Yoga Tab 3 Pro lub iPad Air 2 lub coś innego w okolicy 2000 zł
-
Witam, szukam dla siebie tabletu multimedialnego do zastosowań rozrywkowo/domowego/podróżniczego. Dotychczas spodobały mi się dwa modele wymienione w temacie. Lista zadań dla tabletu to:
- grania w hearthstone
- oglądania youtuba
- przeglądania internetu
- oglądania filmów zalegając w łóżku po ciężkim dniu pracy
- edycji i przeglądania plików excel (lub podobnych arkuszy)
- może jako nawigacja w samochodzie
- komputer na wycieczki po górach
- oglądania filmów w podróży
- odtwarzania muzyki w samochodzie, na treningu w domu (wszędzie podpięte pod słuchawki albo pod głośniki)
Co do systemu operacyjnego - nie lubię Androida. Jest to dla mnie ciężki system, nie mogę się w nim odnaleźć. Korzystam obecnie z Windowsa w telefonach (lumia 820 a teraz 930) i jestem zadowolony. Miałem kiedyś iPhone 3G i też byłem bardzo zadowolony. Wiem, że Lenovo jest na Androidzie ale jestem się w stanie z nim przeprosić jeżeli samo urządzenie będzie tego warte. Czytałem też wiele opinii, że Android na tabletach nie jest udanym systemem i najczęściej polecają Windows.
Mój budżet na zakup tabletu to około 2000 zł.
Z góry dziękuję za poświęcony czas.
-
Ta Yoga sprzętowo jest całkiem udana, ale ma starego dwuletniego Androida i sporo niedoróbek w nim.
W dodatku chyba nawet nie dostanie aktualizacji do zeszłorocznego 6.0 Marshmallow.Z Androidem jest jeszcze Tab S2 VE 9.7, ale ma plastikową obudowę i krótko trzyma na baterii.
http://www.skapiec.pl/site/cat/20/comp/17944577iPad jest świetny, ale ma jedną wadę którą jest dość przeciętny czas pracy na baterii rzędu 6 godzin.
Co do Windowsa 10 to moim zdaniem kiepsko pasuje do tabletów.
Na telefonach też kiepsko działa i nie ma na niego wielu aplikacji.
Jeśli lubisz ten system to masz do wyboru Asusa T100HA i Kruger & Matz Edge (brakuje w nim LTE oraz GPS). -
Pełny windows na tabletach nie sprawuje się najlepiej ze względu na niedostosowanie wielu aplikacji do dotykowych ekranów. Do Twoich zastosowań android nie będzie w niczym gorszy niż windows, a wybór tabletów większy.
Jam mam i polecam Tab S2 mimo trzymania na baterii 6-7 godzin (na MM jest godzinę więcej na baterii). Obudowa plastikowa, ale jest wykonany perfekcyjnie więc to nie jest żadna wada.
Ipad Air 2 też fajny sprzęt, ale koniecznie trzeba kupić wersję min. 64gb pamięci. No i oczywiście przyzwyczaić się do iOS. -
A jeszcze warto zwrócić uwagę że 1 września ma być premiera Tab S3.
-
Wybór padł na iPad Air 2 najprawdopodobniej 128 GB ale nie wiem czy potrzebne mi LTE czy nie. Czy karta SIM pozwala tylko na wymianę danych poprzez sieć komórkową czy są jeszcze jakieś inne bonusy z faktu posiadania wersji z LTE ?
-
Z tego co kojarzę to razem z LTE jest też GPS.
-
Wybrałem się do sklepu popatrzeć jakie mają słuchawki i akurat szczęście mnie spotkało bo mieli na wystawie Lenovo Yoga Tab 3 Pro, iPada Air 2, iPad Pro dużego i Surface Pro 4
Więc tak - Yoga tab odpada. Mały tablet, szukam czegoś większego. Bardzo fajnie wykonany za to i wygodnie leży w dłoni.
iPad Air 2 - bardzo filigranowy, lekki, cienki. Miałem wrażenie, że mi pęknie w dłoniach. Mimo wszystko sprawia wrażenie wykonanego z dobrej jakości materiałów. Ładny wyświetlacz, wszystko płynnie chodzi. Fajny sprzęcik.
iPad Pro duży - super, podoba mi się jego rozmiar. Duży czytelny wyświetlacz.
Surface Pro 4 z i5 8gb ramu i 256 gb dysk - absolutna rewelacja. Wygląd, rozmiar, jakość elementów. Port USB, karta SD. Ekran rewelacja. Wszystko płynnie chodzi. System Windows 10 na pierwszy kontakt bardzo przyjemny. Na prawdę absolutna rewelacja. Cena mnie zabiła bo około 5 tyś zł. Może w przyszłym roku się skuszę. Za cene surface miałbym iPada i porządny desktop.
Przyznam szczerze, że będzie iPad Air 2. Jest to dobra opcja w moim budżecie i na moje potrzeby ale moje serce należy do serii Surface. Dlatego też w przyszłym roku będzie Surface.
-
Zwróć uwagę że Surface Pro 4 jest gruby, krótko działa na baterii i nie ma LTE.
Jak dla mnie to istotne wady, bo co mi z tabletu który w podróży nie ma dostępu do internetu.
-
Sparc brak Andka 6 to nie wada.... W większości to zaleta! Nowy Andek nie spisuje się zawsze idealnie... Jak to Andek...
Ja sobie chwalę windowsa na tablecie. Kwestia co kto czego oczekuje.
-
Brak 6.0 to wada bo skutkuje niemożliwością uruchamiania wielu nowych aplikacji.
-
Podziękuję. Drenowanie aku i stabilność aplikacji jest mocno średnia. Generalnie jako tako KK działał. Później to już gorzej lub trochę lepiej...
-
Przez rok dalej bez zmian i wciąż Yoga 2 Pro w Winem najlepsza na rynku chociaż już trudno dostępna. Wytrzymuje ok. 6h grania w Hearthstone'a.
-
Sam obecnie działam na tabie z winem i kurcze - mimo iż często programy nie mają odpowiedniego skalowania to nie zamienie na żadnego andka czy iosa. Za dużo ograniczeń i kombinacji. Plus ostatnio zagłębiam tajniki elektromechanik i niestety ale programy do aut to raczej win aby działać tak jak trzeba.
-
Zwróć uwagę że Surface Pro 4 jest gruby, krótko działa na baterii i nie ma LTE.
Jak dla mnie to istotne wady, bo co mi z tabletu który w podróży nie ma dostępu do internetu.
Trzymalem go w rece i nie zwrocilem uwagi na jakakolwiek niewygode. Ale brak LTE i bateria to ogromny problem jezeli chcialo by sie uzywac go jako urzadzenia bardzo mobilnego. Mam starego asusa n71j - dobry laptop, dziala bezblednie ale od jakiegos czasu nie mocno grzeje. Wymienilem paste na procesorze i grafice ale nie pomoglo za wiele. Dlatego tez zastanawiam sie czy nie zlozyc jakiegos mocnego desktopa, surface kupic jako laptopa mobilnego (asus ma 17" wiec tez jakis bardzo przenosny nie jest) a ipad miec jako typowo multimedialny tablet. Na pewno bede chcial kupic fajnego desktopa z duzym monitorem. Surface bylby wtedy idealny jako mobilne uzupelnienie. Internet mam mobilny wiec na te chwile wystarczy wi-fi.
-
Jako laptop mobilny lepiej sprawdzi się ultrabook, np. Asus Zenbook UX306, Dell XPS 13 i podobne.