Gigabyte AERO, AORUS lapki gamingowe
-
Zamówiłem aorusa 15p z 3070 na z-kom (widomo co powinno być). Przewidywany termin dostawy marzec. Zobaczymy czy początek czy koniec :lol:
-
Jeszcze raz muszę pochwalić chłodzenie. Pograłem trochę godzin w Assetto Corsa Competizione w ustawiniach Spektakularnych (takie jakby ultra) przy 1440p w 60 klatlach. Tryb high perfomance + wenylatory ustawione na gaming i GPU na poziomie 60-65*C i CPU 57-62. Mam naprawdę nadzieje, że wyjście DisplayPort nie jest problemem i nie będę musiał go zwracać, bo ciągle mnie zaskakują te temperatury. Legion przy mniejszych ustawieniach (1080p 60 fps) był 10 do nawet 20 stopni cieplejszy, a i tak wtedy uznawałem to za świetny wynik. Zasymulowałem na TV rozdziałke 3440x1440p i na średnich ustawieniach wyciągał 120 do 145 fps,ów. Na mieszanych ultra/wysokie 60-80. Przy 4k wysokich z kilkoma ustawieniamo ultra stabilne 4k60 przy synchronizacji z ekranem.
Mam nadzieje, że nowsze sterowinki nvidii załatwią też sprawę z tymi sporadycznymi przycinkami podczas operowania w Windowsie. Czytałem jakąś opinie odnośnie 15G (chyba w zakładce produktu w firmie na x) gdzie ktoś polecał aby usunąć ten preinstalowany system, wyciągnąć klucz windowsa z biosu i zainstalować najnowszą wersję ze strony microsoftu, bo ten, który wpakowali to tragedia. Może miał na myśli własnie takie dzowne ścinki. Pytanie czy wtedy jakoś nie dotyka to gwarancji?
-
Reinstalacja systemu nigdy nie wpływa na gwarancję. Klucza nie musisz nigdzie wyciągać: ściągasz ze strony Microsoftu programik do robienia bootowalnego pendriva (next next next żadna filozofia), w biosie ustalasz, żeby wystartował z pendriva, odpalą się ustawienia do instalacji, format czy tam skasowanie i ustawienie partycji jak wolisz, instalacja i przy pierwszym połączeniu z internetem sam się aktywuje
-
Ogólnie z Windowsem po ostatnich aktualizacjach są problemy z przycinkami w grach. Można o tym poczytać. Osobiscie jadę zawsze na wersjach testowych w programie i insider, bo tam szybciej łatki wychodzą w wersji beat i nie miałem nigdy problemów.
-
W windows 10 jest funkcja tryb gry.Nie wiem czy ta funkcja coś pomaga czy miesza.Trzeba spróbować ją wyłączyć może ona powoduje problemy.
-
Jeśli ktoś jest ciekawy, to wysyłam Logi z GPU-Z (Aorus 15P - rtx 3060), skasowałem trochę tych w spoczynku, aby plik się zalączył.
GPU Power MAX dobiło 133W, ale to jakaś anomalia. Przy obciążeniu 99% GPU waha się to między 80-90W, czasami jakieś 100/105 wskoczy, ale też raczej w formie pojedyńczych pikow. Więc te 100+15W, to tylko na papierze, chyba, że coś źle odczytuje. Są jeszcze podane dane dla poboru mocy 8pin i całej płyty głownej i one są wyższe, no ale samo GPU tak jak w załączonym pliku. Widać też, że właśnie temp. robią robotę, no ale jest to podyktowane chyba właśnie mniejszym poborem energii GPU.
-
Bios w Aorusie odblokowany. Teraz mogę robić co chcę i jak mi się podoba. Memki można ustawić na 3200MHz, włączyć XTU, zrobić uv z poziomu biosu itp.
Bios i ustawienia podobne do tego z MSI.
-
Spokojnie to tylko testy. Jadę już na stocku, ale da się, da się
-
No i super. Jakiś unlocker odpalony przy uruchamianiu, dziwna kombinacja klawiszy, czy po prostu flash biosu po modyfikacji?
-
@jeleń Flash biosu po modyfikacji. Nie bawiłem się w żadne ustawienia. Po prostu jest taka możliwość.
Jeleń mam prośbę. Masz może red dead redemption 2, albo metro exodus?
