeli z odchodzącą obecną generacją?

To nie samochody, że powinni obniżać ceny modeli z zeszłego sezonu 😉 Bebechy są na topie i aktualne, więc dlaczego mieli by obniżki robić.

• L
                              Lobomad last edited by

Sprzedawcy nie obniżają cen z 2 powodów 😉 - ostatnio jedyne zmiany to było wprowadzanie nowych procesorów intela czyli zmiana praktycznie kosmetyczna + wąska grupa docelowa. Natomiast przed wejściem nowej generacji ceny już zaczęły spadać ;). Widać to po przecenach na DM 965/960 Lenovo Y700-17 czy Acer VN7-791G które w tej chwili (jak dobrze poszukać) można kupić za tyle ile wersje 15' kosztowały miesiąc/dwa miesiące temu (albo i mniej). Oczywiście polscy "Janusze biznesu" będą się starali obniżki utrzymać na minimalnym poziomie - w końcu można narzucić marże 30% zamiast 5 czy10% - jakiś czas temu nawet pytałem się Game Ragoon jakim cudem y50-70 jest u nich droższe od y700 15' :lol: żeby było zabawnie nic się u nich w tym temacie nie zmieniło - odpowiedź, moje prywatne top10 biedy marketingowej: nie mam zamiaru tłumaczyć polityki cenowej firmy - ale na szczęście nie ma teraz problemu z zakupem za granicą. Do tego jest sporo firm ściągających przeceniony sprzęt takich jak Takanazi albo Serwis Mono. Po prostu trzeba szukać po mniejszych podmiotach starających się wybić na rynku/utrzymać konkurencyjność. Zasada jest prosta im większa firma tym bardziej stara się strzyc klientów - wystarczy popatrzyć na Mediamarki, Saturny, Morele etc - gdzie ceny spadają do poziomy z Allegro dopiero przy obniżkach dochodzących do 30-40%.

Natomiast spadki cen będą na pewno - Może nie będzie ich tak bardzo widać w firmach typu Xcom, Sferis czy GR ale będzie je widać na Allegro.

Erazer a powiedz mi proszę co jest nie na topie w samochodach z zeszłego roku? De facto pomiędzy LenovoY50 czy y70 a Y700 jest znacznie większa różnica niż między autami z dwóch kolejnych roczników :lol: Wybacz ale widać że nie masz pojęcia o specyfice rynku 😛

Magazynowanie samochodów nie dość że jest drogie - auto zajmuje dużo miejsca, to nie ma większego sensu przy produkcji idącej pełną parą - wymiana linii produkującej dany model to ogromne koszta. Laptopy można magazynować tanio a produkcję bez większych problemów można "przezbrajać". Do tego dochodzi volumen potencjalnych klientów - o kilka rzędów wielkości wyższy przy samochodach niż przy laptopach. No i marża producenta laptopów jest dużo wyższa niż w automotiwie. Masz nowe laptopy za 900zł i takie za 10000, producenci zarabiają już na tych za 900zł a różnica w rzeczywistych kosztach produkcji nie sięga 1000%, ceny są sztucznie podbijane - np producenci gpu celowo "uszkadzają" swoje czipy żeby stworzyć dodatkowe "półki cenowe" np pomimo że produkcja układu do karty 970m, 980m i 980mx kosztuje dokładnie tyle samo to ceny modeli z tymi kartami różnią się dość zasadniczo (i nie nie uzasadnia tej różnicy dodanie pamięci kości gddr5 są obecnie dość tanie). Więc jeśli dany model nie "schodzi" to nie ma ekonomicznego nacisku na jego tańszą sprzedaż, nadwyżki się magazynuje albo nawet złomuje żeby tańsze egzemplarze nie "zapchały" rynku. Potem można np po 6 czy 7 latach kupić "nówki" z tzw leżaków magazynowych :lol: wtedy już nie stanowią zagrożenia.

