Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Dla fotografa, jakie 14" upgradować na 4 rdzeniowca ?

Laptopy używane
    6
    14
    2275
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • K
      kubiq last edited by

Cześć,
      Zajmuję się fotografią. Mam teraz mocnego 12" lenovo x230 (i7 3520m), jest dość wydajny w adobe lightroom, ale chcę więcej 🙂 Mimo 12 cali brakuje mi mobilności po za domem (internet, zgrywanie i podgląd zdjęć) i mocy w domu.
      Stwierdziłem, że kupię tableta z windowsem (yoga 2) do używania po za domem i mocniejszego laptopa głównie do domu.

W domu kładę komputer na biurku, podłączam monitor i akcesoria, działa jak domowa stacjonarka plus co jakiś czas praca cały dzień w adobe lightroom (bardzo duże obciążenia procesora).
      Po za domem typowe użytkowanie plus zgrywanie zdjęć i podgląd.

Chcę kupić laptop mocniejszy niż mój x230 z 3520m dla bardziej komfortowej pracy, z lepszym chłodzeniem który będzie używany w domu przy biurku do konkretniejszych rzeczy i tyrania w lightroom. Ale gdy się zdarzy dłuższy wyjazd to go w plecak. Zerkam w stronę 8470p (większy, lepsze chłodzenie?) i wrzuceniu do niego 4 rdzeniowego procesora, tak by zamknąć się w 1400 zł (ze swoim SSD). Czy to ma dla mnie sens według Was? Może jakieś inne biznesowe modele też wziąć pod uwagę?

Czy idę dobrą drogą? Proszę o jakie sugestie, podpowiedzi. Chciałbym trochę sobie ułatwić pracę, przyspieszyć obróbkę fotografii, ale nie wiem czy nie sprawi mi to więcej problemów. Czy nie będzie się przegrzewał przy długotrwałym wysiłku, czy bateria będzie jako tako trzymała na oszczędnym trybie gdy będę go musiał użyć po za domem?

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T
        Tomasz Cyba last edited by

↖@kubiq:

Może jakieś inne biznesowe modele też wziąć pod uwagę?

Poza EliteBookiem można jeszcze rozważyć Della Latitude E6430 i ThinkPada T430. Czasy pracy na akumulatorze nie będą znacząco krótsze. Co do temperatur - poszukaj opinii użytkowników tych modeli z procesorem i7.

• T
          ts35 last edited by

Weź też pod uwagę ProBooka 640 G1 - możliwość zastosowania niektórych i7 czwartej generacji.

• H
            henader last edited by

Z naszego forum: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=92047 T530 z 16 GB RAM i quadem na pokładzie w bardzo dobrej cenie. Dock też jest miłym bonusem. Do tego modelu mozna zamontować bardzo przyzwoity ekran fullHD z niezłym odwzorowaniem kolorów. Tak, jest to laptop większy niż zamierzasz kupić, ale oferta naprawdę jest dobra.

• K
              kubiq last edited by

↖@Tomasz-Cyba:

Poza EliteBookiem można jeszcze rozważyć Della Latitude E6430 i ThinkPada T430. Czasy pracy na akumulatorze nie będą znacząco krótsze. Co do temperatur - poszukaj opinii użytkowników tych modeli z procesorem i7.

Widziałem, mało mi, miałem nadzieję że któryś z tych użytkowników zajrzy do tego wątku, żebym nie pisał PMek 🙂

↖@ts35:

Weź też pod uwagę ProBooka 640 G1 - możliwość zastosowania niektórych i7 czwartej generacji.

Niestety jest mało popularny w porównaniu do wyżej wymienionych, to trochę komplikuje sprawy.

↖@henader:

Z naszego forum: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=92047 T530 z 16 GB RAM i quadem na pokładzie w bardzo dobrej cenie. Dock też jest miłym bonusem. Do tego modelu mozna zamontować bardzo przyzwoity ekran fullHD z niezłym odwzorowaniem kolorów. Tak, jest to laptop większy niż zamierzasz kupić, ale oferta naprawdę jest dobra.

