EGPU nie działa EXP Beast, 750ti, Lenovo Z580
-
Mój zestaw:
Lenovo Z580 (sflashowany bios bez whitelist)
i7-3610qm (intel hd4000)EXP GDC Beast - mPCIE
GF 750ti 2GB
Podłączenie:
Soft:
Windows 7
Setup 1.30
GRUBUruchamianie:
[ Wszystko podpięte poza B (hdmi adapter)(obrazek UP)]1. Podłączenie B -> start laptopa =
latop:czarny ekran wiatraki chodza
egpu: wiatraki chodzą
adapter: czerwona dioda, zasilacz zielona dioda
Wniosek: dGPU nie jest jeszcze wyłączone i komputer nie jest wstanie się uruchomić2. start laptopa -> grub -> setup:dgpu OFF -> Win 7 (nie ma dgpu) -> uśpienie -> podłączenie B =
latop: wyłącza się
egpu: wiatraki chodzą i wyłącza się
adapter: czerwona dioda, zasilacz zielona dioda i wyłącza się
Wniosek: bez podłączenia B! laptop po wybudzeniu ma druga grafikę VGA co oznacza ze 630M się wybudził!?3. start laptopa -> grub -> setup:dgpu OFF -> Win 7 (nie ma dgpu) -> podłączenie B =
Wniosek: hotplug raczej nie zadziała...4. start laptopa -> grub -> setup:dgpu OFF -> boot Win7 (F8) -> podłączenie B =
WNIOSEK: powinno zadziałać dGPU jest wyłączone...Zworki próbowałem przestawiać.
Pytania:
Co zrobić? Czemu nie działa?
Czy adapter powinien świecić na czerwono?
Do czego są zworki (dokładniej)? -
Czy w menadżerze urządzeń widnieje w ogóle "nieznane urządzenie" z żółtym wykrzyknikiem ? Inaczej czy Win w ogóle wykrywa, że coś jest podłączone ?
Nie wystarczy, że w Setupie wyłączysz dGPU. Musisz jeszcze kompaktować te wszystkie urządzenia PCI. W zakładce PCI Compaction wybierasz metodę (opcja endpoint), potem Run compact. Jak przejdzie bez błędów to dopiero wtedy dajesz chainload i dalszy rozruch. Jak będą błędy, to próbujesz inną metodą/kombinacją.
Aha - rozumiem, że GTX750Ti nie ma złącza dodatkowego zasilania ?
-
W do menadzera nie udało mi się dojść nigdy z podłączonym adapterem!
! Dałem tylko iport dGPU off bez PCI Comaption, zaraz to sprawdzę ...
750ti nie ma dodatkowego złącza (to tylko 60W).
Pytania:
PCI Comaption mam zrobić bez EGPU podłączonego tak?Ponawiam pytania pytania:
Co zrobić? Czemu nie działa? smile.gif
Do czego są zworki (dokładniej)? -
Ponawiam pytania pytania:
Co zrobić? Czemu nie działa? smile.gif
[...]
PCI Comaption mam zrobić bez EGPU podłączonego tak?Oczywiście, że z podłączonym i zasilanym. Odpalasz kompa normalnie, wchodzisz do Setupa, podłączasz (lub włączasz zasilanie) eGPU, wyłączasz dGPU, kompaktujesz, chainload. Tak w skrócie.
Tutaj kluczowe pytanko: rozumiem, że w samym Setupie karta jest wykryta w ramce na górze po prawej ?
Mam inny adapter więc na to pytanie nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi.
Do czego są zworki (dokładniej)?
To tkz. PCI Reset Delay. Nie wiem jak dokładnie to działa, ale u mnie opóźnia moment w którym system wykrywa eGPU. Pewnie po to by móc bootować system z podłączonym od razu eGPU, ale Ty i tak musisz konfigurować w Setupie więc nie powinno mieć to znaczenia. Ja mam to ustawione na 0s (czyli off).
