Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Recenzja HP Probook 450 G3

Recenzje użytkowników
    1
    1
    15356
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • B
      Bart-xx last edited by

Witam

Dzisiejszym boahterem mojej recenzji jest HP Probook 450 G3. Od dłuższego czasu jestem zwolennikiem tzw. serii biznesowych a w szczególności omawianego dzisiaj Probook-a. Jakiś czas jednak zastanawiałem się nad kupnem innego modelu biznesowego klasy AsusPro. Dziś jednakże mogę powiedzieć (napisać), że mój wybór był słuszny a dlaczego ? Zapraszam do lektury

Specyfikacja:
      Kod producenta: W4P24EA#AKD
      Procesor: Intel Core i3-6100U
      Pamięć RAM: 4 GB DDR4-2133MHz
      Ilość gniazd pamięci RAM: 2
      Dysk twardy: 500GB 7200rpm
      Nagrywarka DVD+/-RW DualLayer
      Ekran - Matowy LED 1366x768 (HD)
      Karta graficzna: Intel HD 520
      Kamera internetowa: 1.0 Mpix
      Łączność: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
      Moduł Bluetooth
      LAN 10/100/1000 Mbps
      Porty:
      Czytnik kart pamięci - 1 szt.
      Wyjście słuchawkowe/wejście mikrofonowe - 1 szt.
      USB 3.1 Gen. 1 (USB 3.0) - 2 szt.
      USB 2.0 - 2 szt.
      RJ-45 (LAN) - 1 szt.
      HDMI - 1 szt.
      VGA (D-sub) - 1 szt.
      DC-in (wejście zasilania) - 1 szt.
      Brak OS
      Inne: Czytnik linii papilarnych

Powyższy zestaw został przez mnie lekko zmodyfikowany:
      Doszedł Windows 10 OEM Home 64 bit
      HDD został zastąpiony dyskiem SSD Plextor M6S+ 256 GB
      Została dołożona druga kość pamięci 4 GB DDR4 2133 MHz

[attachment=12997:DSC00635.JPG][attachment=12998:DSC00636.JPG][attachment=12999:
      klapa.JPG][attachment=13000:DSC00630.JPG][attachment=13001:DSC00629.JPG]
      [attachment=13002:obudowa1.JPG]

Obudowa:
      HP Probook 450 G3 nie inaczej niż poprzednie modele ma korpus w większości wykonany z aluminium. Punktowy nacisk na obudowę nie robi na niej wrażenia. Wyjątkiem jest jedynie obszar nad napędem optycznym, jednak by się ugiął potrzeba użyć większej siły. Obudowa nie "zbiera" odcisków palców" i nie widać na niej tłustych połaci. Nie posiada ona żadnych ostrów kantów oraz jest dobrze spasowana. Jeśli chodzi o tzw. dekiel (obudowa chroniąca matrycę) nadal jest to pięta achillesowa omawianego modelu. Całość jest wykonana z tworzywa a la plastik plus guma co niestety nie dość, że nie wykazuje ponad należytej ochrony (pod naciskiem obudowa się ugina) to jeszcze zbiera wszelkie tłuste ślady. Nacisk co prawda nie powoduje zakłóceń w odbieranym obrazie jednakże mam wrażenie, że łapiąc za oba końca matrycy łatwo byśmy mogli ją wygiąć/połamać.
      Spód laptopa jest plastikowy. Posiada on dwie klapy serwisowe, do których można dostać się w bardzo prosty sposób (jedna śrubka). Pod pierwszą klapką mamy dostęp do dysku 2,5 i pamięci RAM. Pod drugą mniejszą klapką mamy dostęp do karty Wi-Fi oraz slotu M.2. Akumulator w sposób bardzo łatwo można wymontować.

[attachment=13014:spod.JPG][attachment=13015:klapka1.jpg]

Gumowe podkładki laptopa (zapobiegając przesuwaniu) straciły na swojej właściwości, gdyż inaczej niż w starszym modelu (4540S) wystarczy niewielka siła by móc przesuwać laptop po drewnianym stole.

Zawiasy laptopa działają z wyczuwalnym oporem na tyle, by przy otwieraniu trzeba przytrzymać korpus.

Cieszy fakt, że złącza nie są całkowicie na przednich bokach obudowy. Z przodu jedynie po lewej stronie mamy czytnik kart pamięci. Mniej więcej w środku lewej strona obudowy pojawiają się 2 porty USB 3.0, HDMI, VGA, gniazdo zasilania oraz Kensigton lock. Z prawej strony mamy napęd optyczny, za nim gniazdko słuchawkowe, 2 porty USB 2.0 oraz złącze LAN (RJ-45). Tył obudowy pozostaje pusty.

[attachment=13003:front_ob.JPG][attachment=13004:ob.JPG][attachment=13005:ob1.JP
      G][attachment=13006:back_ob.JPG]

Podczas pracy nie stwierdziłem tzw. mrowienia części dłoni (aluminiowa obudowa).

Osprzęt:

Klawiatura tego modelu to dla mnie bajka. Krótki skok, dość cichy moment kliknięcia oraz klawiatura numeryczna. Jest jednak jedno "ale". Strzałki góra/dół oraz lewo/prawo zostały moim zdaniem jeszcze bardziej spaprane. Ich wielkość (widoczna na zdjęciu) powoduje, że grając używających tych klawiszy czasem się je "gubi" (dla mnie pod wpływem nienaturalnie umieszczonych palcy - są one zbyt ściśnięte). Płyta dotykowa jest dosyć duża a jej klawisze nad wyraz ciche.

