Laptop na studia i do wszystkiego.
-
Witam
1. Jaki jest budżet?
4500 zł
2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)?
Prywatną
3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)?
Tak żeby zmieścił się do plecaka, 15,4 wchodzi idealnie, a 17 mógłby mieć troszkę więcej miejsca więc stawiam na 15,4, waga nie ma znaczenia
4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)?
Polska
5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
Lubiani: brak
Niechciani: brak6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej)
Programowanie, obróbka video, granie w mało wymagające gry
7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku (oczywiście każdy chciałby idealnego laptopa, najlepiej za tysiąc złotych, ale trzeba wybrać kilka najważniejszych cech na których najbardziej nam zależy)? Dla pomocy podrzucam kilka cech: niska waga, długi czas pracy, jakość wykonania, kultura pracy, dobry ekran, konkretne interfejsy, wygodna klawiatura/touchpad, dobre głośniki, długa gwarancja itp itd...
Dobry matowy ekran, podświetlana klawiatura. Zastanawiam się nad obudową czy różnica między aluminium a plastikiem jest duża
8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku.
Dom - akademik - uczelnia i tak w kółko, dlatego chyba lepiej 15,4 cala
9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy?
Lol, minecraft, csgo i może jakieś inne.
10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy ?
3h~
11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet.
Internet
12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany?
Bez
13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący?
Matowa
14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu.
Obudowy od Clevo
15. Kiedy planujemy zakup?
Niedługo
16. Jak długo planujemy go używać?
3-4 lata
17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje?
500 gb
18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)?
Nie
19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne.A więc. Przyszedł czas żeby kupić coś na studia. Moją uwagę przykuły laptopy od Dream Machines i po chwili od razu chciałem kupić o ten model https://www.dreammachines.pl/prezentacja/G960-15PL10. Ale po chwili zastanowienia stwierdziłem że coś tu drogo.
Po pierwsze ram 8gb ddr3l so-dimm 1600 MHz.
Jaka jest różnica między ddr3 i ddr4? Myślę żeby kupić laptopa bez ramu i samemu zapakować jakieś 8gb 2400 mhz innej firmy.Dysk twardy i ssd. Nie potrzebuje aż 1 TB 5400, za to wziąłbym 500 gb 7200, a dysk ssd zamiast 128, 256 gb.
Karta graficzna nie jest dla mnie bardzo ważna, ale ostanio przeglądając laptopy widziałem Asusa który przy 960m miał 4gb pamięci grafiki, a DM ma 2gb. Może to ja coś źle zrozumiałem, ale czy coś takiego jest możliwe?
Chłodzenie w tej maszynie wygląda całkiem przyzwoicie, poza tym bardzo podoba mi się że laptop łatwo można modyfikować.
To co oni oferują podoba mi się ale wydaje mi się za drogie i myślę że można by to jakoś fajnie zmodyfikować, troszkę dopłacić i mieć lepszą maszynę.
Dziękuj za wszystkie podpowiedzi