Dysk SSD jako pendrive ;)
-
Witam,
zastanawiam się nad wykorzystaniem dysku SSD jako pendrive'a. Dysk miałby być w formacie mSata albo M.2 poprzez przejściówkę np taką : adapter-m-2-ngff-usb-3-0-do-dyskow-obudowa-ssdlub podobną do mSata.
Ogólnie potrzebuję szybkiego pendrive'a o pojemności 64GB + Najbardziej optymalnym wg mnie jest Sandisk Extreme kosztujący ~180zł, a w tej cenie spokojnie mogę kupić dysk SSD i adapter z chin ściągnąć.
Ktoś testował z Was takie rozwiązanie, albo ma jakąś alternatywę dla niego w postaci pendrive'a szybkiego i taniego ?
-
http://allegro.pl/adapter-pendrive-usb-3-0...6220932800.html
Używam taki adapter z dyskiem Liteona 32GB. Zapis 90 MB/s odczyt, ile USB 3.0 da radę. Ogólnie jestem zadowolony,
Jedyna wada to brak możliwości zrobienia dysku bootującego z takiego zestawu.
-
To nie lepiej kupić pendriva jako ssd?
-
Pewnie lepiej, tylko raz mi się źle na allegro kliknęło i coś trzeba było z tym zrobić :).
Sandisk Extreme będzie bardziej poręczny, ale dochodzi jeszcze pytanie co, kto lubi.
-
Jak dla mnie świetny pomysł, pendrajwy i karty pamięci są passé na dłuższą metę bo w przeciwieństwie do dysków SSD nie posiadają żadnych konkretnych mechanizmów zabezpieczających przed utratą danych.
Jeżeli chodzi o magazynowanie danych to ja sobie kiedyś sprawiłem kieszeń na dysk do zatoki napędu plus przewód SATA z zasilaniem, wyciąłem otwór w kieszeni żeby wyprowadzić przewody i dzięki SATA hotplugging mogę sobie na szybko podpiąć dowolny dysk 2,5'(3,5' mają inne napięcie na zasilaniu). -
Jak coś mam SSD 32GB na sprzedaż
-
Regularnie na allegro są do kupienia bardzo szybkie pendrivy Sandisk Extreme 32-64 gb między 70 a 110 pln.
-
Witam,
zastanawiam się nad wykorzystaniem dysku SSD jako pendrive'a. Dysk miałby być w formacie mSata albo M.2 poprzez przejściówkę np taką : adapter-m-2-ngff-usb-3-0-do-dyskow-obudowa-ssd
lub podobną do mSata.
Ktoś testował z Was takie rozwiązanie, albo ma jakąś alternatywę dla niego w postaci pendrive'a szybkiego i taniego ?Czyli szukasz po prostu kieszeni na napęd M.2/Msata.
Weź pod uwagę fakt, że większość kontrolerów USB<->Sata nie obsługuje funkcji TRIM, więc taki napęd SSD będzie tracił swoją żywotność i wydajność.Pisałem o tym tu:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=91909