[attachment=13007:DSC00631.JPG][attachment=13002:obudowa1.JPG]

Osiągi:

HP Probook 450 G3 jest oferowany w najróżniejszych konfiguracjach. Opisywany egzemplarzy wyposażony jest w procesor Intel i3-6100U, zintegrowaną GPU Intel HD 520, 8 GB RAM oraz dysk SSD.

Procesor Intel Core i3-6100U to przedstawiciel 6 generacji procesorów tzw. Skylake. Częstotliwość pracy procesora wynosi 2.3GHz (poprzednik 2.1GHz). TDP procesora (15 W) oraz technologia wykonania pozostała na niezmienionym poziomie. Jednostka wyposażona jest w dwa rdzenie i HT dzięki czemu może prowadzić prace na czterech wątkach. Powyższy procesor inaczej niż poprzednik może obsłużyć prace pamięci DDR4, w które wyposażony jest omawiany laptop. Od przedstawiciela z wyższej półki czyli i5 różni się m.in. brakiem fukncji TurboBoost.

[attachment=13009:cpu.jpg]

Laptop ma na wyposażeniu jedynie zintegrowana GPU - Intel HD 520. Skok względem wydajności między tym układem a np. HD 4000 jest bardzo duży. 24 jednostki wykonawcze, prędkość rdzenia 300MHz, w trybie TurboBoost nawet do 1000MHz, taktowanie pamięci 1067MHz i wykorzystanie DDR4 w trybie tzw. dual-channel powoduje, że możemy zamieścić ją tą kartę gdzieś w dolnym przedziale kart średnio wydajnościowych (oscyluje w osiągach do karty GF 820M).

[attachment=13008:gpu.jpg]

Dostępna w komputerze (2 sloty) pamięć to dwie kości po 4 GB DDR4 2133MHz. Dzięki takiemu wykorzystaniu uaktywaniamy tryb dual-channel co głównie poprawia osiągi zintegrowanej karty GPU. Pierwsza kość fabryczna to Samsung, druga dołożona Kingston.

3DMark 11 ocenił wydajność laptopa na 1517 pkt. w klasyfikacji ogólnej oraz 1361 pkt. w klasyfikacji graficznej. (zdjęcie)

[attachment=13017:3dmark11.jpg]

Laptop w wyniku modyfikacji został wyposażony w dysk SSD 2,5 Plextor M6S 256 GB (do wykorzystania 238 GB). Wyniki transferów z AS SSD widoczne na zdjęciu.

[attachment=13016:as_ssd.jpg]

Obraz:

Laptop został wyposażony w matrycę HD o rozdzielczości nominalnej 1366x768. Producent podaję, że matryca jest matowa. Kąty widzenia są dosyć przyzwoite oczywiście jak na matrycę klasy TN. Według mnie maksymalna luminacja wyświetlacza nie przekracza 250 cd/m2 gdyż nawet późnym popołudniem widać odblaski w wyświetlanym obrazie (widoczne na zdjęciu).

[attachment=13012:dwor1.JPG][attachment=13013:dwor2.JPG]

Temperatury:

Model ten z racji wyposażenia w dysk SSD oraz zintegrowaną GPU nie powala wielkością uzyskiwanych temperatur. Obudowa pozostaje przyjemno chłodno-letnia.

Hałas:

Podczas pracy biurowej wentylator jest praktycznie wyłączony. Pewnie w jakimś sensie jest to zaleta wyposażenia laptopa w dysk SSD. Gra przeglądarkowa potrafi już wymusić na wentylatorze okazjonalne włączenie jednakże szum generowany i wtedy nie jest jakoś strasznie słyszalny. Gry bardziej wymagające, które by obsłużył Intel 520 narazie nie próbowałem - z pewnością takie wykorzystanie potencjału laptopa wymusiło by stałe bądź prawie stałe użycie wentylatora. Na tą chwilę model ten jest cichszy od swojego starszego poprzednika HP 4540S.

Dzwięk:

Dzwięk jak na laptop klasy biznesowej jest czysty i raczej donośny, jednak podgłaszanie powyżej poziomu 50-60 obniża jakość wydawanego dźwięku.

Podsumowanie:

Projektanci HP Probook-a 450 G3 jak widać nadal idą w zaparte jeśli chodzi o jakość matryc użytych w tej serii biznesowej (głównie klasy HD). Dekiel również mógłby dorównać jakości korpusowi obudowy, jednakże i te wady giną pośród zalet, które posiada omawiany laptop. Bardzo solidna aluminiowa obudowa, użycie pamięci RAM DDR4, możliwość wyjęcia akumulatora, łatwy dostęp do wybranych podzespołów (dzięki czemu dysk można wymienić w minutę), rozmieszczenie portów w sposób przemyślany a ponadto ładny nowoczesny a jednocześnie stylowy wygląd i dbałość o detale wyróżniają tą obudowę.

Cechy te w połączeniu z bardzo dobrą opinią o serii biznesowej marki HP oraz firmy, która je serwisuje, również przekłada się na zadowolenie mojej osoby, jak i chyba każdego konsumenta.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • 1 / 1
      • First post
        Last post