Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Dysk SSD jako pendrive ;)

Części i akcesoria
    7
    8
    3952
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • V
      viviusek last edited by

Witam,
      zastanawiam się nad wykorzystaniem dysku SSD jako pendrive'a. Dysk miałby być w formacie mSata albo M.2 poprzez przejściówkę np taką : adapter-m-2-ngff-usb-3-0-do-dyskow-obudowa-ssd

lub podobną do mSata.

Ogólnie potrzebuję szybkiego pendrive'a o pojemności 64GB + Najbardziej optymalnym wg mnie jest Sandisk Extreme kosztujący ~180zł, a w tej cenie spokojnie mogę kupić dysk SSD i adapter z chin ściągnąć.

Ktoś testował z Was takie rozwiązanie, albo ma jakąś alternatywę dla niego w postaci pendrive'a szybkiego i taniego ?

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P
        prometheus last edited by

http://allegro.pl/adapter-pendrive-usb-3-0...6220932800.html

Używam taki adapter z dyskiem Liteona 32GB. Zapis 90 MB/s odczyt, ile USB 3.0 da radę. Ogólnie jestem zadowolony,

Jedyna wada to brak możliwości zrobienia dysku bootującego z takiego zestawu.

• kamilo23
          kamilo23 Zasłużony last edited by

To nie lepiej kupić pendriva jako ssd?

• P
            prometheus last edited by

Pewnie lepiej, tylko raz mi się źle na allegro kliknęło i coś trzeba było z tym zrobić :).

Sandisk Extreme będzie bardziej poręczny, ale dochodzi jeszcze pytanie co, kto lubi.

• H
              HenrykZZarzecza Adherent last edited by

Jak dla mnie świetny pomysł, pendrajwy i karty pamięci są passé na dłuższą metę bo w przeciwieństwie do dysków SSD nie posiadają żadnych konkretnych mechanizmów zabezpieczających przed utratą danych.
              Jeżeli chodzi o magazynowanie danych to ja sobie kiedyś sprawiłem kieszeń na dysk do zatoki napędu plus przewód SATA z zasilaniem, wyciąłem otwór w kieszeni żeby wyprowadzić przewody i dzięki SATA hotplugging mogę sobie na szybko podpiąć dowolny dysk 2,5'(3,5' mają inne napięcie na zasilaniu).

• L
                Luqart last edited by

Jak coś mam SSD 32GB na sprzedaż 😛

• maklakiewicz
                  maklakiewicz last edited by

Regularnie na allegro są do kupienia bardzo szybkie pendrivy Sandisk Extreme 32-64 gb między 70 a 110 pln.

• D
                    dataskin last edited by

↖@QK-!:

Witam,
                    zastanawiam się nad wykorzystaniem dysku SSD jako pendrive'a. Dysk miałby być w formacie mSata albo M.2 poprzez przejściówkę np taką : adapter-m-2-ngff-usb-3-0-do-dyskow-obudowa-ssd
                    lub podobną do mSata.
                    Ktoś testował z Was takie rozwiązanie, albo ma jakąś alternatywę dla niego w postaci pendrive'a szybkiego i taniego ?

Czyli szukasz po prostu kieszeni na napęd M.2/Msata.
                    Weź pod uwagę fakt, że większość kontrolerów USB<->Sata nie obsługuje funkcji TRIM, więc taki napęd SSD będzie tracił swoją żywotność i wydajność.

Pisałem o tym tu:
                    http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=91909

• 1 / 1
                    • First post
                      Last post