Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

[S] Trochę "złomu" z MSI

Sprzedam / Kupię
    20
    58
    3223
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • H
      HenrykZZarzecza Adherent last edited by

Cześć,

Nagromadziło mi się trochę zbędnych części i powoli zaczynają się wysypywać z szafy ;), a że jest lato to przydałoby się trochę gotówki.
      Nieszczególnie zastanawiałem się nad cenami więc generalnie do negocjacji, możliwy, a nawet preferowany odbiór osobisty w okolicach Dąbrowy Górniczej. Może być przez allegro jak komuś zależy. Cena wysyłki po stronie kupującego.

Z części do MSI:

• 3*mSata board (w sensie jedna płytka, ale trzy porty) do MSI GT60/GT70 4-gen, nowa, 150 PLN
      • Chłodzenie do 5870M z dwiema rurami, 60 PLN
      • Wentylator AAVid(czarny) do serii GT/GX- pracuje na wyższym prądzie niż T&T czy noname-y z 1/2-gen czyli do GT60/GT70, ale powinien działać w każdym GT/GX; ponoć nowy, nie rozpakowałem jeszcze, 90 PLN
        Ewentualnie mam ze dwa rozebrane wentylatory bez łożysk i śrubek jakby ktoś chciał sobie poskładać, oddam za grosze.
      • HDDBoardy i AudioBoard do GT/GX660(AudioBoard też do 3-gen podejdzie, ale bez USB), 40 PLN/szt
      • Uszkodzona płyta 1-gen- bez kości BIOS i z amputowaną jedną tulejką od chłodzenia CPU, cena do ustalenia
        Przy okazji, mam uszkodzoną płytę do GT60 3-gen(nie reaguje na nic) i szukam jakiegoś zdolnego człowieka, który byłby w stanie ją naprawić, jak nie znajdę to pójdzie na handel wraz z osprzętem i kupię w zamian z GX60.

Z procesorów:

• i5 460M, 40 PLN
      • i5 3320M, 90 PLN
      • Athlon II P320, 20 PLN
        Ewentualnie i5 4200M, ale jeszcze muszę go sprawdzić- 150 PLN

Z RAMu:

• 1GB DDR3 1333 Samsung, 15 PLN
      • 2*2GB DDR3 1333 Elixir, 25 PLN/szt.
      • 8GB DDR3L 1600MHz CL11 Samsung, 90 PLN
      • 4GB DDR3L 1600MHz CL9 Kingston HyperX, 75 PLN

Z dysków:

• mSata LiteOn 80GB, 80 PLN

Z GPU:

• "niesprawdzony" 6970M Dell- kupiłem przez przypadek i albo nie miałem kiedy albo na czym go sprawdzić, rdzeń ma leciutko ukruszony i jeden układ pomarszczony więc raczej passé, bez bracketu, cena do ustalenia
      • Radeon 5870M MSI do sprawdzenia- powinien działać bo pochodzi z mojego GX660 z padniętą płytą(nie był kręcony, katowany, nie ma żadnych widocznych wad i działał dopóki nie popsułem płyty), ale zagwarantować nic nie mogę bo w 4-gen go nie sprawdzę. Cena i procedury do ustalenia.

Z matryc:
      -AUO B156HW01 v.5- 15,6 FullHD LVDS 40-pin z MSI GX660- z tego co pamiętam ma dwa drobne przejaśnienia, ale jak ostatnio ją sprawdzałem to nie mogłem ich znaleźć więc jakoś szczególnie widoczne nie są. 80 PLN

• Jakaś 15,6 HD z Packard Bell TK83/Acer 5742G- nie wiem co to dokładnie jest, ale w razie czego ją wykręcę i sprawdzę.

W sumie mam całego PB TK83 na części(standardowo, odlutował się mostek).

No i w zasadzie to by było na tyle. Jak coś jeszcze znajdę, a pewnie znajdę to dopiszę 😉

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Andrzej78
        Andrzej78 Moderator last edited by

Ile za płytę 3gen?

• M
          Misieq9999 last edited by

Interesuje mnie chodzenie, plyta i matryca do GX660. Jak Andrzej nie wezmie go tez plyta do 3gen. Jutro napisze pw to sie dogadamy 🙂

• L
            Lobomad last edited by

Taka mała errata dotycząca TK83 - bliźniaka Acera 5552 - mostek się nie odlutował tylko pochodzi ze spapranej przez Nvidie serii- rozlutowują się wewnętrzne połączenia w chipie a nie luty mostek/płyta główna - teoretycznie można je na jakiś czas odrestaurować reheatem w piekarniku albo reflowem, ale jedyne co działa na dłużej niż 2-3 miesiące to wymiana mostka na nowy, miałem to w TK83 i w 5552g - na szczęście nowy mostek ~100 i był/ może nadal jest serwis w Gdańsku wykonujący rebaling/wymianę za 80 zł z kosztami wysyłki wychodziło koło 2 stówek ale lapki w wersji z 5650/6650 i 4 jajecznymi cepkami, jak na maszynki do netu i prostych gier, sprawdzały się znakomicie. No i oba chodzą nadal ;).

• R
              Rector Orbis last edited by

ile za radka 5870 z chłodzeniem?