Niestety trochę za duży, nie zmieści mi się do plecaka

• M
                Master_one last edited by

Z tych wszystkich moim zdaniem skup się na T430 za niedługo (bardzo prawdopodobne) ukaże się adapter do montażu fullhd w tym modelu. Elitebooki starsze mają kiepskie matryce. Delle Latitudy są dość ciepłe i mają kiepskie kąty widzenia 😞
                Sam chciałem kupić E6440 ale kiepskie kąty mnie zniechęciły 😞

• Sparc
                  Sparc Zasłużony last edited by

Yoga 2 to o tyle kiepski pomysł, że ma stary system sprzed 2 lat i nie zanosi się na aktualizacje.

• M

Hmm teraz na topie to chyba Yoga 3 🙂

Sparc 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • K
                      kubiq last edited by

↖@Sparc:

Yoga 2 to o tyle kiepski pomysł, że ma stary system sprzed 2 lat i nie zanosi się na aktualizacje.

Celuje w tego na windows 🙂 Yoga 3 ma słabszy procesor, mniej ramu, nie chcę 🙂

↖@Master_one:

Z tych wszystkich moim zdaniem skup się na T430 za niedługo (bardzo prawdopodobne) ukaże się adapter do montażu fullhd w tym modelu. Elitebooki starsze mają kiepskie matryce. Delle Latitudy są dość ciepłe i mają kiepskie kąty widzenia 😞
                      Sam chciałem kupić E6440 ale kiepskie kąty mnie zniechęciły 😞

Matrycy raczej nie będę wymieniał, jestem przyzwyczajony do biznesowej nędzy, nie ma dla mnie matryca większego znaczenia, po za domem i tak nie pracuję na zdjęciach. Teraz mam x230 na standardowej i miałem plan wrzucić IPS ale mi się odechciało. Właściwie to wymagam tylko aby była jako taka i dość jasna 🙂 Chyba że w tych elitebookach na prawdę jest taka nędza, że obraz jest zauważalnie gorszy od standardu x230.
                      W t430 układ chłodzenia mółby sobie racdzić najlepiej z 4 jajowym prockiem?

• Sparc
                        Sparc Zasłużony @Master_one last edited by

Tylko czy warto pakować się w te 4 rdzenie kosztem wyższych temperatur, wycia wentylatora i znacznie krótszego czasu pracy na baterii.

↖@Master_one:

3 też nie dostała 6.0 Marshmallow.

↖@kubiq:

Celuje w tego na windows 🙂

Z tego co kojarzę to ten na Windowsie nie dostał aktualizacji do Windows 10, bo ma zbyt mało pamięci.

• M

Sparc może jeszcze dostanie. Yogi 4 chyba nie ma jeszcze?

• Sparc
                            Sparc Zasłużony last edited by

Wątpię czy dostanie, po tym jak Intel zrezygnował z mobilnych Atomów do komórek.

• K
                              kubiq last edited by

↖@Sparc:

Tylko czy warto pakować się w te 4 rdzenie kosztem wyższych temperatur, wycia wentylatora i znacznie krótszego czasu pracy na baterii.

Z tego co kojarzę to ten na Windowsie nie dostał aktualizacji do Windows 10, bo ma zbyt mało pamięci.

Jeśli nie będzie throttlingu - chyba tak, warto, potrzebuję mocy a nie dłuższej pracy na baterii. Tylko pytanie, czy nie będzie throttlingu?
                              Są przecież 4 jajowce z TDP 35. Jeśli chodzi o ciepło i baterie to one, na programie oszczędzania energii chyba nie powinny robić ogromnej różnicy względem 3520m?

Ps. A może tę Yogę wezmę nawet na android. Nie widzę w tym nic strasznego że jest tam tylko Android L. Ma jednak niezaprzeczalną zaletę - Model z LTE na gwarancji używany da się kupić za ~700 zł.

• H
                                henader last edited by

Win 10 śmiga na sprzętach nawet słabszych od tej Yogi 2. U siebie instalowałem na HP Stream 7 i jest ok. Przy 1 GB RAMu nie poszaleję z wieloma aplikacjami, ale Edge, poczta, jakieś apki do wiadomości i jest w porządku.

• 1 / 1
                                • First post
                                  Last post