Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Laptop 3500zł, studia informatyczne

Kupno laptopa
    2
    2
    1557
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • F
      Fresq last edited by

Witam! W październiku rozpoczynam studia informatyczne, w związku z czym planuję zakup laptopa. Wstępnie myślałem o Lenovo Y700-15 i o Lenovo E450, jednak chciałbym poznać jakieś inne ciekawe alternatywy.

1. Jaki jest budżet?
      3500zł max
      2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)?
      osoba prywatna
      3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)?
      większego niż 15 nie chcę, najoptymalniejszy byłby mniejszy, nie wiem 14 cali
      4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)?
      Polska
      5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
      Lubiani:Lenovo, Asus, HP
      Niechciani:
      6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej)
      Studia informatyczne: programowanie 60%, przeglądanie internetu i oglądanie seriali 32%, jakieś gry 8%
      7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku (oczywiście każdy chciałby idealnego laptopa, najlepiej za tysiąc złotych, ale trzeba wybrać kilka najważniejszych cech na których najbardziej nam zależy)? Dla pomocy podrzucam kilka cech: niska waga, długi czas pracy, jakość wykonania, kultura pracy, dobry ekran, konkretne interfejsy, wygodna klawiatura/touchpad, dobre głośniki, długa gwarancja itp itd...
      Wydajność, mobilność, wygodna klawiatura, dobry ekran, długi czas pracy, jakość wykonania - to są najbardziej wymagane cechy, aczkolwiek wiem że w takim budżecie nie dostanę laptopa posiadającego wszystkie z wymienionych cech
      8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku.
      Najczęściej będzie stał na biurku, jednakże będzie noszony na uczelnię
      9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy?
      Jeśli by się dało to wiedźmin 3 na w miarę dobrych detalach(nie wiem, średnie), mogę jednak z gier zrezygnować, co raczej nie będzie problemem, wtedy jednak chciałbym żeby w miarę płynnie cs go chodził (chodzi tutaj o niską rozdziałkę, nic wymagającego graficznie chyba)
      10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy ?
      4h min
      11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet.
      w grę wchodzą wszystkie sposoby
      12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany?
      bez systemu
      13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący?
      matowy
      14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu.
      bez znaczenia
      15. Kiedy planujemy zakup?
      wrzesień, ewentualnie początek października
      16. Jak długo planujemy go używać?
      min 2 lata
      17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje?
      super jakby był ssd, a ssd + hdd to byłoby cudnie 🙂
      18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)?
      nie
      19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne.

Z góry dzięki za pomoc!

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • G
        GameRagon.pl last edited by

W tej cenie dobrym wyborem wydaje się być Y700, który łączy wymienione tutaj rzeczy. Aluminiowy, i5 + GTX 960M powinny wystarczyć (Wiedźmin 3 na wysokich daje radę ;)), dobry dźwięk, niezła bateria.
        W razie czego pisz do nas na PW - pomyślimy, co można zrobić w sprawie oferty 😉

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • 1 / 1
        • First post
          Last post