BIOS_MOD dla VN7-592G
-
Cześć,
znalazłem pewną instrukcję bazującą na stronach po rosyjsku jak zmodyfikować pojedyncze bity w biosie/UEFI.
Jak wiecie, lub nie wiecie, Acer ma użytkowników za debili i trochę opcji poukrywał,
jak na razie udało mi się podejrzeć paczkę z updatem UEFI, znalazłem w środku plik .fd, potraktowałem przyjaznym hexedytorem,
znalazłem klucz odpowiedzialny za stronkę biosa aka Setup Utility, wyeksportowałem go do pliku .ffs i innym fajnym programem przerobiłem na bardziej ludzki język,
drobne różnice względem instrukcją za którą idę (inny komp), ale jak na razie znalazłem bit o który mi chodziło (tak sądzę, odblokowuje on tajemniczy "i-page" ale google mówi że to chyba to bo w starszych lapkach Acer nazywał tę opcje "IntelPage" więc jak na razie jest ok) i formatuje pendrive'a szykując się do modyfikacji.Jak mi komp nie padnie
to się pochwalę,
mogę też instrukcję napisać, tylko w którym dziale?Pozdrawiam
P.S. W sumie trzeba by porównać ten eksport co mi wyszedł z tym co widać w "biosie", może coś jeszcze jest "disabled" by default.
-
mogę też instrukcję napisać, tylko w którym dziale?
Pisz w tym dziale
Jak byś trafił przypadkiem na moda do msi to odezwij się do mnie na PW
-
Generalnie o ile masz po wejściu w BIOSa stronkę z nagłówkiem InsydeH20 Setup Utility to da radę tą samą metodą, o ile zadziała
U mnie było tak:
1. Ściągnąłem update BIOSa z strony acera, najnowszą wersję 1.11
2. Updatnąłem BIOS
3. Okazało się że exe od Acera to po prostu self-extract, więc po powrocie do windy go rozpakowałem 7-zipem
4. Ściągnąłem: UEFITool https://github.com/LongSoft/UEFITool/releases/
5. Otworzyłem nim plik .fd który jest w paczce od Acera
6. ctrl+F i szukamy text: SetupUtility, znajduje nam dwa klucze
7. Jeden z nich ekstraktujemy, tj.
GUID Section: FE3542FE-C1D3-4EF8-657C-8048606FF670 -> "Extract as is..."
8. Zapisujemy go do oddzielnego pliku .ffs
9. Używamy Universal IFR Extractor https://github.com/donovan6000/Universal-IFR-Extractor by przerobić go na bardziej czytelny dla człowieka txt (jak ktoś nie chce wersji 0.6 to w pliku readme jest link do binarki 0.5)
10. Otwieramy txt i szukamy tego co nas interesuje, ja wiedziałem z google'a że mam szukać "Intel Page", nie znalazłem to drugie szukanie zrobiłem po "Page"
11. Ostatecznie znalazłem:
QUOTE0xB45EA Suppress If: {0A 82}
0xB45EC True {46 02}
0xB45EE Setting: i-Page:, Variable: 0x258 {05 91 42 14 43 14 0B 00 34 12 58 02 00 10 00 01 00}
0xB45FF Option: Disabled, Value: 0x0 (default) {09 07 B0 12 10 00 00}
0xB4606 Option: Enabled, Value: 0x1 {09 07 B1 12 00 00 01}
0xB460D End of Options {29 02}
0xB460F End If {29 02}
Ponieważ w starszych laptopach Intel Page był także na zmiennej 0x258 to uznałem że to mój gral i szukanie skończone, trzeba tylko wpisać tam 0x1 zamiast 0x0
12. Ściągnąłem EFI shell: http://brains.by/posts/bootx64.7z
13. Zrobiłem bootowalnego pena tj.format na fat32 i ścieżka do zawartości tego wyżej jako: EFI/BOOT/bootx64.efi
14. Przygotowałem bios na chęć zmiany:
Security menu -> Set Supervisor Password -> Enter New Password -> Confirm New Password
Boot menu -> Secure Boot -> Disable
Check Boot Mode -> UEFI
15. Ustawiłem bootowanie na pena i restart
16. Odpalił się ładnie shell, wpisuję chęć zmiany zmiennej na 0x1:
setup_var 0x258 0x1
nie działa, leci błąd że nie może jej zmienić
to myślę może zapiszę ją w innej notacji:
setup_var 0x258 0x01
nie działa, leci błąd że nie może jej zmienić
17. Odpaliłem help, wylistowało mi komendy, zobaczyłem że istnieje także setup_var2
18. Setup_var2 działa odrobinę inaczej, przy użyciu do listowania jedynie, zamiast jednej zmiennej 0x258 nazwanej "Setup" to listuje mi dwie jedna "Setup" i druga "Custom".
