Navigation

Forum NHL.pl

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Unread
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Acer E5-571G - problem z migającą matrycą

Problemy sprzętowe
    4
    6
    1421
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • B
      Budyn90 last edited by

Witajcie. Mam problem z laptopem Acer E5-571G, problem polega na nieprawidłowym wyświetlaniu obrazu. Na ekranie pojawiają się pasy, migocze podświetlanie bądź kolory są wyświetlone w "negatywie". Doszedłem już do tego, że nie jest to wina wiązki łączącej matrycę z płytą główną, lecz prawdopodobnie elementu widocznego na zdjęciu poniżej . Gdy docisnę komputer w miejscach oznaczonych strzałkami obraz jest bez zastrzeżeń. Gdy puszczę, pojawiają się wspomniane mankamenty. Komputer nie upadł, matryca nie była uszkodzona mechanicznie. Wada pojawiła się z dnia na dzień, a co najgorsze, kilka dni po upływie gwarancji (kupowany był na firmę niestety).

Czy do wymiany kwalifikuje się cała matryca?

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P
        pilot001 last edited by

Słuchaj, ale Acer na firmę też daje 24 miesiące - zadzwoń, albo napisz to się przekonasz. Miałem podobną sytuację w moim starym Acerze - ekran był ciemny, ale po podociskaniu ramki matrycy wrócił do żywych, nawet nic nie rozbierałem. Nic więcej nie poradzę w tej sprawie.
        Apropos twojego modelu, to właśnie mam z nim pewien problem i bardzo bym cię prosił żebyś mi udzielił kilku informacji. Fakt, ramka ekranu jest tu delikatna i byle dotknięcie powoduje zniekształcenia na krawędzi ekranu.
        A co do mojej sprawy, czy możesz napisać, jaką masz wersję Bios, i czy działa normalnie Turbo Boost? Wystarczy darmowy program Hwinfo
        HWINFO
        Ściągnij wersję portable 64-bit. Po uruchomieniu w sekcji MOTHERBOARD znajdziesz info o wersji Bios. Po uruchomieniu Sensors będziesz widział taktowanie procesora CPU. Czy możesz sprawdzić na zasilaniu sieciowym i na baterii na planie zasilania wysoka wydajność, jakie jest taktowanie procesora i czy przy normalnym używaniu laptopa bez problemu wchodzi na ~2700 Mghz? Czy robiłeś upgrade Bios? I czy udało ci się zrobić downgrade Bios, jeśli w ogóle próbowałeś?

• Sylwester Cyba
          Sylwester Cyba Moderator last edited by

A zawiasy działają poprawnie? Rozkręcałeś go już wcześniej?

• B
            Budyn90 last edited by

Nie był nigdy wcześniej rozkręcany, zawiasy działają idealnie. Gwarancja na firmę wg sprzedawcy (* zablokowano *) jest tylko na 12 miesięcy, zresztą już rozkręciłem komputer samodzielnie szukając przyczyny, więc jakieś ślady mojej ingerencji pozostały z pewnością, chociaż robiłem to bardzo delikatnie 😕

@pilot001

Spróbuję pomóc w najbliższym czasie. Nie jestem niestety właścicielem tego laptopa.

• Sylwester Cyba
              Sylwester Cyba Moderator last edited by

Tu na filmiku widać coś podobnego:
              https://www.youtube.com/watch?v=WwbrL7HNXjc

Pewnie można znaleźć inne tego typu z podpowiedzią jak to naprawić.

• L
                Lesio23 last edited by

Miałem identyczne objawy co prawda w laptopie lenovo ale pomogła wymiana matrycy na nową.

• 1 / 1
                • First post
                  Last post