U mnie chyba lapek leci na serwis. Już po wyjęciu z pudełka pierwszego dnia wywalił się na Metro Exodus i RDR2, ale myślałem, że to sterowniki etc. Od początku walczę z tym i kupa... wygląda na to, że sekcja zasilania nie wyrabia. Później jakoś nie było czasu na dogłębne przyjrzenie się problemowi, więc o tym zapomniałem... od soboty zacząłem zagłębiać temat w wolnych chwilach i samo gpu nie ma wysokich temp, ale sekcja zasilania przy 130w podczas gry parzy w łapki jak mam zdjętą klapę i się wywala po chwili gpu.
Po zdjęciu boosta o 15w nic się nie wysypuje. Nie wiem czy czekać na jakieś poprawki od giga (o ile są w ogóle możliwe) czy reklamować.
Tu trochę więcej opisałem...
https://www.reddit.com/r/aorus/comments/mbc30w/aorus_15p_with_rtx_3070_gpu_crash_in_games/ -
@seba842005
Nie mam żadnej z nich. Z Metra tylko 2033 i Last Light Redux, czyli to co kiedyś tam było rozdawane za darmo -
Spoko temat już ogarnąłem. Okazało się, że nvidia experience wszystko pierdzieli. Po instalacji tego whisper mode zaczyna się krzaczyć... aplikacja od gigabyte tym steruje i obie razem się gryzą.
-
@seba842005
No to nawet z grami bym nie sprawdził bo nie instaluję nigdy experience -
Vbios Clevo 140w reBAR. Działa mux. Wyjścia na gpu w tym biosie są takie same jak na stocku vbios aorusa. Przed flashem trzeb zdjąć eprom locka i po flashu jak potrzeba założyć ponownie blokadę.
-
@babicz99 napisał w Gigabyte AERO, AORUS lapki gamingowe:
Tak teraz zauwazylem. Czy te Gigabyte to nie przypadkiem klony Clevo/Hyperbook/Dreammachine?
wg niego to Clevo:
https://youtu.be/gG1CNRZ_8bI?t=2312 -
@up seria G5 i G7 to clevo. Aero, Aorus 15/17 to autorskie konstrukcje. Myślisz, że dlaczego w tym roku Giga już nie sprzedaje pod marką aorus serii G5 i G7? Nie chcą słuchać hejtu za poprzednie lata.
-
@seba842005
Ja jeszcze sobie przeczekam ten rok jeśli chodzi o wybór Gigabyte. Start jako Aorus mają świetny ale ... wolę wybrać coś co od lat ma swoje autorskie rozwiązania w przypadku gigabyte można mówić o czymś pokroju debiutu (mimo, że laptopy gamingowe mają od lat). Kadłubek to krytyczny element laptopa - zawiasy, 'giętkość', chłodzenie, wentylacja - to wymaga lat pracy aby było dobre.
Choć nie powiem ich 15P jest w ścisłym top wydajności w klasie gamingu z RTX 30 a i ekran/kultura pracy/temperatury też ma dobre/lepsze od innych. Może jak do czerwca nie uda mi się kupić żadnego nowego egzemplarza laptopa od Asus/MSI z RTX 3070 130W+ to pomyślę nad Aorus - ale to w ostateczności.
Choć może i wtedy pojawić się Lenovo 5 17.3' z RTX 3070 -
@up akurat seria aorus 15/17 istnieje już od 2019 roku. Przed 2020 sprawowana jako aero. Od 2020 roku już jako aorus 15/17. U nas w PL to nowość i dlatego niewiele ludzi wie o ich istnieniu.
A co z Twoim MSI? Okazał się ze zwrotu? -
Odpowiedź supportu co do funkcji reBAR
Chyba sobie żartują... tam jakieś tumany pracują.
-
@seba842005
Wszystko było ok - laptop nowy i ogólnie bez zastrzeżeń oprócz backlight bleedingu i to w najgorszym miejscu bo na środku na dole wielka kropka światła. Na czarnych tłach np.: bootowaniu czy przy paskach widoku panoramicznego np.: na youtube na dole było to na tyle irytujące, że złożyłem reklamację z wymianą produktu na nowy. Od wtorku towar leży w sklepie i cisza ...
Tego może aż tak nie widać na zdjęciu ale podczas oglądania w rzeczywistości jest to bardzo denerwujące