• M
                Mullrof Zasłużony last edited by

Henryk,
                jak byś był zainteresowany to ja na handel mam płytę z GXa 🙂

a tak po za tym to czemu nie korzystasz z tego HDD boarda 4gen?

Andrzej78 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • Andrzej78
                  Andrzej78 Moderator @Mullrof last edited by

QUOTE(Mullrof @ 28-07-2016, 7:34) <{POST_SNAPBACK}>
                  Ja u siebie robiłem 2x ssd i powiem że przy normalnym korzystaniu rewelacji nie było

• M

ten HDD board pasuje w miejsce tego nad procem czy obok GPU?

• Andrzej78

Obok gpu

• H

↖@Mullrof:

Henryk,
                        jak byś był zainteresowany to ja na handel mam płytę z GXa 🙂

a tak po za tym to czemu nie korzystasz z tego HDD boarda 4gen?

Super, jak coś to dam znać, płytki do niej masz jakieś? Nie orientujesz się jakie złącze matrycy w niej jest?

Płytkę przez przypadek kupiłem do 4-gen zamiast 3-gen- do 3-gen są tylko 2*mSata.
                        Osobiście korzystam z dwóch SSD w RAIDzie i sobie chwalę- transfery do gigabajta, gry ładują się błyskawicznie tylko RAM mnie ogranicza bo 8GB to już troszkę za mało i np Wiedźmin sporo składuje na dysku. Swoją drogą odnoszę wrażenie, że na Win10 transfery troszkę jakby niższe, pewnie system nie nadąża z wysyłaniem informacji do microsoftu 😛

Matryca AUO pojechała do Andrzeja, wstępnie zaklepane są: płyta i chłodzenie GPU do GX660; dysk mSata i RAM 8GB Samsunga.

• M
                          majster msi last edited by

A o dokładnie dolega 16f3 ? Jak dociśniesz paluchem most to staruje czy w ogóle jest no power? Można spróbować uratować.

• M

Henryk,
                            tak, mam obydwa HDD boardy do płyty GX. Chłodzenie pod CPU AMD też jeszcze mam chyba.

co do płytki to w sumie się zastanawiam. bo dysków do niej nie mam 😜 a to już zrobił by się spory koszt. najchętniej to bym w ogóle zwykłego HDD boarda w te miejsce wstawił ale średnio z jego dostępnością jest. a jak już jest to w krwiopijczej cenie

• Andrzej78

↖@Mullrof:

najchętniej to bym w ogóle zwykłego HDD boarda w te miejsce wstawił ale średnio z jego dostępnością jest. a jak już jest to w krwiopijczej cenie

Przerób sobie dowolny hdd board pod 4gen

• M

rozwiń swoją myśl bo chyba się nie rozumiemy.

• Andrzej78

↖@Mullrof:

rozwiń swoją myśl bo chyba się nie rozumiemy.

Ja Ciebie raczej rozumiem

Domyślam się że nie masz złącza dysku pod 4gen obok gpu Zgadłem?

• M

no nie mam.
                                    a tam wtyczka fizycznie pasuje tylko z 4 gen

• Andrzej78

No to napisałem żebyś przerobił złącze od 2 lub 3gen
                                      I nie pisz że nie pasuje bo jak się popieści.... 😛

• M

co ty, to nie jest kwestia nawet samego pinouta. fizycznie montaż się nawet różni. 2 vs 3 śruby, różnica w rozstawie pinów. pozycja wtyczki na płycie głównej - jest różnica w odległości od krawędzi płyty
                                        to jest nie do przerobienia. tam jedyną wspólną cechą jest sata do dysku

• Andrzej78

Nikt nie mówił że to będzie plug&play ale nie ma opcji żebym tam dysku nie podłączył gdybym miał 4gen

Dobra koniec spamu

• H

↖@majster-msi:

A o dokładnie dolega 16f3 ? Jak dociśniesz paluchem most to staruje czy w ogóle jest no power? Można spróbować uratować.

Nie startuje ani na zasilaczu, ani na żadnej z dwóch baterii, próbowałem z przełącznikiem od F4(bo siedzi w obudowie F1), ale kompletnie no power- ani guziczek nie zaświecił, ani wentylator nie zakręcił itp. Most w sensie mostek? W sumie spróbuję.
                                            Tak do końca nie wiem jak to się stało bo sam z niej nie korzystałem tylko złożyłem tego laptopa dla Mamusi, Mamusia mówiła, że popsuła, że źle wyłączyła i wyskoczyło "system coś tam coś tam", po ponownym wyłączeniu znowu "system coś tam coś tam" 😉 I potem już się nie uruchamiał.
                                            Płyta generalnie kupiona w serwisie, na pewno gniazdo zasilania było lutowane i co najmniej jeden układ obok, ale domyślam się, że to standard. No i w kilku miejscach taśma, ale nie zauważyłem pod nią niczego niepokojącego. Ogółem jak oglądałem to nie wygląda źle, jedna "sprężynka" się ułamała.

Chłodzenie i płyta od GX660 pojechała do Misieq9999.

Andrzejz78, spamujcie, spamujcie, podbijacie mi temat 😉

M 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 1 / 3
                                            • First post
                                              Last post