Działający sterownik do GT630M
-
Witam,
jak w temacie- poszukuję działającego w Windows 10 sterownika do Geforce GT630M.
Sprawdziłem już kilkanaście wersji, mimo że karta była na liście obsługiwanych, po włączeniu jakiejkolwiek gry działa tylko integra.
Karta nie jest uszkodzona- w Windows 7 działa na starszych sterownikach (z najnowszymi jest podobnie). -
Przy Optimusie znaczenie ma sterownik karty zintegrowanej Intela. Można próbować np. go odinstalować z poziomu menedżera urządzeń.
-
Spróbuj we właściwościach karty ustawić ta aplikacje by startowała przy pomocy karty gtx
Nie powiem dokladnie gdzie to sie ustawia lub jak sie to nazywa ale wpisz w Google jak ustawić dedykowaną kartę to juz będziesz wiedzie co
i jak.
Sorry za brak składu i lady w moich wypowiedziach ale pisze z komy i z kacem -
Ustawia się to w Nvidia Control Panel > 3D Settings > Manage 3D Settings > Program Settings > By App. Oczywiście trzeba wskazać plik wykonywalny, który uruchamia wybraną grę.
-
Od ustawienia w ten sposób zaczynałem, niestety nic to nie daje.
Obie karty są poprawnie rozpoznane, MSI Afterburner ma dostęp do 630M, jednak w żadnej aplikacji 3D karta się nie aktywuje. -
To może spróbuj uruchomić grę w trybie zgodności.
-
Niestety, nic to nie daje.
Z tego co czytam w internecie, z cała serią 6xx są problemy w Windows 10. -
To może coś bardziej radykalnego jak porada pomocy technicznej Nvidia:
https://forums.geforce.com/default/topic/86...635400/#4635400 -
Wyjątkowo irytująca sytuacja, narzędzie M$ w napastliwy sposób informowało o ostatnich chwilach na aktualizację do Windows 10 nie wykrywając żadnych, najmniejszych problemów.
Teraz po instalacji okazuje się, że ani dla HD3000, ani dla 6xxM nie ma wsparcia w najnowszym systemie. -
Proponuję poszukać gry, która jest znana jest z dobrej obsługi Optimusa. Może być coś co pozwala na wybór karty grafiki jak Minecraft. Jak zadziała to jest cień szansy na cywilizowane poradzenie sobie z problemem.
Na forum Microsoft można znaleźć informację, że pomaga instalacja sterowników Intela - 15.33.22.64.3621 z 21 maja 2014 roku.
-
Będę musiał je sprawdzić w poniedziałek, zostawiłem laptop w pracy.
Dam znać czy pomogło. -
Po takiej zmianie sterowników można spróbować zrobić restart. W BIOS nie ma żadnego ustawienia z tym związanego?
-
Koniec snów o Windows 10.
Pracownik firmy Microsoft poinformował mnie, że nie uruchomię karty graficznej żadnymi oficjalnymi sterownikami, ponieważ takie nie istnieją.
Czy zostaną dostosowane do nowego systemu, zależy od Lenovo, które już o Z570 dawno zapomniało.Pozostaje powrót do Windows 7- klucz podobno od dnia aktualizacji do 10 działa w obu wersjach okienek.