Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

ZUS

Off-topic
    5
    13
    1220
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M
      Mhelkir last edited by

Dziś ostatni dzień składania oświadczeń czy chcemy być w OFE czy w ZUS,
      temat olałem bo na stronie zusu na czerwono napisali że nie trzeba nic składać gdy się chce nie zmieniać wyboru (u mnie OFE).
      Ale wczoraj poczytałem na sieci dzienikarzy którzy twierdzą że jak nic nie złoże to mnie przerzucą do ZUS,
      czasu na wertowanie ustawy i rozporządzeń do ustawy nie mam - biegnę na ostatnią chwilę złożyć świstek urzędasowi 😕

Obstawiam że dziennikarze mają rację bo formularz daje możliwość zaznaczenia "chce zostać przy obecnym funduszu OFE",
      założenie też dyktuje mi instynkt - ZUS to jakby nie patrzeć złodziejska piramida finansowa.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • M
        Mullrof Zasłużony last edited by

serio? o.0

trzeba osobiście to dostarczyć czy można elektronicznie jakoś to załatwić?

• T
          tomash23 last edited by

I tak nie dożyjemy emerytury:)

• K
            KingPL last edited by

Nie wiem jaką prasę czytasz, ale jak złożysz deklarację to możliwe, że będziesz potem składał dodatkowe wyjaśnienia pt "co autor miał na myśli" albo czy "nie zaszła pomyłka".
            Jeśli teraz nic nie składasz, oznacza to, że pozostaje taki stan jaki wybrałeś w 2014 roku.
            Opcja o której piszesz dotyczy specyficznych przypadków (np. gdy ktoś miał zawieszone opłacanie składki przez dłuższy okres czasu, zmieniła mu się forma prawna)

• Sylwester Cyba
              Sylwester Cyba Moderator last edited by

Spojrzałem co można znaleźć w sieci i nic takiego nie widzę. Sytuacja tego typu miała miejsce ale w 2014 roku o czym napisał już KingPL.

• M
                Mhelkir last edited by

Powiem Wam tak:

• na stronie http://www.rp.pl/Praca-emerytury-renty/307...lnych.html#ap-6 piszą że nie trzeba nic deklarować by zostało bez zmian.
                • strony na której pisało że muszą już znaleźć nie mogę
                  ALE:
                • na formularzu jest opcja "chcę pozostać w obecnym OFE" gdyby nie mieli składać obecni ubezpieczeni w OFE to po co ona?
                • spotkałem w ZUS człowieka co ma OFE w Generali i powiedział że dostał pocztą informację od swojego OFE że ma złożyć
                • Pani na pierwszym piętrze w ZUS twierdzi że nie trzeba i uważa że ona ma rację a nie Generali OFE

Ostatecznie i ja i ten Pan wrzuciliśmy oświadczenie do ZUSomatu, jak niepotrzebnie to będzie nieważne, a jak potrzebnie to mam potwierdzenie złożenia.
                Jestem daleki od wiary w to co mówi Pani w urzędzie która nie chce mi dać takich danych na piśmie 😉 Oni (tj.urzędnicy) odpowiedzialności za słowa nie biorą.

• Sylwester Cyba

Pewnie nie zmienili formularza, który obowiązywał dwa lata temu. Ale z chęcią się dowiem jak jest w rzeczywistości.

• M
                    Mhelkir last edited by

Formatka jest nowa: http://www.zus.pl/pliki/formularze/Formularz_OFE_02.pdf
                    Dwa lata temu była: http://emerytura.gov.pl/wp-content/uploads...AWIADCZENIE.pdf

Obecnie jak szukam już nie ma na sieci albo nie mogę znaleźć info żeby trzeba było zgłaszać - głupi chaos informacyjny, będę miał chwilę to zajrzę do ustawy.

• T
                      tomash23 last edited by

Byłaby by konieczność zgłaszania to już by OFE się o to zatroszczyło. Ani ja, ani moja żona i bliżsi znajomi nic nie dostaliśmy.

• M

OFE i tak już wiedzą, że to idzie do zaorania więc specjalnie się troszczyć nie będą

• M
                          Mhelkir last edited by

W sumie rząd już zapowiedział ich likwidację, ale może nie zrealizują.
                          Ja bym najchętniej poszedł na umowę B2B i płacił rządowi jak najmniej, o "emeryturę" sam zadbam.
                          Inna sprawa że pracodawca nie chce mnie na B2B więc chwilowo wyboru nie mam.

P.S. Tomash23: pewnie masz rację, ale ten człowiek z Generali co go spotkałem list dostał. Ja z Allianz nie.

• M

ja allianz również

• Sylwester Cyba

Aż zajrzałem do komunikatów na stronie internetowej ZUS.

"Jeżeli nie będziemy zmieniać decyzji podjętej w poprzednim okienku transferowym w 2014 r. lub przy okazji wchodzenia na rynek pracy po zamknięciu poprzedniego okienka, to nie musimy składać żadnych deklaracji."

Źródło:
                              http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=1&idk=2709

• 1 / 1
                              • First post
                                Last post