G 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                              • G
                                GameRagon.pl @Lobomad last edited by

QUOTE(Lobomad @ 14-07-2016, 12:02) <{POST_SNAPBACK}>
                                Y50-70 pozostało u nas w celach porównawczych. Obecnie nie posiadamy i raczej posiadać nie będziemy tego modelu jako, że mamy jego następce (y700).
                                Masz bardzo ciekawe informacje dotyczące samych kosztów produkcji podzespołów i tworzenia ich po to, by się po czasie "uszkodziły".
                                Wygląda to troszkę inaczej - oczywiście, nie ma co zaprzeczać, że nawet na komputerze za 900 zł zarabiają, bo koniec końców po to je producent wypuszcza. Jaki byłby sens sprzedawać tak, by na tym stracić?

• H
                                  HenrykZZarzecza Adherent last edited by

Jednym z powodów, dla których laptopy z poprzednich serii mogą kosztować więcej niż z nowych jest fakt, że jak sklep/dystrybutor zakupi x sztuk za x PLN i ich nie sprzeda to potem nie opłaca się ich sprzedawać za niższą cenę niż cena zakupu chyba, że sobie rozłoży marżę na resztę asortymentu, ale nie zawsze się da dużo uciąć. Swojego czasu w oficjalnym sklepie MSI na allegro wisiał GT72 z 880M za bodajże 8,5k, podczas gdy z 970M były już za nieco ponad 6k, ale że tyle ten pierwszy kosztował w okolicach premiery to za tyle wisiał i wisiał.
                                  Druga sprawa, że producenci coraz bardziej oszczędzają na laptopach i to się przekłada na dwie kwestie- pierwsza, że cena zakupu nowszych jest niższa, druga, że nowa seria niekoniecznie jest lepszym wyborem niż stara.

• L
                                    Lobomad @HenrykZZarzecza last edited by

Henryk sprzedaż zawsze się opłaca bardziej niż magazynowanie, nawet poniżej kosztów zakupu - z czasem sprzęt będzie tylko tracił na wartości :lol: chyba że magazynowanie i ewentualne zezłomowanie albo sprzedaż po kilku latach ze stratą wartości rzędu 50% lub więcej jest uzasadniona marżą na kolejnej generacji której sprzedaż mogła by zostać zahamowana przez wypchnięcie poprzedniej po niższej cenie.
                                    Sklepy bardzo rzadko robią jakiekolwiek większe zapasy, nawet sieciówki. Sprzęt jest przez nie ściągany z hurtowni lub firm wyspecjalizowanych w hurtowym handlu danymi podzespołami ewentualnie prosto od producenta. Np ostatnio jak kupowałem Hyperxy z morele to musiałem czekać prawie półtorej tygodnia zanim sklep ściągnął je od zewnętrznej firmy która z kolei ściągała je hurtowo bezpośrednio od Kingstona.

GR chcecie mi powiedzieć że oficjalnie na stronie macie nadal całą paletę Y70 z cenami etc ale nie da się i nie będzie się dało ich u was kupić i nie ma na owej stronie na ten temat żadnej informacji? No pięknie pięknie.

Co do planowanego postarzania produktów to nawet EU ostatnio zabrało się za ta kwestię więc można spokojnie uznać że problem jest dość poważny. I nie oszukujmy się jest to główny cel lutowania podzespołów.

A co do kosztów produkcji to są wyspecjalizowane serwisy które rozkładają na części różne urządzenia i starają się ocenić ile mogły kosztować komponenty. Można też samemu poszukać po stronach producentów i hurtowników jak np w kwestii pamięci - https://www.arrow.com/en/products/memory/ram-chips/dram-chip. Np Gddr5 microna https://www.arrow.com/en/products/search?q=...n%20Technology; ceny rzędu 10 dolarów za 8gigabitów czyli 1gigabajt, przy większych zamówieniach.

Chcecie coś dodać do moich informacji ?

• 1 / 1
                                    • First post
                                      Last post