-
Oczywiście, że z podłączonym i zasilanym. Odpalasz kompa normalnie, wchodzisz do Setupa, podłączasz (lub włączasz zasilanie) eGPU, wyłączasz dGPU, kompaktujesz, chainload. Tak w skrócie.
Tutaj kluczowe pytanko: rozumiem, że w samym Setupie karta jest wykryta w ramce na górze po prawej ?
Schemat uruchomienia (1) nie odpala się w ogóle z podłączoną kartą - jakakolwiek próba kończyła się niepowodzeniem resetem komputera. Więc nie mogę uruchomić laptopa z podłączonym i epgu nie będzie widoczne w Setup.
5. start laptopa -> grub -> setup ( dużo kombinacji ) -> podłączenie B =
Wniosek: wyłączenie portu do którego podpinam EPGU nie daje efektu, dużo kombinowałemNowe pytania:
PCI COMPATION nie działa dla wszelakich opcji. Można to stosować bez EGPU wógóle?
Czemu komputer się resetuje przy podłączeniu? -
PCI COMPATION nie działa dla wszelakich opcji. Można to stosować bez EGPU wógóle?
Oczywiście, że nie
eGPU musi być podłączone podczas konfigurowania w Setupie - to logiczne.
Nie uruchamiaj laptopa z włączonym eGPU (u mnie to też powoduje zwiechę). eGPU podłączasz/uruchamiasz dopiero w momencie gdy wejdziesz do Setupa.
A jeśli tak robisz to w którym momencie laptop się resetuje? Natychmiast gdy włączasz zasilanie eGPU będąc w Setupie? Podczas kompilacji? Czy już w czasie rozruchu Wina?
-
Za każdym razem od razu po podpięciu karty. (Wyjątek to scenariusz 1 gdzie wiatraki chodzą cały czas).
Rozumiem ze jak chce używać Setup to karta musi być podpięta w trakcie konfiguracji Setup?
Czy znane są przypadki takich resetów? Z czego może to wynikać?
-
Rozumiem ze jak chce używać Setup to karta musi być podpięta w trakcie konfiguracji Setup?
Tak
Czy znane są przypadki takich resetów? Z czego może to wynikać?
Trudno powiedzieć. Trzeba wszystko sprawdzać.
Ta czerwona dioda na adapterze jest też niepokojąca. Mam nadzieję, że ktoś to jutro potwierdzi z posiadaczy EXP GDC (ja mam PE4L) bo możliwe, że problem dotyczy zasilania.
-
OK, Już uruchomiłem.
Wyłączyłem w BIOS Optimus -> UMA_Olny. Karta 630M zniknęła na zawsze. Laptop uruchamia się z podpiętą kartą odrazu.
W Windows przed i po zainstalowaniu sterowników mam błąd 12 DSDT.
I. DSDT Override udało mi się przeprowadzić wg instrukcji:
https://www.techinferno.com/index.php?/foru...o-fix-error-12/ale karta nie alokowała się poprawnie, ponownym uruchomieniu ani wogóle, dlatego uzyłem Setup:
II. Setup 1.30 -> PCI Compation -> przechodzi dla różnych opcji:
(usunąłem z devcon Magistrala PCI ok?)
ale karta nadal ma błąd 12, karta alokowała się w innych miejscachZałączniki:
Duża pamięć jest wolna w obu
1. System
2. Setup -
No to już połowa sukcesu
(usunąłem z devcon Magistrala PCI ok?)
OK.
U mnie po zrobieniu DSDT alokuję kartę w Setupie wybierając opcję endpoint: 36-bit -> iGPU eGPU -> samo eGPU, potem chainload i karta jest bez błędu w MU.
U Ciebie może być jednak inaczej - metodą prób i błędów musisz sprawdzić wszystkie kombinacje.
