Laptop Internet/Filmy/Domowy użytek
-
Witam,
Jakiś czas temu rozpadł się mój Acer 722, który dzielnie służył przez kilka lat. Jest w opłakanym stanie, więc czas poszukać czegoś innego.
Pierwsze założenie było takie by kupić ten sam model za ok 400 zł. Po przeczytaniu wątków tutaj na forum stwierdziłem że mogę wydać trochę więcej i znaleźć coś lepszego. Dodam że pod względem laptopów jestem typowym laikiem, który myśli że czym więcej ramu i nowszy model procesora tym lepiej.
Mam nadzieję że znajdą się osoby, które doradzą konkretniej uwzględniając inne aspekty dobrego wyboru.1. Jaki jest budżet?
Max 1000 zł, czym taniej tym lepiej
2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)?Prywatnie
3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)?Wolałbym coś mniejszego niż 15,6, ale nie jest to główny wymóg
4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)?
W Polsce.5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
Miałem Acera 722. Z tego co się zorientowałem, szukam coś z HP ElitBooków, Lenovo ThinkPad, Dell...
6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej)Laptop do Internetu, Filmy, Jakiś mecz w Internecie, Office.
7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku (oczywiście każdy chciałby idealnego laptopa, najlepiej za tysiąc złotych, ale trzeba wybrać kilka najważniejszych cech na których najbardziej nam zależy)? Dla pomocy podrzucam kilka cech: niska waga, długi czas pracy, jakość wykonania, kultura pracy, dobry ekran, konkretne interfejsy, wygodna klawiatura/touchpad, dobre głośniki, długa gwarancja itp itd...
Solidny, niezawodny i cichy , dobra matryca, jak najszybsza praca za te pieniądze.
8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku.
Głównie na biurku, od czasu do czas przenoszony miedzy miejscami.
9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy?Gry mnie nie interesują.
10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy ?
Przynajmniej 1 godzinki używając internetu.
11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet.
Używany, najlepiej od prywatnej osoby, jeszcze lepiej od kogoś z forum.
12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany?Bez różnicy
13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący?
Nie wiem, nie znam się, nie wypowiadam się. A jednak się wypowiem. Fajnie żeby był HD+
14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu.
Bez znaczenia.
15. Kiedy planujemy zakup?
Jak najszybciej.
16. Jak długo planujemy go używać?
Jak długo się da.
17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje?
Fajnie żeby był SSD. Niektórzy piszą że można dokupić, ale wolałbym się nie grzebać w laptopie.
18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)?
W Acerze nie miałem, więc poradzę sobie bez.19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne.
Szukam najlepszej ceny względem jakości. Procesor i5, ram lekko ponad 4GB, zaznaczam że jestem laikiem i jak ktoś mnie przekona że mniejsze, starsze jest lepsze to wezmę to pod uwagę. Aha fajnie żeby miał HDMI. Byłem zainteresowany HP EliteBook 8470p od jednego z forumowiczów, ale chyba skreśla go brak HDMI.
Z prześledzenia allegro, wpadły mi takie opcje.
http://allegro.pl/lenovo-t420s-i5-2-6ghz-4...6376499714.html
http://allegro.pl/dell-latitude-e6330-i5-3...10.html#thumb/1
http://allegro.pl/ladny-dell-latitude-3340...6379949450.html
http://allegro.pl/dell-e6220-i5-2520m-8gb-...6370674971.htmlWszystkim, którzy pomogą z góry dziękuję.
-
8470p sprzedałem, ale mam jeszcze 8460p w bardzo ładnym stanie z polskiej dystrybucji, a przejściówkę/adapter do HDMI kupisz za grosze.