Laptopy z kartami Ampere oraz RDNA 2 (UHD gaming)
-
-
odpuściłem zakup Strixa i wziąłem MSI Leopard GP76 z i7 10870h i RTX 3070 155W.
Dotarła nówka sztuka (wyprodukowany w tym miesiącu) ALE ma jedną wadę - w okolicy środka na dole ma punkt 'backlight bleedingu' który podczas oglądania czegoś z paskami panoramicznymi na dole czy po prostu na czarnym ekranie np.: podczas bootowania jest widoczny
reszta idealna i nie wiem czy wymieniać czy może potrzymać go jeszcze i może nie będzie to w trakcie korzystania przeszkadzać. Na start po prostu robiłem wszelkie testy ekranu na wypadek wystąpienia bad pixeli/overglow/backlight bleedingu no i taki problem się znalazł. A po benchmarku TimeSpy aż mi go szkoda zwracać :vhttps://www.3dmark.com/3dm/60179973?
Można wręcz powiedzieć, że dościga średnie wyniki RTX 2080 Super Desktop / 3060 Ti Desktop. Zajął tym wynikiem 84 miejsce 'na świecie' pośród wszystkich benchmarków Time Spy laptopów z RTX 3070 -
Gp76 nie ma 155w. Zobacz ile Ci pokazuje panel sterownia nvidii w zakładce info o systemie.
-
W ofercie Xmenow pojawił się Acer Nitro 5 z RTX 3060.
-
-
@up aorus i asusy też mają + 15, a tak nie jest, bo note tego nie zaktualizował. GP75 ma bios 140w. Pakowałem do swojego lapka
-
@seba842005 napisał w Laptopy z kartami Ampere oraz RDNA 2 (UHD gaming):
Gp76 nie ma 155w. Zobacz ile Ci pokazuje panel sterownia nvidii w zakładce info o systemie.
5 minut CyberPunk:
Strona producenta:
https://pl.msi.com/Laptop/GP76-Leopard-10UX/Specification
Jak dobrze rozumiem to jest 140W + 15W Boost -
U mnie też potrafi gpu w piku wskoczyć na 145w a stokowo jest 130w. Odpal loga w gpu-z i pograj 30 min. Zobaczysz na ile wbija gpu. Bios jest 125w+15. Rtx 3070 nie może mieć więcej jak 140w max ciągłej mocy. Clevo, xmg, mag od euele mają max biosy po 140w. (testowałem wszystkie na techpowerup są te biosy i do gp76 też jest).
-
-
Mój aorus 5 min cyber stock 130w vbios
Piki sobie można za kołnierz wsadzić... 166w *May vary by scenario. W grach max ile widziałem 132w ciągłej mocy.
Msi to się chyba samo pogubiło co i jak i gdzie... co strona to inne opisy:
@albioza jak masz bios 94.04.3F.00.50, lub końcówka 52 to na bank masz 140w.
Ten to dopiero jest rzeźnik, tylko ta temp cpu:
https://www.youtube.com/watch?v=nEKlP5KqwQk&ab_channel=Techtesters -
-
Euro rtv widać też leci w kulki. Laptop kupiony jako nowy:
Fotki z grupy fb:
-
Ciekawostka.
Rzut okiem na osiągi mobilnych RTX 3050 oraz 3050Ti, które mają zastąpić GTX 1650/1660Ti Analitycy szacują, iż braki na rynku chipów przeciągną się nawet do Q2 2022, stąd spodziewałbym się, iż end-of-line GTX 1650/1660 może jednak zostać sporo przesunięty.link do tekstu na Notebookcheck
-
Znalazłem recenzje z Lenovo legion 5 z RTX 3060
https://youtu.be/_bKlPkRpWoU
Napiszę szczerze że temperatury procesora pod obciążeniem są dobre. Nie mogę się doczekać premiery w Polsce... -
-
ASUS ROG G15 Strix, Ryzen 9 5900HX + Radeon RX 6800M pojawił się w CPU-Z.
Jestem bardzo ciekawy co zaoferują nowe mobilne karty RDNA 2 od AMD.
Wedle przecieków RX 6800M będzie posiadać 2560 CUDA Cores, 12GB pamięci G6 (14Gbps, 192-bit) i bandwidth 336 Gb/s.