-
nowiutki dzięki za pomoc,
PCI Compation przechodzi dla różnych wersji ale w Windows mam błąd nadal
Czyli rozumiem że mam próbować dla różnych opcji, a samo znalezienie rozwiązania w Setup nie oznacza że będzie działało w Win?
-
Czyli rozumiem że mam próbować dla różnych opcji, a samo znalezienie rozwiązania w Setup nie oznacza że będzie działało w Win?
Dokładnie tak. Musisz sprawdzić wszystkie metody i kombinacje po kolei. Wiem, że żmudne ale cóż...
-
Próbowałem już chyba wszystkich opcji setup . Nie działa ciągle błąd 12. Windows też sam nie potrafi przydzielić zasobów.
Nie mogę wrzucić nic do dużej pamięci. Alokacja 750ti się zmienia zależnie do ustawień setup. Dodałem też linie ale nie pomogło:
call pci
setpci -s 2:0.0 BASE_ADDRESS_5=d001
setpci -s 0:1c.1 1c.b=d0 1d.b=d0
call chainload mbr
W załącznikach przesyłam przykładową konfigurację.Jeszcze parę innych pytań:
Układ nie uruchamia się z podłączonym monitorem do EGPU, działa z odłączonym, to normalne? [ wyświetla się tylko się napis Lenovo na internalu ]
Podłączenie adaptera w jakiejkolwiek sytuacji kiedy komputer jest włączony powoduje natychmiastowe wyłączenie kompa, (hotplug nie działa, ani w uśpieniu) to normalne ?
Czy będę miał Optimus jeśli jest (chyba) wyłączony w BIOS?
Panel Nvdia nie uruchamia się, jest to spowodowane błędem 12?Kupując 750ti myślałem że sprawę DSDT załatwię szybko bo przecież dobrze opisane itd. itd. Cóż chyba oddam do sklepu (10 dni na zwrot) i kupię używkę 660ti, na 100% nie będzie DSDT?
-
Spróbuj jeszcze tej metody:
QUOTERe plug'n'play the devices. Go into Device Manager -> Video cards, delete the eGPU. Also go into Device Manager -> System devices and delete the PCI Express Root Port x entries.
Upon restarting the system, halt Win7 startup with F8, attach and power on your eGPU and then proceed to load Win7. Win7 should now be clever enough to re-allocate the eGPU into 36-bit space upon realizing there is insufficient 32-bit space to host it.
Can go one step further and delete your eGPU NVidia/ATiAMD driver, restart the system and reload it. That may help as well.
Czy będę miał Optimus jeśli jest (chyba) wyłączony w BIOS?
A masz w menedżerze urządzeń aktywną zintegrowaną grafikę? Jeśli tak to tak
Panel Nvdia nie uruchamia się, jest to spowodowane błędem 12?
Tak
Kupując 750ti myślałem że sprawę DSDT załatwię szybko bo przecież dobrze opisane itd. itd. Cóż chyba oddam do sklepu (10 dni na zwrot) i kupię używkę 660ti, na 100% nie będzie DSDT?
Trudno powiedzieć bo to zawsze jest loteria - jednemu działa "od strzała" a inny musi się męczyć.
Faktem jest jednak, że najbardziej problematyczne są właśnie karty z serii x50/x50Ti czyli m.in. GTX750Ti, ze względu na to, że używają bloku 256MB+16MB.
-
_Spróbuj jeszcze tej metody:
Re plug'n'play the devices. Go into Device Manager -> Video cards, delete the eGPU. Also go into Device Manager -> System devices and delete the PCI Express Root Port x entries.
Upon restarting the system, halt Win7 startup with F8, attach and power on your eGPU and then proceed to load Win7. Win7 should now be clever enough to re-allocate the eGPU into 36-bit space upon realizing there is insufficient 32-bit space to host it.
Can go one step further and delete your eGPU NVidia/ATiAMD driver, restart the system and reload it. That may help as well._
Niestety komputer się wyłącza odrazu czy próbie podpięcia karty, gdy laptop już działa.
