Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Laptop do grafiki 2D i do architektury do 3000zł

Kupno laptopa
    4
    13
    1885
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • R
      Rafi5 last edited by

Witam. Korzystając z szablonu opisałem jakiego laptopa szukam. W skrócie potrzebuję go do pracy nad grafiką 2D i do programów do architektury (archicad, autocad itp.)

1. budżet do 3000zł +/-

2. Zakup na osobę prywatną

3. matryca nie psująca wzroku i dobrze odwzorowująca kolory ( laptop będzie używany do photoshopa, illustratora)(pracuję na tablecie Wacom Intuos)

4. zakup w PL

5. preferencje co do marki: nie ma

6. Przede wszystkim Grafika 2D, modele 3d i render (archicad itp.),internet,gry,filmy

7. Na czym zależy najbardziej w laptopie : dobry ekran, dobre kolory, szybko pracował z kilkoma programami naraz, dobre chłodzenie, dosyć lekki (będę czasem go nosić ze soba)

8. Sposób użytkowania laptopa: Głównie w domu używam stacjonarnego pc. Laptopa używam gdy wyjeżdżam na weekendy lub od czasu do czasu na lekcje w uczelni (architektura, grafika itp.)

9. Czasem będę grać, ale to nie priorytet. Może odpalić dzisiejsze gry, ale nie musi być full detal ( z tego powodu powinien mieć dobre chłodzenie bo w starym asusie k53sv było traagicznie)

10. Zwykle podłączam laptopa do zasilania, ale wtedy bateria się niszczy więc chciałbym by jakoś bateria temu sprostała.

11. nie mam konkretnego sklepu na myśli

12. Może być bez systemu. A jak wybrać to nie wiem. Nie używałem jeszcze win10 więc nie wiem czy warto.

13. Wyświetlacz: Musi dobrze odwzorowywać kolory, być łatwy w kalibracji i nie psuć wzroku. (po asusie jakiego używam meczy mi sie wzrok. tylko po nim.),Matryca IPS i matowa ponoć b.dobra opcja.

14. Nie zależy mi na designie

15. Planuje kupić laptopa do końca sierpnia.

16. Używać go będę w weekendy, na zajęciach na uczelni i w wakacje.

17. Znając realia stać mnie głównie na HDD ale jeśli będzie jakiś w racjonalnej cenie bez strat dla reszty to może jakieś SSD

18. Napęd DVD może być ale nie musi (mile widziany czytnik kartSD)

Za wszelką pomoc dziękuję!

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • R
        Rafi5 last edited by

Poczytałem o Lenovo ideapadach 700-15 i porównałem sobie kilka wariantów:

https://www.morele.net/porownaj/ids=922250,...p;remove=922250

Najbardziej ciekawią mnie te dwa ostatnie. Z tego co porównuję to różnią się tym że jeden ma grafikę 4GB i bez windowsa a drugi ma 2GB i ma windowsa 10.

Ale lepsza opcja to chyba 4GB bez win co nie? Bo w sumie nawet nie napisali jaki to windows. Home? professional? jak pisałem: nie znam się na 10-tce więc płacę za coś po czym nie wiem czego się spodziewać 😮

Zastanawiam się czy warto inwestować w i7 zamiast i5 i czy zamiast i7 np. dołączyć jakiś dysk SSD. Bo nie wiem też jak to jest z instalowaniem nowych dysków. Czy W lenovo nie traci się gwarancji przy grzebaniu?

• R
          Rafi5 last edited by

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jak sądzicie? Czy jeśli korzystać z niego będę głównie w weekendy i na zajęciach od czasu do czasu podczas gdy na codzień pracuję na dobrym stacjonarnym to warto np. nadpłacać by kupować i7 zamiast i5?

• T
            Tomasz Cyba last edited by

Według mnie wystarczy i5.

• R
              Rafi5 last edited by

Możliwe że jeśli znajdę dobrego laptopa to w dobrej cenie to i kupię i7 (btw zawsze jak szukam laptopa pod swoje wymagania to wychodzi mi Lenovo ideapady 🐵

Tylko jeszcze jedna rzecz mi chodzi po głowie: Używam programów graficznych (photoshop, ilustrator) ale też odpalam archicada, revita, cada (2d no i jednoczesnie modele 3D) Czy do tego starczy mi karta graficzna 2GB czy lepiej zainwestować już w te 4GB? (gtx 950M)

• R
                Rafi5 last edited by

Ale w przypadku Gier to już większe znaczenie ma co nie? Tzn detale przy lepszych grach osiągnie się z kartą 4GB co nie? Czy to też mało odczuwalna różnica?

Znalazłem jeszcze tekiego Lenova: https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapa...u00bxpb-922251/

i w sumie jeśli jeśli starczy to i5 ma i grafikę 2GB. Nada się?

• P
                  Prometheus13 last edited by

Jeśli możesz trochę naciągnąć budżet to zainteresuj się którymś z tych 2 modeli 15 i 17 w tej samej cenie

świetne chłodzenie na ten segment jak wspomniany Y700, DVD, matryca IPS i 960M zamiast 950M

https://www.morele.net/laptop-dream-machine...-15pl01-773606/
                  https://www.morele.net/laptop-dream-machine...-17pl01-773607/

• R
                    Rafi5 last edited by

Wydaje mi się, że 950M będzie wystarczające.
                    A za odrobinę mniej to mogę już takiego "Lenova" dostać: https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapa...u00capb-919151/
                    nie dość że i7 to 4GB grafika. Co innego to chłodzenie bo jak z tym jest to nie wiem. Jak sądzicie?

• R
                      Rafi5 last edited by

Hej! A co powiecie na takiego lenova?

Lenovo Y700-15 i5-6300HQ 4GB 1TB 128GB SSD GTX960 za 3200

Tylko i5 i 4GB ramu (które mam nadzieję dodać w razie potrzeby) ale za to lepsza karta, dysk SSD w bonusie i być może lepsze chłodzenie? Matryca IPS matowa więc wydaję się być w porządeczku. Nie jestem tylko pewien czy pokrywa laptopa umożliwia łatwe dodanie RAMu. Co wy na to?

• T
                        Tomasz Cyba last edited by

W Y700-15 matryca nie jest matowa.

Nasza recenzja Lenovo Y700-15:
                        http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenov...5.156795.0.html

• R
                          Rafi5 last edited by

no właśnie znalazlem na stronie (której nie mogę wrzucić bo się blokuje) ten model i jest podane matowa IPS.

• R
                            Rafi5 last edited by

Wydaję mi się że wybiorę już Lenovo y700-15 (pomimo tej pół matowej matrycy) Mam teraz do wyboru dwa warianty laptopa w różnych sklepach:

Jak wam się wydaje co, przy moich potrzebach, powinienem wybrać?:

Y700 z 4 GB RAMu , 1TB , grafika 960M 4GB i procesor intel i5 za 3050zł ( 128 GB SSD w bonusie)

czy

Y700 z 4GB RAMu , 1TB , grafika 960M 4GB i procesor intel i7 za 3400 (plecak na laptopa w bonusie)

Oba bez systemu a Ramu dokupię we własnym zakresie w razie potrzeby

R 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • R
                              RegSsau @Rafi5 last edited by

QUOTE(Rafihahaha @ 3-08-2016, 19:24) <{POST_SNAPBACK}>
                              nie opłaca się z wbudowanym ssd, lepiej ssd samemu dokupić na porcie m.2

Lenovo Y700 i7-6700HQ 8GB RAM dysk 1TB GTX960M
                              za 3370zł

• 1 / 1
                              • First post
                                Last post