Zakup laptopa Acer V3
-
Witajcie. Chciałbym zapytać ile jest warty dokładnie ten egzemplarz acera:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6351249076planuję go kupić do 1700zł, na start bateria do wymiany, na pewno napęd do wymiany, dysk ssd 256 leży w szufladzie i czeka na nowy sprzęt
Pytanko za ile warto go kupić?Fajnie, gdyż ma porządny ekran i matową matrycę full HD. Generalnie nie jestem fanem tej marki, mam jednego acera który sie już zepsuł, a drugi ejst na wykończeniu. Ten model jest odnowiony, więc na pewno był używany 2-3 lata...
Są jeszcze laptopy DELL:
http://allegro.pl/dell-e6430-i7-3720qm-16g...6374770986.htmlDell dużo bartdziej do mnie przemawia, parametry podobne, laptop bardziej do pracy, nie gram kompletnie w żadne gry!
pracuje w fotoshopie, programuje w C++ C#, używam często autocada inventora, corela itp. bardziej komp potrzebny do pracy.Nowy nie wchodzi w grę, bo szkoda mi kasy, jak mogę kupić za pół ceny używkę o takiej samej funkcjonalności...
-
Acer ma niewątpliwie lepszą matrycę, niż Dell, ale nie jest ona jakaś rewelacyjna. Laptopy tej marki szybko i dużo tracą na wartości, więc wg mnie 1500 zł to maks (szczególnie że klawiatura DE, obudowa z rysami).
-
A o tym dellu co sądzicie?
Acer jest już po 1500, chyba pójdzie w okolicahc 1800zł, na kup teraz są po 2300 +/- o dokładnie tych samych parametrach...
-
Dell to sprawdzona konstrukcja, tylko pytanie czy szukasz 15,6" (Acer) czy 14" (Dell) laptopa.
W 15,6 z tego czasu częściej spotkasz full hd (1920x1080) niż 14 (tam zazwyczaj fabryczne maks to 1600x900, które do obróbki grafiki nijak się mają, choć i tak najlepiej mieć zewnętrzny monitor).
Kolejna sprawa czy potrzebujesz i7 QM (normalne 4 rdzenie fizyczne)?. Ponadto czy potrzebujesz dedykowanej grafiki? Bo w ww Dellu to potencjalny problem (z integrą są raczej bezawaryjne).W tym budżecie bym szukał z biznesowych serii - HP 8470, Dell e6430, Thinkpad T430 lub ich 15" calowe odpowiedniki (HP 8560/8570, Dell e6530, Thinkpad T530), a jak masz nieco czasu to można dorwać elitebook 840/850, dell 6440 na gwarancji nawet. W HP trzeba się niestety przestawić na wyspową klawiaturę.
-
Mam teraz dell e4300
oraz thinkpad t510 z i5 na pokładzie. Kupiłem również powystatowy, natomiast w t510 piszczy coś na płcie głównej i doprowadza mnie do szłu
opłacalność wymiany w serwisie raczej żadna, a za cenę płyty + usługi wolę sprzedać t510 dorzucić te 5-6 stów i mieć 2x lepszy komputer...
http://allegro.pl/dell-e6430-i7-3720qm-16g...6374770986.html
W dellu jest potwornie wygodna rzecz - przyciski pageup/down obok strzałek które uwielbiam, matryca 15,6 jest praktyczniejsza, bo wiecej widać. w e4300 mam 12" i jakoś mi to nie przeszkadza mocnoCO prawda matryca full HD świetnie komponowałaby się z moim telewizorem i projektorem filmowym, miałbym cały czas tą samą rozdzielczość pulpitu
z HP pavilionem dv7 nie miałem miłych wspomnień, wolałbym omijać tą markę...
-
Seria Pavilion ma się nijak do biznesowych Elitebooków (tacy konkurenci Dell Precision, a więc topowe biznesowe konstrukcje, półka wyżej od Lattitude), ale na siłę nikt nie będzie przekonywał
Jeśli musi być i7QM, to nie wygląda źle ta oferta, ale trzeba uważać na grafikę dedykowaną.
-
Dzięki wielkie Panowie, laptop Kupiony za 1550zł, będzie jednak ACER
Myślę, że parametry będą imponujące, mam też przygotowany dysk SSD Crucial M500 550mb odczytu / zapisu więc powinno wszystko śmigać elegancko. -
CHciałbym jeszcze was zapytać, wrzuciłem w tego laptopa dysk SSD, a wraz ze sterownikami jest sterownik SATA od acera. Pytanie za co on odpowiada i czy warto go instalować mając dysk SSD?
-
niestety muszę powrócić do problemu kupna laptopa. Acer jednak oferuje bardzo delikatne materiały i chyba rozsądniej będzie go odsprzedać i kupić coś innego, trwalszego.
Touchpad doprowadza mnie do szału w tym laptopie, nainstalowałem mause killer i jeszcze 3 podobne, wyłapują 90% niechcianych kliknięć, ale jest to pierwszy laptop, który mnie tak wkurza...Poza tym wcale super wydajnie nie działa... wróciłem do poczciwego t510.
Pytanie co kupić do 2000zł z i7 na pokłądzie i grafiką nvidii oraz 16gb ram.