Straciłem cierpliwość i nadzieje xD
-
Tzn. rozwiązanie jest gdzieś blisko, bo system już wykrywa kartę. Duża pamięć też odblokowana prawidłowo.
Może napisz jeszcze na forum techinferno > https://www.techinferno.com/index.php?/foru...e-gpu-projects/ tam ludzie mają większą wiedzę ode mnie.
Dziwne, że żadna z tych metod nie alokuje karty do tej dużej pamięci. Wklej jeszcze tutaj swój plik devcon.txt - ten z którego usunąłeś sekcję o magistrali PCI.
-
Siemka!
Z580 jest bardzo podobny do Y580, też jest iGPU + dGPU i prawdopodobnie masz możliwość wyłączenia dedykowanej w BIOS-ie. W moim przypadku to wystarczyło. Nie wiem czy to pytanie już padło, ale czyściłeś sterowniki za pomocą DDU? Na moje oko powinno ruszyć od strzała. Jak nie to próbowałbym format i testować na świeżym systemie, nawet nie instalować sterowników od dGPU.
-
QUOTE(Damianusss @ 16-07-2016, 20:54) <{POST_SNAPBACK}>
Hej,
Wyłączyłem dGPU ja mówiłeś, do eGPU mam oddzielny czysty system na którym nie były instalowane stery dGPU.startup.bat
call iport gen2 3
call vidwait 60
call vidinit -d %eGPU%
:begggcall pci
:end
@echo -s 4:0.0 BASE_ADDRESS_5=2001 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.2 1c.b=20 1d.b=20 >> setpci.arg
call chainload bootmgrpci.bat
REM r:/core/compact.exe pciend e10000000 useonly 8086:0166 force32 10de:1380 10de:0fbc import devcon.txt makebatch R:\config\pci.bat
REM created Sat Jul 16 20:41:15 2016
echo Performing PCI write (compact@Sat Jul 16 20:41:15 2016)@echo -s 0:2.0 COMMAND=0 COMMAND=0 > setpci.arg
@echo -s 0:1.0 COMMAND=0 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.0 COMMAND=0 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.1 COMMAND=0 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.2 COMMAND=0 >> setpci.arg
@echo -s 0:2.0 BASE_ADDRESS_2=c BASE_ADDRESS_3=e BASE_ADDRESS_0=fe800004 BASE_ADDRESS_1=0 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.1 PREF_MEMORY_BASE=f381 PREF_BASE_UPPER32=0 PREF_MEMORY_LIMIT=f381 PREF_LIMIT_UPPER32=0 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.2 MEMORY_BASE=f200 MEMORY_LIMIT=f300 PREF_MEMORY_BASE=e001 PREF_BASE_UPPER32=0 PREF_MEMORY_LIMIT=f1f1 PREF_LIMIT_UPPER32=0 >> setpci.arg
@echo -s 4:0.0 BASE_ADDRESS_5=2001 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.2 1c.b=20 1d.b=20 >> setpci.arg
@echo -s 0:1.0 COMMAND=7 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.0 COMMAND=7 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.1 COMMAND=7 >> setpci.arg
@echo -s 0:1c.2 COMMAND=7 >> setpci.arg
@echo -s 0:2.0 COMMAND=7 COMMAND=7 >> setpci.argsetpci @setpci.arg
set pci_written=yes -
DZIAŁA:
If you are playing with dsdt override don't forget to run "bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON" as admin.
Przy DSDT Override nie wpisałem:
bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON750ti działa bez błędów
[ Win7 działa w trybie testowym ]
-
Wiedziałem o tym, ale byłem pewien, że to dotyczy tylko Windowsa 8.1 i 10.
U mnie na Win7 działa bez tego, a jak niedawno miałem Win10 to faktycznie też musiałem to wpisać by eGPU działało.
No nic, ważne że działa. Witaj na liście > http://egpu.pl/faq-lista-polskich-egpu/