Oczywiście Nvidia ma przewagę w postaci Ray Tracing oraz bardziej dopracowanego DLSS, ale za to Fidelity FX CAS nie potrzebuje Tenser Cores co generalnie czyni go atrakcyjnym rozwiazaniem nawet dla zintegrowanych układów graficznych Vega.
link do tekstu na Videocardz
-
Radeon raczej nie bedzie posiadal CUDA ale to raczej grube przejęzyczenie. Grube bo nawet ładnie z dużych liter napisane.
Natomiast... 2560 shaderow to i tak jakoś tak trochę poniżej oczekiwań jak na najmocniejszy mobilny przedstawiciel radeonów.
Ja tak trochę liczyłem że 2560 to będzie miał rx6700.
2304 rx6600. Także tak z półtora karty słabiej niż myślałemAhh te zapowiedzi.
No nic. Zobaczmy jak będzie wyglądał tegoroczny alpha/bravo
Łyknął bym takiego z rx6600 chociaż tak jak widzę to specyfikacja rozczaruje -
@mullrof napisał w Laptopy z kartami Ampere oraz RDNA 2 (UHD gaming):
Radeon raczej nie bedzie posiadal CUDA ale to raczej grube przejęzyczenie. Grube bo nawet ładnie z dużych liter napisane.
CUDA czy SU - semantyka
W kwestii ich ilości to fakt, czterech liter raczej nie urywa ale jeżeli całość będzie prezentować się na poziomie RTX 2080Ti to już będzie coś. 40 RT cores to też całkiem przyzwoita liczba, a 12 GB pamięci w połączeniu z Fidelity FX może dać ciekawe efekty. Kluczowa będzie cena. Swoją drogą w 6700M też chcą wrzucić 12GB.
Radek na razie nie ma szans konkurować z najwyższą półką Nvidii ale jeżeli dobrze wycenią modele 6700 oraz 6800 to mają szansę sporo namieszać w segmencie lapków zajętym przez RTX 3060/3070.
-
Ja tam myślę że radki w tym roku to będzie jeszcze większy niebieski ptak niż w zeszłym roku niestety.
Mam nadzieję tylko na 6500/6600 ale jak wspomniałem. To będą padła
-
Znacie może jakieś testy jak ma się sprawa z wydajnością RTX 2080 Super 150W względem RTX 3070 140W?
Jestem ciekawy jak ma się taki HP Omen z RTX2080 Super i I7-10750H do MSI GP76 Leopard z I7-10870h i RTX 3070.
Ogólnie ciężko znaleźć jakieś sensowne testy a patrząc na to co jest dostępne na rynku aktualnie wygląda że jako "stacjonarny przenośny komputer" najlepiej jest wybrać cały czas Lenovo Legion I5 z Ryzen 5 i RTX 2060 (pewnie nic bardziej opłacalnego cena/wydajność w tym roku i tak nie pojawi się). RTX 3060 z sensownym limitem mocy kosztuje właśnie tyle co wcześniej wspomniany Omen (już drugi w tym roku widzę go na promocji w EURO za 7999zł) a następnym sensownym wyborem jest właśnie wcześniej wspomniany Leopard wypada bardzo dobrze na benchmaku Albioza.
Patrząc na ceny i dostępność laptopów jakoś ciężko jest mnie uwierzyć że Lenovo z RTX3000 zostanie u nas wydany w rozsądnej cenie chociaż oglądając link Reaxtic jest tam nowy Legion za 39 990 บาท (Tajskich Bat'ów?) to w przeliczeniu 4 855,12zł co pewnie jest ceną netto i można przypuszczać że u nas pojawiłby się w cenie 6000zł gdzie MSI z RTX 3060 130W kosztował 7400zł (promocja)-8400zł (MRSP chyba) więc ładne przebicie.
Co do AMD to jakoś nie liczyłbym że w końcu uda im się coś sensownego w wersji mobilnej wydać.
Niby na CES 2021 czerwoni mieli prezentację:
"Based on the RDNA 2 architecture, the reference mobile GPU is capable of powering DiRT 5 at ultra-high settings and can produce 60+fps performance while running at 1440p. That’s an impressive feat, but it leaves us with more questions than answers."
Ale nawet jeżeli to prawda to AMD raczej nie będzie próbowało nawiązać walki cenowej z NValbo będzie miało jakieś inne problemy.