19. Myślę sobie, ok może to zadziała, w końcu instrukcja z początku 2015 może się coś zmieniło,
Piszę: setup_var2 0x258 0x01, wypluwa mi że zmienna "Setup" dalej jest 0x00 a zmienna Custom zmieniła się na 0x01,
20. Robię restart i wchodzę do BIOS, zero zmian
21. Wracam do EFI shell by zmienić z powrotem obydwie na 0x00, nie mogę, leci błąd
22. Na szczęście wndows się odpala bez problemu
23. Próbuję sflashować bios toolem acera z oryginalnym BIOSem 1.11 - wyskakuje mi info że ta wersja już jest XD
24. W rozpakowanej paczce jest plik .ini, w nim flaga od version check aka [Bios_Version_Check] (miło że sekcja jest tak łopatologicznie nazwana)
25. Zmieniam flagę na 0, i flashuję z powrotem biosa
26. Dziwi mnie to że zmiany odnośnie superpassword się trzymają, jak i gdzie? flashowanie było także za szybkie
27. Wchodzę do EFI shell, sprawdzam że obydwie zmienne są na 0x00, ok, miło, to mnie już kwestia superpassword nie interesuje28... pomysł na teraz mam by wyedytować ten plik .fd i użyć acerowego toola do sflashowania biosa, ale już się trochę boję że jak nie wyjdzie to mi komp nie wstanie
-
QUOTEJak mi komp nie padnie biggrin.gif to się pochwalę,
(...)
ale już się trochę boję że jak nie wyjdzie to mi komp nie wstanie
ty się tak zawsze bierzesz za takie zabawy bez programatora pod ręką? ja bym nie ryzykował...
to moze chociaż napisz jakieś info ludziom jak podnieść takiego zdechlaka w razie jak by co... -
QUOTE(gruby_ph @ 31-07-2016, 19:29) <{POST_SNAPBACK}>
Bez programatora to szkoda zabierać się za takie kombinowanie Zresztą jak by się zmieniła suma kontrolna pliku to i tak nie wgra w standardowy sposób a programator przepchnie -
Ok, przyznaję rację: z jakimś CH341A byłoby bezpieczniej,
ale poczytałem sporo wcześniej o przeżyciach ludzi co się bawili i generalnie jeśli robili to przez EFI shell to albo mieli odmowę albo komp im się bootował i mogli zmienić z powrotem.
Jest jeszcze BIOS recorvery mode https://www.bios-mods.com/bios-recovery/ins...-bios-recovery/ do uruchomienia przez FN+ESC (zamiast tego co pod linkiem w pkt 6, nie testowałem). Z tym że potrzebujesz drugi komputer by przygotować odpowiednio pendrive.Obecnie śledzę topic: https://www.bios-mods.com/forum/Thread-Requ...Aspire-VN7-572G
Tylko niestety kolega ma tam już programator i zamiast sprawdzać opcje przez EFI shell wgrywa rzeczy które mu dostarcza rozmówca przez PM,
już przynajmniej raz miał BRICK na kompie. W dodatku te biosy dostarczone przez PM są dużo mniejsze od oryginału i je odrzuca, zapełnienie zerami nie pomaga. Stąd moja idea o zmianie .fd i wrzuceniu przez flasher Acera jeśli zaakceptuje.to moze chociaż napisz jakieś info ludziom jak podnieść takiego zdechlaka w razie jak by co...
https://www.bios-mods.com/bios-recovery/ins...-bios-recovery/
tylko z tego co czytałem w tym lapku to kombinacja klawiszy FN+ESC a nie Win+BP.S.Przejrzałem ten plik ini, ma tam sporo instrukcji sterujących między innymi info by pewnych obszarów nienadpisywać (lub tak jak zmienisz flagę), oraz by sprawdzać dane na kości i jak są te same to nie ruszać - to tłumaczy czemu mi superpassword został i czemu flashowanie było takie szybkie (musiał poprawić tylko jeden bit).
Jedna flaga mówi "options enabled" i jest wyłączona, nie mówi tylko jakie, także wszelkie buttony są wyłączone. Korci, ale w sumie nie wiem jakie pytania padną i czy będę wiedział co wybrać.